Skocz do zawartości

Ekonomiczny kij okoniowo-sandaczowy, jaki wybrać ?

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka 

Ja posiadałem inazume perch do 18 g zaj**isty kijek na pewno będzie służył ,a co do kręcioła ,to do inazumy idealny jest passion 730 taki miałem .Idealnie wyważony zestaw  ,na okonia ani razu nie używałem ,bo jest strasznie twardy i szybki ,dopisek perch to drwina z klienta :P

Niekoniecznie drwina. Obejrzyj sobie serię perch pro a zobaczysz jakimi zestawami łowi się w krajach z normalną populacją okonia ;)

Żeby nie było całkiem off top, niedawno oglądałem w sklepie wędki Mikado Nihonto TT Zander. Oglądałem dwie wędki, jedną do 18 drugą do 15g jedną z nich była w korku druga w piance (ale która jak była ubrana to już nie pamiętam). Ciekawostką jest to że bardzo różniły się akcją. O ile ta do 18g podeszłaby pod okonia to ta do 15 to już typowo sandaczowa szpadą. Nie wiem skąd ta różnica może ktoś będzie umiał coś więcej na ten temat powiedzieć.

Sebastinka Skwarek piszesz ze 730-stka jest wg idealna do Inazumy Perch, a kilka postów wyżej raven pisał,ze 730-stka ze swoimi 305g bedzie troche za ciężka, dlatego brałem pod uwage 720-stke, ktora jest jednak o 50g lżejsza. Musze przemyśleć sprawę...

W kwestii twardości kija, to ja lowie w Szwecji, a tam połów okoni wyglada troche inaczej niż w PL bo spokojnie mozna nastawiać sie i celować w dorodne sztuki bez obawy powrotu o "suchym kiju" Ja najcześciej lowie takie 25-35cm ale często trafiają sie i większe. Do tego bardzo częstym przylowem sa dosc spore szczupaki 70-80cm tak wiec akurat ten kij wybrany został bardzo świadomie pod szwedzkie okonie.

No własnie, każdy lubi co innego i dla jednego idealnie wyważony bedzie zestaw z kreciolkiem 300g, a dla drugiego 250g...

Czy ktos jest mi stanie powiedzieć jak jest z Passionem-tzn tak samo, jak w przypadku zaubera, ze 3000 i 4000 to te same kołowrotki i różnią sie praktycznie tylko pojemności szpuli, a bebechy i moce hamulców sa takie same? Czy tak samo jest w Spro, Passion 710 i 720 bedą tożsame, a 730 i 740 to tez bedzie to samo, tylko mocniejsze od 710/720? Chciałbym miec jakies porównanie i odniesienie, a niestety nigdzie nie moge znaleźć info odnośnie Passiona.

Fakt jest taki, ze ten zestaw ma byc typowo pod okonia ale martwi mnie troche, ze w przypadku szczupakowego przyłowu rzędu 75cm taka 720stka moze okazać sie za słaba i pike po takim holu bedzie nadawał sie juz tylko na patelnie.

Będąc w SE wędkuje duzo, a nawet bardzo duzo: 4-5 razy w tygodniu po kilka godzin, a wiec te szczupakowe przyłowy tez nie sa okazjonalne i czasami trafia sie ich kilka w ciagu jednego wypadu stad moje obawy czy Passion sobie poradzi i po jednym sezonie maj-październik nie bedzie do wymiany

Edytowane przez PatLove

MichałM masz racje ale bardziej zalezy mi na opinii użytkowników Passiona, a w szczególności takich, u których służy juz któryś sezon i mogą sie obiektywnie wypowiedzieć czy w moim przypadku ten kręciol w tym konkretnym rozmiarze zda egzamin, czy moze lepiej/ bezpieczniej wziąć większy albo moze jednak poszukać czegos innego. Nie chciałbym kupic sprzętu na jeden sezon...

Czytalem kilka tematów o tym kołowrotku ale z racji tego, ze u nas pojęcie "zestaw okoniowy" jest rozumiane troche inaczej niż w szwedzkich warunkach trudno cos wywnioskować. Co prawda mi sie to jeszcze nie trafiło ale sa tam okonie rzędu 50cm, a 30-40cm w dosc dużej ilosci sa na porządku dziennym.

Edytowane przez PatLove

No własnie, każdy lubi co innego i dla jednego idealnie wyważony bedzie zestaw z kreciolkiem 300g, a dla drugiego 250g...

