Skocz do zawartości
  • 0

JAKI AKUMULATOR POMOCY

busz231

Pytanie

Witam.Mam wielki problem z akumulatorami do silnika minkota 32lb.Pierwszą baterię nabyłem kwasową 100ah i po roku szlak trafił jedną celę.Drógi to panasonic żel 100ah półtora roku i trzyma ok 2 godziny w przerywanym pływaniu.Po każdych rybach akumulator odrazu ładowałem,nawet kupiłem ładowarkę ktorej wymagają baterie żelowe.Mam 500-600zł chciałbym kupić świeżo formowany sprawdzony akumulator z 2 letnią gwarancją.Myślałem nad firmowym minkota ale na sklepach sa zleżałe,kumple się nacieli.potem miał być sznajder marine to podobno pierwsze byly dobre a teraz niby mają cienkie płyty olowiane.Kolega mnie namawia na trojana ale tylko rok gwarancji.Proszę pomóżcie wybrać dobry akumulator bo dla mnie to duża kwota.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Jestem po 1 wyprawie i muszę przyznać że

ów zestaw bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Pływałem od 8 rano do ok 15.

Nie używałem biegu 5 tylko na 3 / 4

do samego końca pływania , a akwen jest duży nie odczułem

spadku mocy.

łódka ma ok 4 metrów i nie należy do najlżejszych.

Jedyne co to brak falki więc

ocena może być nie do końca

wiarygodna ale cóż....

Zestaw minn kotka 30 endurka + trojanek scs150(kwasik)--100Ah+

est 514- uważam za bardzo dobry zestaw pozwalający

przy niewielkim wietrze

na kilkunastogodzinne łowienie.

Zwłaszcza biorąc pod uwagę po sezonowe ceny 30-stek(500 zł )

można się skusić.

Pozdrawiam,

Z.H.

• 0

mam kilka uwag.pamiętaj że akumulator najlepiej użytkować zabierając mu 60 max 80 procent jego mocy nigdy do zera.gdybyś odczuł spadek mocy byłoby bardzo żle.nowe akumulatory zawsze na początku są wytrzymałe często wychodzi jego sprawność po ok.roku użytkowania.faktycznie najwięcej prądu zużywa dłuższe pływanie na piątym biegu silnika.pozdrawiam.

• 0

U mnie to odpada, bo mam oddzielne zasilanie echa.

Myślę, że te dwa sposoby na oszczędzanie akumulatora są równie dobre. Jeśli w miarę szybko akumulator odbuduje się po pracy pod obciążeniem do tych 12,6 V to jest jeszcze chwila pływania.

Mój dwuletni 120 Ah AGM kilka dni po naładowaniu ma 13,20-13,30 V.

Przy 8 h łowieniu (spinning 90%/troll 10%) na jeziorach 60-120 hektarów i częstym używaniu 5 biegu po 1h od odłączenia ma 12,6/12,7. Silnik MotorGuide 54 Lb po przeróbce na maxymizer w Multi-Com.