Skocz do zawartości

Ekonomiczny kij okoniowo-sandaczowy, jaki wybrać ?

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Przy połowie okoni chyba najlepszym wyborem będzie wklejanka, zgadza się? Tu od razu kolejne pytania-jest szansa żeby kupić sensnowną wklejankę okoń/sandacz, czy może na sandacza zdecydowanie polecacie typowy, sztywny sandaczowy kij-zwykły spinning, a może typowo sandaczową wklejankę bo odnośnie tego(czy na sandacza wklejanka, czy zwykły ale twardy, dedykowany spin) zdania są bardzo mocno podzielone?

Odnośnie połowów, to spróbowałem bocznego troka i na tą metodę okonie w SE biorą "jak głupie" ale oprócz tego zamierzam łowić oczywiście na mniejsze woblerki, obrotówki i gumki 5-7cm z główkami pewnie do 5g. Okonie jakie najczęściej łowię to 20-35cm ale oczywiście trafiają się i mniejsze. Z sandaczem miałem jak do tej pory styczność kilanaście razy, z czego tylko 4szt(w tym jeden 50cm i 1,7kg) wyciągnąłem z wody, a reszta niestety spadła praktycznie tuż przy łódce, niestety brak doświadczenia robi swoje... Co do przynęt sandaczowych to standardowo-gumki na cięższych główkach i woblery.

Kwota, którą chciałbym przeznaczyć na wędkę to ok 200pln chyba, że ewidentnie dużo lepszym wyborem będzie nieco droższy kij i tu kwota max to 300. Możecie zaproponować ewentualnie jakiś kij okoń/sandacz jeżeli jest to możliwe? Może coś z tego będzie ok?

-Dragon Viper SL Jig 2.13m 4-21g
-Mikado Inazuma Flash Perch 220 do 18g
-Mikado Inazuma Flash Zander 229 do 20g albo do 30g
-Dragon Viper PRO Drop Shot 21 213 4-21g
-Cormoran K-Don Dropshot 210 3-30g
-Konger World Champion Zander 230 5-21g
-Konger World Champion Impuls 240 5-18g
-Konger World Champion Juggler 245 5-20g

ciężkie pytanie i nie wiem czy dla każdego łowcy sandaczy i okoni to jeden i ten sam kij 

kwestia tez miejsca łapania czy okonie łapiesz w tym samym miejscu co sandacze czy są to inne miejsca 

jakich wabików używasz do okoni a jakich do sandaczy 

wg mnie raczej dwa oddzielne kijki , jeden np miekki na okonia a drugi sztywny szybki na sandacza

za dużo jeszcze niewiadomych żeby dać Ci konkretne wskazówki

Zazwyczaj jedne i drugie ryby lowie w tym samym miejscu, natomiast odnośnie przynęt to tak,jak napisałem wyżej:

-okoń: czasami obrotówki,wahadlowki,mniejsze woblery, a głownie gumki 5-7,5cm na główkach do 7g

-sandacz: woblery i gumki na główkach do 20g

Z racji ze lowie w Szwecji bardzo częstym przylowem nawet na małe przynęty sa szczupaki i to czasami całkiem spore-60-70cm

Edytowane przez PatLove

Dragon Expres Jig w lżejszej wersji.Na łódkę 140 cm,z brzegu 270 cm.Łowiłem tym okonie na BT i sandacze główkami do 20g.Kij ma zapas mocy w dolniku.Jednak najlepiej zaopatrz się w dwa kije-na okonia i drugi na sandacza.Po jakimś czasie będziesz miał dwa-trzy kije na okonia do różnych technik i co najmniej dwie sandaczówki.Wodom Cześć i Chwała.

• Like 1

Zbynio63 dzięki za zainteresowanie i wypoweidź. Generalnie zdecydowałem już, że będą to dwa kije bo z tego co widzę średnio da się połączyć połów sandacza z okoniem... Jako sandaczówkę zdecyduję się chyba na Mikado Flash Zander z tym, że jeszcze nie wiem który 22/28/30 albo 35g, natomiast gorzej jest z kijem na okonia. Na "sąsiednim" forum proponują Cormoran ULS 210 2-12g, co myślisz odnośnie Mikado i tego Cormorana alo co ewnetnualnie innego proponujesz?

Ja do ,,lekkiego okonia"używam Mikado z serii Nihonto Flash spin 255 cm do 13 g.Sztywna szybka i tania wklejka.Nieco ciężej to Nihonto TT Zander do 18 g w jednoskładzie jako zapas i LES 610mlxf-to istna kosa do sandacza na lekko i ciężej na okonia.Z tymi kijami które wymieniłeś nie miałem styczności,dlatego Ci nie odpowiem.Do ,,normalnego sandacza"mam TBS68mxf-kosa.Wiem,że te dwa kije które wymieniłem nie pasują do Twego budżetu,ale z czasem.......kto to wie.Wodom Cześć i Chwała!