Czy ktos jest mi stanie powiedzieć jak jest z Passionem-tzn tak samo, jak w przypadku zaubera, ze 3000 i 4000 to te same kołowrotki i różnią sie praktycznie tylko pojemności szpuli, a bebechy i moce hamulców sa takie same? Czy tak samo jest w Spro, Passion 710 i 720 bedą tożsame, a 730 i 740 to tez bedzie to samo, tylko mocniejsze od 710/720? Chciałbym miec jakies porównanie i odniesienie, a niestety nigdzie nie moge znaleźć info odnośnie Passiona.

Fakt jest taki, ze ten zestaw ma byc typowo pod okonia ale martwi mnie troche, ze w przypadku szczupakowego przyłowu rzędu 75cm taka 720stka moze okazać sie za słaba i pike po takim holu bedzie nadawał sie juz tylko na patelnie.

Będąc w SE wędkuje duzo, a nawet bardzo duzo 4-5 razy w tygodniu po kilka godzin, a wiec te szczupakowe przyłowy tez nie sa okazjonalne i czasami trafia sie ich kilka w ciagu jednego wypadu stad moje obawy czy Passion sobie poradzi i po jednym sezonie maj-październik nie bedzie do wymiany

Zaraz, zaraz.

Sugerujesz, że kołowrotek w rozmiarze 10/20 będzie miał problem z przyłowem szczupaka 75cm, a wersja 30/40 spokojnie sobie z nim poradzi?

Kamil Z. byc moze tak to zabrzmiało ale bardziej chodziło mi o to, czy taka 720ka bez problemów podoła częstym przylowom w takiej postaci, tzn czy nie bedzie to zbytnio obciążające dla tego kołowrotka ze wzgledu na jego rozmiar? Natomiast sugeruje to, ze większy rozmiar byc moze bedzie mocniejszy i bardziej wytrzymały. Chyba sama różnica w wadze 720 i 730 wskazuje na różnice bebechach, zgadza sie?

Edytowane przez PatLove

MichałM masz racje ale bardziej zalezy mi na opinii użytkowników Passiona, a w szczególności takich, u których służy juz któryś sezon i mogą sie obiektywnie wypowiedzieć czy w moim przypadku ten kręciol w tym konkretnym rozmiarze zda egzamin, czy moze lepiej/ bezpieczniej wziąć większy albo moze jednak poszukać czegos innego. Nie chciałbym kupic sprzętu na jeden sezon...

Czytalem kilka tematów o tym kołowrotku ale z racji tego, ze u nas pojęcie "zestaw okoniowy" jest rozumiane troche inaczej niż w szwedzkich warunkach trudno cos wywnioskować. Co prawda mi sie to jeszcze nie trafiło ale sa tam okonie rzędu 50cm, a 30-40cm w dosc dużej ilosci sa na porządku dziennym.

Ja do swojej okoniowki uzywam passiona 710 (720-to tylko wieksza szpulka) i jestem zadowolony,do wedki szczupakowej mam passiona 730(740-tez tylko wieksza szpulka).Passion 730 to oczywiscie wieksza obudowa i co za tym idzie wiekszy mechanizm...solidniejszy i powiem jest roznica po uplywie kilku sezonow na korzysc dla passiona 730.Jezeli zbytnio nie przeszkadza Ci wiekszy ciezar kolowrotka to bierz wersje 730.Musisz zastanowić się jeszcze czy uderzać w Spro bo trochę ludzi pisało że ostatnimi czasy z jakością u nich kiepsko

Używam SPRO Passion 720 od trzech pełnych sezonów, brat tak samo długo ma 730 kołowrotki lekko u nas nie maja bo nie jesteśmy z tych którzy smarują kręćki po każdym wyjściu nad wodę.Nawet jeszcze nie były smarowane a 730 zaliczył kąpiel w pełnym zanurzeniu. Mój pracował głównie na Wiśle i przy lowieniu szczupaków na lekko. Tak jak już wcześniej pisałem jeżeli miałbym martwić się o wytrzymałość zestawu kołowrotek byłby ostatnim elementem jaki by mi przyszedł do głowy.

rej, MichałM dzieki za opinie. Musze przemyśleć sprawę aczkolwiek dalej Passion 720 wydaje mi sie byc najlepsza opcja w tym przedziale cenowym. Poszukałem troche i wszystkie inne krecioly, ktore maja równie dobre opinie, a sa troche lżejsze i większe od 720tki sa niestety sporo drozsze