Fatso Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Witam!Jeżeli ktoś z Was ma zapotrzebowanie na Caldię 1500 w bardzo dobrej cenie, to polecam: http://www.fostersofbirmingham.co.uk/ST73314 Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 a cóż to za caldia ? nie wygląda na KIX czy X, ta nowa biała też nie jest...TD R4 jest na tej stronce za 150£ a to odmiana z rodziny caldiowatych.dziwna sprawa, tym bardziej że taka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 To wcześniejsza wersja obecnego srebrnego modelu Caldia X, jak sądze jeszcze MADE IN JAPAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 To wcześniejsza wersja obecnego srebrnego modelu Caldia X, jak sądze jeszcze MADE IN JAPAN.aha, no to rzeczywiście cena niewielka z wysyłką wyjdzie ze 330-350pln nawet ze szpulą zapasową. ciekawe ile ich mają na stanie. osobiście nie skorzystam bo za mała, a wziąłbym chociażby na szpule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Mam Caldie trzeci sezon i odradzam ten kołowrotek. Daiwa zadrwił z klientów oferując tak drogi i tak kiepski produkt. Na dzień dobry wymieniłem nowy kołowrotek bo stary chodził ciężko. W nowym z jakiejś przyczyny systematycznie szwankowało nawijanie produkując coraz większy stożek z linki na szpuli. Nie zlicze ile plecionki poszło przez to do śmieci. Flaczała też sprężyna co powodowało, że linka często nie wpadał na rolkę kabłąka ale zatrzymywała się tuż przed nim ryjąc błyskawicznie dołek. Napisałem, że mam ten kołowrotek bo do użytku się on już nie nadaje. Jak mawiają w NRD, to szajs. PS. Wczoraj zabrałem na ryby ponad ośmioletnią Daiwę Emblem. Małe luzy i coś tam zaskrzypi ale nie zrobiła mi ani raz brody pomimo, że nawinąłem linkę po samą krawędź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Ja używam Cladie X 3000 drugi sezon i póki co wszystko w porządku (no może poza tym, że przy 1-szym nawijaniu linki została mi korbka w ręce ) nawija plecionke super, chodzi gładko, w życiu brody nie miałem. Teraz na wiosnę kupiłem nowa Caldie 2000 (tą białą) i też śmiga jak należy. Możliwe że po trzech sezonach zmienię zdanie, ale póki co jestem zadowolony i nic złego nie mogę powiedzieć o tych kręciołkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 A już myślałem czy nie zamienić Team Daiwa-S 3500Cu na Caldię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 @barwena, w żadnym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 @Patu-chciałem posmakować gładkiej jak jedwab pracy kołowrotka Daiwy z REAL4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Ja używam Cladie X 3000 drugi sezon i póki co wszystko w porządku (no może poza tym, że przy 1-szym nawijaniu linki została mi korbka w ręce ) nawija plecionke super, chodzi gładko, w życiu brody nie miałem. Teraz na wiosnę kupiłem nowa Caldie 2000 (tą białą) i też śmiga jak należy. Możliwe że po trzech sezonach zmienię zdanie, ale póki co jestem zadowolony i nic złego nie mogę powiedzieć o tych kręciołkach.Napisz proszę jakiej grubości plecionki używasz. U mnie notoryczna broda to efekt złego nawijania, ale nawet jak była nowa to z cienką było jako tako ale pow. 15 lb były problemy. Stary Emblem nawija bez żadnych pieprzonych stożków i zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 @Robert:używam PP 10 lb lub żyłki 0,22 także nie jestem w stanie tego zweryfikować , do 30 lb używam stradica FI bo jak go zajadę to nie będę płakał po nim ( caldia ma płynniejsza pracę, zero stuków, puków ani luzów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Rpbert,pytanie jakby troszkę poza tematem-czy używasz często plecionki przy boleniowaniu,jakej i w jakich sytuacjach.Jestem ciekaw czy te brody to wynik stylu łowienia,jakości linki czy raczej na 100% wina kręcioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Ciekawe spostrzezenia i cenne - bo z pola walki - dzieki Robert. Wiele z tego co zostalo napisane w tym watku : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=177374 & Potwierdza sie... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Tak jak napisałem, wskrzesiłem starego Emblema i nie mam problemów a styl rzucania raczej ten sam bo za stary jestem na zmiany takowego Żyłki niechętnie używam jak bolki polują na płytkiej leniwie płynącej wodzie bo straszy je klin na styku z wodą. Dopiero żyłka 0,16 – 0,18 rozwiązuje problem. Drugi przypadek to przejrzysta woda np. na zaporówce. Łowię tak często plecionką, że jak zmieniam ją na żyłkę to zaraz odstrzeliwuje kilka przynęt bo nie wytrzymuje ona takich przeciążeń przy wyrzucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Tu mnie zaskoczyłeś.W takim razie jakiej wytrzymałości używasz plecionek i jaka marka co się najlepiej sprawdziła przy Twoim łowieniu?Więcej nie będę Cię niepokoić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Plecionka dowolna pod warunkiem, że jest to Spectra Steel Spiderwire Wiem z pewnego źródła, że co by nie pletli czołowi amerykańscy wędkarze do jak nikt nie widzi też łowią tylko tymi linkami. Używam 5, 10, i 15 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Ja natomiast uzywam kilku caldii kix (a nawet modeli nizszych-freams) i nie zauwazylem niczego niepokojacego.Natomiast przy Emblemie zawsze to samo - jezeli nie dopilnuje ze kablak perfekcyjnie zostal otwarty - pewne jego zamkniecie w trakcie rzutu. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 @Gumo bo to są japońce przynajmniej na tenże rynek o ile nie wszystkie modele są tam robione.Mam Caldie trzeci sezon i odradzam ten kołowrotek.sprecyzuj jeszcze proszę o jaką caldię dokładnie chodzi żebyśmy wiedzieli, bo jak widzisz jest tego bardzo dużo w rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Mogę nawet bardzo dokładnie bo za wiele tego nie ma. Caldia 3000 - tyle napisali Kolor granatowy jak to coś pomoże. W rodzinie członków może być wielu ale to i tak te same geny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 To prawda, po roznych przejsciach z kreciolami nie kupuje zadnych paździeży sprowadzanych na nasz rynek.Zadna z tych Daiw nie jest koloru granatowego.Tak mi sie tez zdaje, ze warto jest podawac konkretne informacje. Ja mowie o Caldiach kix z japonskiej strony (starych). Sa juz nowe, w bialym wystroju. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 rzuć jeszcze raz okiem na to, tu masz większość modeli, kolejność od góry chyba nie przypadkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 I tak się robi biznes sprzedając ten sam kołowrotek po kilka razy. Wystarczy pomalować go inaczej, podmienić korbkę i napisać NEW!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Ależ skąd, ależ skąd różne ilości łożysk, korbki składane, albo wkręcane ... to wszystko, to przecież zasadnicze różnice ))a poważnie, np. Sol ma rotor metalowy, a niektóre z pozostałych - plastikowy.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 a poważnie, np. Sol ma rotor metalowy, a niektóre z pozostałych - plastikowy.Pzdr,Fatsodla porównania JDM TP Mg, sephia, soare i europejski fireblood, aspire mimo że magnezowe/cały korpus metalowy to rotor jednak pozostaje z tworzywa.. hyba stelka tylko ma metalowy. nie mówiąc o tych starych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Szkoda, że nie wymienili sprężyny bo to co tam wcisnęli to prawie jak sprężyna. Parę zwojów rozciągniętych do granic możliwości. Jak nie mają drutu to mogę im odpalić trochę <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi