PatLove Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie wędka jeszcze nie zakupiona...Nastąpiła "mała" zmiana taktyki, tzn. w tzn "międzyczasie wpadł zestaw castingowy na dużego wiosenno-jesiennego szczupaka i typowo na sandacza Mikado Inazuma Flash Zander do 28g, natomiast okoniówki jak na razie brak.Szukam jakiejś fajnej wklejanki do 12/15g, max 210cm, która poradzi sobie ze szczupakowym przyłowem rzędu 75-80cm. Na ten moment w oko wpadły mi: -Dragon Viper SL Perch 15 2.13m 3-15g-Mikado SHT UL Spin 210 do 12g ewentualnie Mikado Black Draft L 230 2-15g ale po pierwsze na łódkę trochę za długa, a po drogie to już nie wklejanka. Co myślicie? Edytowane 19 Stycznia 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Jak długa jest potrzebna, mam do oddania komplet okoniówek jedna na lekko a druga na ciężko za symboliczne pieniądze. Ta cięższa wydaje sie idealna na Twoje potrzeby. Jeszcze na gwarancji, papiery i takie tam. Dawaj na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 FidoAngel poszło PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anonymous Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Myślę, że fajnym patykiem który sprawdziłby się na sandacza i okonia to Dragon extreme Spin 4-21g 2.3m . Bardzo fajny kijek o bardzo szybkiej akcji a pod niedużą rybka fajnie sie ugina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubas123 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 panowie szybkie pytanie kij pod okonia (nie do paproszkowego dłubania)wybór trudny bo 2 kije to nowości i nad wodą nie sprawdzone :/w każdym razie ograniczyłem wybór do tych 3 modeli Mikado Kamisori Perch 2,20m c.w. 12gSavage Gear Dropshot XLNT2 228cm 7-25gSavage Gear Custom UL Spin 221cm 3-10g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Mały87 nie szukam już kija pod okonia i sandacza bo jednak trudno to pogodzić. Typowo na sandacza wpadł Mikado Inazuma, także teraz potrzebuję kija z przeznaczeniem na okonia i szczupak jako dość częsty przyłów. U nas będzie to pewnie rozumiane jako kij na ciężko ale łowię w Szwecji więc tu realia są inne i wędka o cw 15-18g jest normalną, standardową okoniówką, w mniejsze raczej nikt się nie bawi. Znalazłem jeszcze Daiwa Megaforce Jig 240/2-14g, co prawda trochę za długa ale jeżeli byłaby warta to te 30cm jakoś przeboleje... Edytowane 20 Stycznia 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Temat kija jest dla mnie zamknięty-wleciala inanimate flash perch do 18g ale ze by nine zakladac now ego tematu prose tu o Pomona w wyborze kolowrotka do niej. Łowił bede plecionka 0,08-0,1 i zastanawiam sie nad Spro Passion FD720, czy bedzie to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Oczywiście "Inazuma Flash Perch" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 ja przy tym kijku mam shimano rozmiar 3000 o wadze 265 gr. Flash Perch 18 gr spokojnie obsłuży 20-24 gr, więc wg mnie najbardziej pasuje tu właśnie coś w rozmiarze 3000. Problem w tym, że passion 730 waży już 300 gram, a to dla mnie by było za dużo do kijka 107 gr - zakładam, że masz wersję w piance jak ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Tak, wersja w piance, natomiast u mnie jest to typowa wędka pod dużego, szwedzkiego okonia i szczupaka ale tylko jako przylow(plecionka 0,08-0,1)także czy 3000 nie bedzie za duży? Szczerze mowiac myślałem raczej o 2000, czyli 720. Ewentualnie co innego polecacie zeby waga była w okolicach tych 220-250g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobek Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Kij pod sandacze i okonie to moze wlkejanka fishmaker? Wklejanka pomoze wskazac delikatne brania a dosc duzy zapas mocy pozwoli zaciac sandala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Moim zdaniem shimano 3000 lub jego odpowiednik jest tu idealny - to nie są duże kołowrotki (u mnie nawój to 73 cm na jeden obrót korbki), a jeśli łowisz okonie na grubo to zakładam, że w ruch pójdą pewnie główki 10-15 gr i moc kołowrotka będzie potrzebna. Nie wiem jeszcze jaki masz budżet, ale za 260 zł masz ryobi slam 3000, który waży 247 gr, a tańsza opcja to okuma ceymar 30fd za 160 