Skocz do zawartości

Caldia 1500

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

To wcześniejsza wersja obecnego srebrnego modelu Caldia X, jak sądze jeszcze MADE IN JAPAN.

aha, no to rzeczywiście cena niewielka z wysyłką wyjdzie ze 330-350pln nawet ze szpulą zapasową. ciekawe ile ich mają na stanie. osobiście nie skorzystam bo za mała, a wziąłbym chociażby na szpule :lol:

Mam Caldie trzeci sezon i odradzam ten kołowrotek. Daiwa zadrwił z klientów oferując tak drogi i tak kiepski produkt. Na dzień dobry wymieniłem nowy kołowrotek bo stary chodził ciężko. W nowym z jakiejś przyczyny systematycznie szwankowało nawijanie produkując coraz większy stożek z linki na szpuli. Nie zlicze ile plecionki poszło przez to do śmieci. Flaczała też sprężyna co powodowało, że linka często nie wpadał na rolkę kabłąka ale zatrzymywała się tuż przed nim ryjąc błyskawicznie dołek. Napisałem, że mam ten kołowrotek bo do użytku się on już nie nadaje. Jak mawiają w NRD, to szajs. PS. Wczoraj zabrałem na ryby ponad ośmioletnią Daiwę Emblem. Małe luzy i coś tam zaskrzypi ale nie zrobiła mi ani raz brody pomimo, że nawinąłem linkę po samą krawędź.

Ja używam Cladie X 3000 drugi sezon i póki co wszystko w porządku (no może poza tym, że przy 1-szym nawijaniu linki została mi korbka w ręce :lol: ) nawija plecionke super, chodzi gładko, w życiu brody nie miałem. Teraz na wiosnę kupiłem nowa Caldie 2000 (tą białą) i też śmiga jak należy. Możliwe że po trzech sezonach zmienię zdanie, ale póki co jestem zadowolony i nic złego nie mogę powiedzieć o tych kręciołkach.

Ja używam Cladie X 3000 drugi sezon i póki co wszystko w porządku (no może poza tym, że przy 1-szym nawijaniu linki została mi korbka w ręce :lol: ) nawija plecionke super, chodzi gładko, w życiu brody nie miałem. Teraz na wiosnę kupiłem nowa Caldie 2000 (tą białą) i też śmiga jak należy. Możliwe że po trzech sezonach zmienię zdanie, ale póki co jestem zadowolony i nic złego nie mogę powiedzieć o tych kręciołkach.

Napisz proszę jakiej grubości plecionki używasz. U mnie notoryczna broda to efekt złego nawijania, ale nawet jak była nowa to z cienką było jako tako ale pow. 15 lb były problemy. Stary Emblem nawija bez żadnych pieprzonych stożków i zero problemów.

Tak jak napisałem, wskrzesiłem starego Emblema i nie mam problemów a styl rzucania raczej ten sam bo za stary jestem na zmiany takowego :D Żyłki niechętnie używam jak bolki polują na płytkiej leniwie płynącej wodzie bo straszy je klin na styku z wodą. Dopiero żyłka 0,16 – 0,18 rozwiązuje problem. Drugi przypadek to przejrzysta woda np. na zaporówce. Łowię tak często plecionką, że jak zmieniam ją na żyłkę to zaraz odstrzeliwuje kilka przynęt bo nie wytrzymuje ona takich przeciążeń przy wyrzucie.

@Gumo bo to są japońce przynajmniej na tenże rynek o ile nie wszystkie modele są tam robione.

Mam Caldie trzeci sezon i odradzam ten kołowrotek.

sprecyzuj jeszcze proszę o jaką caldię dokładnie chodzi żebyśmy wiedzieli, bo jak widzisz jest tego bardzo dużo w rodzinie :lol:

To prawda, po roznych przejsciach z kreciolami nie kupuje zadnych paździeży sprowadzanych na nasz rynek.

Zadna z tych Daiw nie jest koloru granatowego.

Tak mi sie tez zdaje, ze warto jest podawac konkretne informacje.

Ja mowie o Caldiach kix z japonskiej strony (starych). Sa juz nowe, w bialym wystroju.

Gumo

a poważnie, np. Sol ma rotor metalowy, a niektóre z pozostałych - plastikowy.

Pzdr,

Fatso

dla porównania JDM TP Mg, sephia, soare i europejski fireblood, aspire mimo że magnezowe/cały korpus metalowy to rotor jednak pozostaje z tworzywa.. hyba stelka tylko ma metalowy. nie mówiąc o tych starych