kuczko Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Witam,Z racji tego że pojawiły się pojedyncze egzemplarze tego modelu daiwy, mam pytanie dla znawców o przedstawienie zalet tego kołowrotka, przeznaczenia (orka ok do 25g +3 cale czy może jednak trochę lżej) i podanie odpowiednika shimano ewentualnie pomiędzy jakimi modelami tego producenta można umieścić wyzej wymienioną daiwkeZ góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Powiedzmy że można to porównać do SHIMANO 4000/5000 (oczywiście nie dotyczy to wszystkich modeli z podanej stajni , ale tak + -) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuczko Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Powiedzmy że można to porównać do SHIMANO 4000/5000 (oczywiście nie dotyczy to wszystkich modeli z podanej stajni , ale tak + -)To akurat doskonale rozumiem, chodziło mi pytając o porównanie do shimano o klasę kołowrotka czyli np biom '98 japan lub powiedzmy między biomem a np tp98 faAle dzięki za chęć udzielenia pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Skłaniałbym się do porównania : (praca kołowrotka) raczej z Biomek ,ale pod względem (trwałości-mocy) do TP 98 Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/15788-o-ko%C5%82owrotkach-daiwy-by-zorro-wydzielone-z-w%C4%85tku-team-daiwa-s-2503-cu/ Zatem TD o ktora pytasz to nieznacznie podresowany emblem - X z generacji C. Z tego co chyba Pan Tomasz nie zdazyl napisac, a moge dodac, to ze w odroznieniu od emblemka-X ma lozysko wiecej, oraz (jak pamietam czesc elementu lozyska oporowego jest wykonana z rzekomo lepszego materialu).Trudno porownywac, poszczegolne modele tych dwoch topowych firm, gdyz to sa zupelnie inne konstrukcje i materialy.Sam TP shimano ma tak rozlegla hierarchie w poszczegolnych generacjach, ze wgl. nie powinno sie odnosic jakikolwiek kolowrotek do samej nazwy TP, ewentualnie do konkretnych modeli. Kolega mirmar napisal jak to wyglada rozmiarowo, bo nie sztuka wchodzic i sie rozwodzic nad roznicami - jakby sie moglo wydawac prozaiczymi.W kazdym razie emblemy daiwy to swietne proste maszyny, bardzo przyjemne w uzytkowaniu i przy odrobinie dbalosci sluza bardzo dlugo.Gdybym mial wybrac miedzy ta daiwa o ktora pytasz, a biomasterkiem XT czy super ship to postawilbym na biomka, ale bardziej ze wzgledu na to, ze wizualnie mi sie shimance podobaja i w tym rozmiarze sa bardziej kompaktowe. I zeby nie bylo, ze faworyzuje shimano.. to dodam, ze biomki `95-`98 swietnie nawijaja linke, ale emblemki radza sobie w tej materi nieco lepiej.Plusem dla shimano podobno jest lepsze lozysko oporowe ( w daiwkach jest jakby mniej precyzyjne, a nawet konstrukcyjnie slabsze) choc ja nigdy nie narzekalem na lozysko oporowe w daiwach - moze tez za malo je uzywalem, trudno mi obiektywnie w tym temacie odp. Ps.Naturalnie emblem pociagnie przynnety "do 25g +3 cale" to maszyna wazaca ponad 400 gr tak ze sama masa i gabaryty emblema bardzo duzo nam mowia.. Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Mam poprzednika tj. TDS3000iA SW. To kałach wśród młynków. Trwały mocy nie do z....nia. Jedyny mankamentu to oporówka, lubi przepuszczać. Trzeba o nia szczególnie dbać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi