Skocz do zawartości
  • 0

JAKI AKUMULATOR POMOCY

busz231

Pytanie

Witam.Mam wielki problem z akumulatorami do silnika minkota 32lb.Pierwszą baterię nabyłem kwasową 100ah i po roku szlak trafił jedną celę.Drógi to panasonic żel 100ah półtora roku i trzyma ok 2 godziny w przerywanym pływaniu.Po każdych rybach akumulator odrazu ładowałem,nawet kupiłem ładowarkę ktorej wymagają baterie żelowe.Mam 500-600zł chciałbym kupić świeżo formowany sprawdzony akumulator z 2 letnią gwarancją.Myślałem nad firmowym minkota ale na sklepach sa zleżałe,kumple się nacieli.potem miał być sznajder marine to podobno pierwsze byly dobre a teraz niby mają cienkie płyty olowiane.Kolega mnie namawia na trojana ale tylko rok gwarancji.Proszę pomóżcie wybrać dobry akumulator bo dla mnie to duża kwota.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mialem w porywach do 3szt po ok. 100Ah. Kazdy wazyl po ok. 20kg.

2szt mialem na lodce, 3ci ladowal sie w chalupie...po powrocie wlaczalem 2gi a 1szy przed samym wyplynieciem.

I tak w kolko, zeby miec zawsze 2 naladowane na lodzi.

I tak wiecznie brakowalo mi pradu, pomomo iz nie plywalem caly czas a fale wieksze robily z lodka co chcialy.

Ponadto rece robily sie dluzsze od dzwigania tego calego majdanu...

Po namysle kupilem (zwlaszzca ze na najblizszych akwenach objetych strefa ciszy ryb jakby mniej) maly silnik spalinowy, 4 suw.

Warto wiedziec, ze niektorych silnikow 2 i wiecej cylindrowych na najmniejszych obrotach w zasadzie nie slychac.

Gumo

• 0

Witam! Dwa miesiące temu kupiłem akumulator trakcyjny TROJAN

SCS225.Jak na razie jestem bardzo zadowolony,i wydaje mi się,że jest to aku godne uwagi.Może trochę ciężki(30kg)ale na prawdę wydajny.Firma,która je sprzedaje ma swoje przedstawicielstwo w Mysłowicach i w Bytomiu.Cena też atrakcyjna:580PLN

Pozdrawiam

Mariusz

• 0

mam nadzieję że czytałeś wszystkie wypowiedzi w tym temacie i kolegi doświadczenia ze sznajderem i problemy z gwarancją w zapie.z tego co ja słyszałem to pierwsze sznajdery były dobre a teraz robią niby na cienkich płytach ołowianych i szybko siadają.nam nadzieje ze to nieprawda i będziesz pływał wieki.pozdro.

• 0

Polecam Ładowarkę EST-516 15A. W razie potrzeby ładowałem nim nawet akumulator 7Ah do echosondy. Oczywiście po wyregulowaniu prądu ładowania.

Co do akumulatora, to polecam żelowy SSB model SBL120-12ish (ish - jedna z tych literek oznacza, że jest to kompaktowa wersja) .

Mam go od stycznia zeszłego roku i teraz - w tydzień po naładowaniu ma 13,2 V . Po całodziennym pływaniu (8-9 godzin)napięcie wynosi 12,7-12,8 V.

w 2006 lub 7 roku kupiłem markowy akumulator kwasowy głębokiego wyładowania Banner Energy Bull 100 Ah i po dwóch latach dało się go naładować do 12,8 v, a teraz - w tydzień po naładowaniu - ma 12,6 V.

Akumulatory tuż po użyciu ładuję, a w martwym sezonie ładuję je co 1,2 miesiące.

• 0

Co do Trojana, nie wiem. Bardzo możliwe. Podałem tylko przykład z mojej praktyki - Energy Bull. Jak popływam z moją żelówką jeszcze 2-3 lata wtedy tak naprawdę mogę ją osądzić.

Według katalogów żelowki i tzw. akumulatory AGM mają czas eksploatacji od 5 do 10 lat. Ale katalogi jedno, a czas pokaże...

Dbanie o aku jest bardzo istotne. Nie pozostawianie w stanie rozładowanym , doładowywanie.

I jeszcze sprawa ładowania akumulatorów żelowych. Można go ładować zwykłym prostownikiem, z tym że należy pilnować by napięcie nie przekroczyło 14,9 v, a prąd ładowania zmniejszać w jego trakcie.

Powiedzmy aku 100 Ah zacząć ładować prądem 10-12 Ah a później stopniowo go zmniejszać aż do osiągnięcia tych prawie 15 V.

Automatyczny prostownik sam wykonuje powyższe czynności.

Warto też zaopatrzyć się w najprostszy Voltomierz (ok. 20-30 zł) i mieć go ze sobą na łódce. Jak widzimy, że akumulator jest już słaby, to w miarę możliwości zmniejszyć prędkość, lub przejść na napęd ręczny :mellow:

• 0

Tylko dlaczego niższy model tego producenta, zdaje się że EST-514 przeznaczony także do akumulatorów żelowych nie ma limitera ustawialnego na 13,9 V, a tylko stałe max. napięcie 14,9V???

Po prawie dwóch latach użytkowania żelówki ( a dokładniej AGM-a) napięcie po 7 dniach od naładowania wynosi 13,2 V. I nic się nie ugotowało.

W karcie technicznej aku mam napisane:

ŁADOWANIE NAPIĘCIEM STAŁYM:

1. PRACA CYKLICZNA 14,7 V +-0,3V

2. PRACA BUFOROWA 13,65 +-0,15V

A może sprzedawca wiedział co robi, bo Trojany źle znoszą ładowanie napięciem powyżej 13,8V?

Długo masz tego Trojana? Naładuj go na full i zmierz napięcie po tygodniu od naładowania. Ciekaw jestem, jaki będzie spadek napięcia.

I jeszcze cytat z podanego przez ciebie linku:

Praca buforowa (zasilanie awaryjne) - akumulator jest cały czas podłączony do układu ładowania i stanowi awaryjne źródło zasilania w przypadku zaniku napięcia sieciowego.

Praca cykliczna - akumulator jest podstawowym źródłem zasilania urządzenia i po rozładowaniu jest odłączany od obciążenia i ponownie ładowany.

Praca akumulatora to praca cykliczna- więc wyciąg z karty technicznej powyżej pokazuje maksymalne napięcie 14,4-15V

Przy okazji. Tam moja 120AH nie jest też ciężka - 33 kg

• 0

ja osobiście także posiadam trojana kwas.odstał po ładowaniu 2 tygodnie po czym wypad na rybi i sonda pokazała 13 0 V. lecz uwazam że wysokie napięcie wyjściowe nie zawsze wpływa na żywotność aku. przykładowo podam aku kwas 90 ah ok 2 lata użytkowana pożyczyłem od kumpla bo mi żelka padła.pływałem w pażdzierniku ok 8 godzin na fali tak że napięcie spadło do 11.8 V.oddałem aku koledze i stwierdziłem że jesieni nie wytrzyma.o dziwo minął rok i aku hula jak ta lala.pozdro.

• 0

Witam kolegów, Kupiłem zestawik

trojana scs150 100ah deep cycle. oraz ładowarę est 514.

w związku z tym że jest to mój 1 zestaw chciałbym się zapytać jak go ładować.

Czy rzeczywiście ładowrka sama poustawia

optymalne poziomy ładowania czy coś należy robić.

Czy korki mają byc łodkręcone :D przy ładowaniu ?

Po naładowaniu est 514 sam się wyłączy czy będzie podtrzymywał

napięcie.

Czy może ktoś śmigał na takim zestawie i czy może

ma jakieś opinie?

Pozdrawiam,

ZH.