• Like 1

Bierz tego Flash Percha 220 . Za te pieniądze ( coś ok.160 PLN) fajny , szybki i cięty badyl . Kupiłem Tatusiowi na lekkie sandaczyki z płytkiej zaporówki i jest mega zadowolony . Ja bym go określił raczej w tej kolejności - sandacz na lekko , ciężki okoń . Choć dla każdego te sformułowania mogą znaczyć coś zupełnie innego  ;) . Mnie tam się podobał w każdym bądż razie ... Oczywiście w założonym z góry budżecie  :D .

• Like 1

Zbynio63 pewnie kiedyś będę na takim etapie wędkarskim żeby mieć kije, o których piszesz ale to jeszcze nie teraz i wcale nie chodzi tu o kasę, a bardziej o zdrowy rozsądek i zdrowe podejście do tematu w moim przypadku-przygodę z prawdziwym wędkarstwem dopiero zaczynam, a że kosztownych hobby mam więcej muszę iść na jakiś kompromis...

malinabar dzięki za opinie, jeżeli zdecyduję się na wklejankę(którą z kolei inni mi odradzają ze względu na to, że na okonia oprócz gum używam też woblerów i blaszek) prawdopodobnie będzie to Perch do 18g albo zaproponowany przez Zbynio63 Nihonto TT Zander do 18g. Natomiast jeżeli jednak będzie to zwykły kij, to sam nie wiem-może właśnie ten Cormoran, z tym że tu obawiam się, że prz górnym c.w 12g może być za delikatny i nie poradzić sobie z przyłowami typu 60-70cm szczupak...

• 2 tygodnie później...

Mikado Inazuma Flash Zander 2,1m do 30 gram pianka eva i bez problemu wchodzą okonie,bolki,szczupłe,sandacze i sumy , nie ma problemu z wyczuciem brania,zacięciem i holem ryby.

Kij sztywny,szybki,rezonansowy,parabol pod rybą. Łowię na gumy z główkami do 25 gram , wahadłówki 5-10cm do 20 gram ,obrotówki nr 2,3,4,5 i kij daje radę .Mogę powiedzieć ,że moim zdaniem jest bardzo uniwersalny ,no i ta waga.

@esox1972 Dajesz rade wyczuć opad na mniejszych główkach na tej inazumie (np. 7-12 gr + guma 3 cale)? Bo słyszałem, że kij to już konkretna pałka i zaczyna pracować dopiero powyżej 15 gr. Dodatkowo ten model ma aktualnie opis do 35 gr i zastanawiam się czy nie został jeszcze wzmocniony względem Twojego egzemplarza....

esox1972 dzięki za wypowiedź. Generalnie na inzaume jestem już zdecydowany, tylko jeszcze nie wiem konkretnie którą-do 22, 28 albo do 30g. Myślałem o tym kiju jako bardziej sandaczowym ale może akurat okoniom też da radę, w razie jak nie, to kupię typową okoniówkę na lekko(czyli w moim przypadku do ok 15g) i tyle.

Koledzy mam łódkę na Zegrzu i pływam na Bug , tam łapię sandacze na fishuntery 3-4 cale i główki 10-25 gram , na Zegrzu przy moście na 10-12 metrach główka do 30 gram , na mazurach na swoim jeziorku łapię z opadu szczupłe i okonie na 5-10gram główka plus guma 3-4 cale ,  moja to ogarnia jest jeszcze z tych do 30 gram tylko była tuningowana ,  czyli kupiony jedoskład cięty na pół i łączony na spigot.

Oprócz tego mam jeszcze dwuskładową Inazumę 2,2 metra do 28gram korek i  Nihonto Zander TT 2,1 metra do 18 gram eva , mój kolega posiada 2.29 metra do 22 gram , co do nowych Inazum do 35 gram to faktycznie są  jeszcze trochę bardziej kołkowate , mam ten komfort ,że każdą sztukę mogę dotknąć i wysłuchać opinii tych ,którzy to mają w katalogu plus serwisują i na to też łapią.

Mam info ,że od nowego roku , a może już w listopadzie będzie nowy kij , na który się będę pisał ma mieć wyrzut 20-50 gram  i parametry Inazumy , chcę zacząć łapać na gumy 6-8 cali i wtedy to już to 30-35 gram nie zadziała , no i kończę longa 5 i cometa 5 ,a tam waga 30 -40 gram to musi być sztywniejszy.

Podejrzewam  ,że kijek nie przestraszy się też trotki , niestety jedyny mankament to będzie miał 2,4 metra , no ale może to przeboleję.

Jeżeli chodzi o okonia to najmniejszych gumek używam 5cm na 5gr główkach, obrotowek nr 2 oraz woblerow 5-7,5cm ok 6gr, natomiast na sandacza to główki 10-20g +guma od 7,5cm w gore.

Co do samego kija, to jeszcze nie podjąłem decyzji czy bedzie to 1, czy 2sklad, zależy czy jednoukładowy zmieści mi sie do samochodu...;)

P.S.

A jaki kreciolek proponujecie do takiej inazumy?

PatLove jutro jestem na Zegrzu to sprawdzę te gramaturki główek i gumki pod okonia na tych kijkach to ci odpowiem , ale coś widzę ,że będziesz musiał mieć dwa kije , taką Inazumkę 28-30 gram i do okoni może to Nihonto TT ,bo parametrami jest jak Inazuma bardzo podobny(sztywny,szybki ,rezonuje,parabol pod rybą) . Kręciołki jakie ja używam do nich to Nano Crystal ZTX 4006 i uwaga to nie żart AirSpace Marine 6008FD.

Tez podejrzewam, ze jednak bez dwóch kijow sie nie obejdzie i wlasnie jeżeli chodzi o typowa okoniowke, to biorę pod uwagę dokładnie te dwie wędki, które podaliście. Z tym, ze ja lowie raczej duże okonie(25-40cm) i bardzo częstym przylowem sa szczupaki rzędu 70-75cm wiec ten kijek musi to wytrzymać...

Edytowane przez PatLove

• 2 miesiące temu...

Pewnie sprzęt już zakupiony przez @PatLove.

Ja dodam, że na początku swojego wędkarskiego come back (bo ostatni raz łowiłem chyba 29 lat temu z tatą) w lipcu tego roku przerobiłem dwa wędziska z średniej (być może patrząc się na ceny nawet niskiej półki) pod okonie:

Millenium perch dragona  (4-18 cw, 230cm)
Viper Pro DropShot 21 dragona (4-21 cw, 230cm)

Zamieniłem je (teraz leżą i zbierają kurz - czekając na nowego właściciela) na:
Kongera Fire Wizard 225cm, cw 2-7g.

Co do zestawu sandaczowego (który jednocześnie jest moim zestawem szczupakowym i niejednokrotnie mam na nim przyłów okoniowy i nie ma problemu z czuciem mimo ze to twardy bat) uzywam Mikado inazuma xplode zander 198cm  1 skład do 35g z pianką eva w rekojesci. Wszyscy znajomi łowiący na zaporówce w Świerklańcu (Piekary Śl) pukali się w głowę, że kupiłem kij o takiej mocy (kupiłem bo mi go rekomendowali, jako niezniszczalny zajebisty jednosklad w extra cenie, a sprzedawca naturalnie sprzedał mi to co miał - ja głupi niedoświadczony wziąłem ten zamiast 22g cw). Wykorzystuję go jednak z powodzeniem na rzekach czy jeziorach a nawet leśnych sekretnych oczkach (dlugosc sprawdza sie idealnie kiedy przedzieram sie przez chaszcze) gdzie łowię szczupłe na białą kartę :) i kij daje radę. Pięknie pracuje i ładuje fajne nawet koguty 7-10g czy kopyta takie 7-10 cm na 7g głowce. Większymi przynętami nie łowię bo nie ma u mnie sensu. 
Pozdro.

• Like 1

Inazuma Flash Perch najlepiej 220cm do 18g. Kolega ma takiego i ogarnia tak okonie jak i sandacze. Sam mam INAZUMA X-PLODE ZANDER 198cm do 22g. Ogarniam nim gumy na główkach do 30g  :innocent:. Kijki zdecydowanie nie do szacowane ;)  godne polecenia zwłaszcza w tej cenie. Zaś jeśli sandacz na delikatną wklejankę to tylko KONGER WRX WORLD CHAMPION ZANDER 255/28g kij nie do zajechania, wybitnie czuły, katuję go już pewnie z 10 lat. Nie powstrzyma mnie to jednak już niebawem uderzyć w jakiegoś ptaszka co z popiołów się rodzi... Mniam już mi ślinka cieknie :P 

Ps. co do kongera żeby nie było nieporozumień... Czuła szczytówka reszta kija taka by dać pieskowi po ząbkach... Wymagany dobry wzrok i skupienie. Jak to mawia mój kolega "Trzeba być spiętym jak baranie jajca" ;)  Ale dla mnie osobiście cały w tym urok sandaczowania choć po ostatniej bodaj sierpniowej wyprawie (do tej pory w głowę zachodzę co mnie pokusiło w tedy tam jechać :P ) gdy przez 3 dni dorobiliśmy się z kolegą po jednym okonku przeklinałem owe skupienie i ślepienie po 15h na dobę w tę że szczytóweczkę. Wyprawa owa nosi dumne miano Golgota Fishing :bighair:

Pozdrawiam kolegę :) 

EDIT: starajmy się zawrzeć wszystkie myśli w jednym poście, scaliłem Twoje dwa wpisy - proszę na przyszłość o dycję poprzedniego wpisu i uzupełnienie.