zł, która waży 232 gr. Oba mają 5 letnią gwarancję. Slam 3000 jest trochę większy od Ceymar 30FD. Edytowane 2 Marca 2016 przez raven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) raven dzieki za wypowiedz, w kwestii akurat tego konkretnego zestawu bede reczej łowił max na główkach 10g. U nas jest to rzeczywiście tak, jak napisałeś połów raczej "na grubo" jezeli chodzi o okonia, natomiast w SE to jak najbardziej norma ale tam tez sa inne, tz duze okonie.Szczerze mowiac o slamie myslalem, natomiast okuma wydaje sie byc bardzo ciekawa propozycja, ktorej nie brałem w ogole pod uwage. Lowiles moze ta okuma? Cały czas nurtuje mnie tylko kwestia wielkości bo tak, jak juz kilka razy pisałem-ten zestaw ma byc spiety z plecionka max 0,1 i czy przy takim założeniu na prawde isc w wielkość 3000/30? Nie lepiej cos pokroju 2000-2500? Edytowane 2 Marca 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Weź pod uwagę, że kołowrotki każdego producenta mają inną wielkość, poza tym moje shimano 3000 to wersja sfb, a więc tak naprawdę 2500 tylko z płytszą szpulą Okumą nie łowiłem, ale czytałem dość pozytywne opinie. Na YT jest też parę filmów Na moje oko Ceymar 30FD ma fizycznie mniej więcej wielkość Zaubera 2000 i Passiona 720 więc powinno być idealnie tu masz test http://www.test-wedkarski.pl/test-kolowrotka-okuma-ceymar-fd30/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Dzieki, test juz czytałemPozostaje jeszcze Passion FD720, o ktorym myslalem na samym początku. Wagowo niewiele cięższy od okumy, wielkościowo piszesz ze podobnie, cenowo praktycznie to samo wiec pozostaje kwestia Passion vs Ceymar... Edytowane 2 Marca 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek3b Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Mógł byś napisać na jaki model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Panowie przeciez napisałem kilka razy, ze kij juz jest-Inazuma Flash Perch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Typowo na sandacza kij tez juz jest-Kamisiori Flash Zander. Pozostał mi tylko wybór kreciolkow, w którym proszę o pomoc. Do Flash Perch myśle nad Passion 720 albo Ceymar FD30, natomiast do Flash Zander: Zauber 3000, Slammer 360 albo Spinfisher 3500. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Ja wziąłbym Passiona oraz Zaubera/Red Arc - sprawdzone konstrukcje na których na pewno się nie zawiedziesz, po co kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Przed grzebaniem w czeluściach internetu i pytaniem o kołowrotki na forum byłem raczej pewny własnie takiego wyboru-tzn Passion i Zauber ale chciałem sie dopytać/doradzić i oczywiscie wyszło jak zwykle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Z tego testu ceymara wynika, że ma bardzo średnią jakość nawoju, a to szczególnie przy plecionce może uprzykrzyć życie więc lepszy raczej będzie sprawdzony passion 720. A do cięższego zestawu Zauber 3000/4000 w zależności ile potrzebujesz miejsca na szpuli, bo waga i moc praktycznie identyko. A Kamisori bierzesz do 22 gr? Też to rozważałem, ale jakoś Inazuma Flash Zander bardziej mi leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Kamisiori do 28g.W takim razie chyba pójdę za pierwsza myślą i bedzie własnie Passion i zauber.raven Inazuma i Kamisiori to jest ten sam blank, tylko osprzęt sie różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Nie moge tylko nigdzie znaleźć info odnośnie mocy hamulców w Passionie. Generalnie Spro ma byc w zestawie okoniowym ale w szwedzkich warunkach częstym przylowem sa całkiem ładne szczupaki 75-80cm tak wiec kreciolek musi im podołać. O kij sie nie martwię bo ma wystarczający zapas mocy ale czy wielkość kołowrotka 20/2000 tez bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Passiona 720 używam do łowienia kleni na Wiśle a przyłowie zdarzają się bolenie, wiślana 60-tka nie jest dla tego kołowrotka wyzwaniem. Myślę że gdybyś zaciął ładnego szczupaka to wytrzymałością kołowrotka nie powinieneś się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Skoro tak, to tylko utwierdziłas mnie w tym, ze wleci własnie Passion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi