Skocz do zawartości
  • 0

Czy dałoby radę?

klon

Pytanie

Chciałbym w nadchodzący łyk-end majowy spróbować lekkiego jerkingu. Nie mam odpowiedniego sprzęty do tego i nie zamierzam kupować dopuki nie przekonam się czy metoda ta mi odpowiada. Ale mam sporo sprzętu spiningowego i wydaje mi się, że mółbym coś zaadoptować na próby. Np: Spining 2,4m do 40g + kołowrotek stałoszpulowy wielkość dowolna - jaka? + plecionka -Jaka średnica/moc?

No i najważniejsze jakie konkretne przynęty max 3 do tego kupić?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Klon,

Kolowrotek: jakakolwiek 40. Czyli takie cos jak Shimano rozmiar 4000, waga miedzy 350 a 400 gramow.

Kup Slidera 7S w 2 roznych kolorach (naturalny i zarowa) i doloz do tego jedna 10S. Tez Slidera :D

Linka to jakies 15- 20 lb. Jaka bedziesz mial pod reka.

Przypon i do boju.

Guzu

• 0

To jest bardzo dobry pomysł. przynęty możesz kupić albo pożyczyć. przy wspomnianym kijku to raszej zaopatrz się w glidery o nazwie Slider nr7. No i pamiętaj, że regulamin określa max ilość złowionych szczupaków na chyba 3 sztuki. Czyli 3 metrówy i do domu. Jako ciekawostkę ci napiszę, że wielu kolegów z tego forum wypuszcza te kaczodzioby ponownie do jeziora.

Technika prowadzenia, żyłki czy plecionki do tego wabika są opisane na stronie producenta.

życzę powodzenia

• 0

Na pewno bedzie OK.

pobaw sie Sliderami. Nie wiem na jakiej wodzie bedziesz probowal, ale jak warunki pozwola to naprawde wczuj sie w przynete. Z nia mozna wszystko. Jerkowanie, prowadzenie rowne, lapanie z opadu. Wszystko w Twoich rekach, a moim zdaniem do takich czarow wygodniej Ci bedzie przystpiac ze spinigiem. Kwestia obycia ze sprzetem.

Guzu

• 0

Klon, a skąd jesteś? Jerkówkę mogę Tobie pożyczyć, multika niestety nie ... bo sam czekam na mojego (stare sprzedałem, a te, które mam to niskie profile do troszkę delikatniejszego łowienia). Jeśli załatwisz sobie multika to kijek ode mnie dostaniesz na testy.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Klon, a skąd jesteś? Jerkówkę mogę Tobie pożyczyć, multika niestety nie ... bo sam czekam na mojego (stare sprzedałem, a te, które mam to niskie profile do troszkę delikatniejszego łowienia). Jeśli załatwisz sobie multika to kijek ode mnie dostaniesz na testy.

Pozdrawiam

Remek

@Remek,

Wielkie dzięki ale multik na początek mógłby mnie zniechęcić. Mam słaby manual. Wolę skupić się na prowadzeniu przynęty niż na rozplątywniu plecionki :lol:

A jestem z miasteczka, które kiedyś cudem uniknęło aneksji do Stolycy - Piastowa.

• 0

Klonie w zeszłym roku, za poradą kolegów zacząłem pierwsze, nieśmiałe próby ze zwykłym spinningiem do 40g, kołowrotkiem ze stałą szpulą i dwoma sliderami 7 w wersji F i S.

Podobnie jak Ty miałem obiekcje pt. czy mi się spodoba :D

Krótko mówiąc to ...baaardzo zaraźliwa choroba, chwała że nie przenoszona drogą płciową B) Na dodatek przenoszący zarazki nie ponoszą za to żadnej odpowiedzialności, ani karnej, ani cywlinej :mellow: