Skocz do zawartości

Stare-nowe modele wędzisk Shimano

CM Punk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,nie wiem,czy w dobrym dziale piszę,bo do działu giełdy się to raczej nie nadaje.

Otóż mam namiar do gościa (kupiłem kiedyś od Niego na Ebayu Shimano Diaflash Match 420H w praktycznie nowym stanie).

Wiem też,że gość posiada ogromną kolekcję wędzisk z lat 90-tych (wspominał mi coś o około 100 wędzisk z serii Diaflash,a pewnie drugie tyle ma z innych serii).

Ponieważ ostatnio wspomniałem w innym wątku,że złamałem kawałek szczytówki w swoim Diaflash Zanderze 270,postanowiłem odezwać się do gościa i po chwili oczekiwania odpisał mi,że ma 12 takich kijów i może je sprzedać nawet wszystkie,ale oczekuje ode mnie jakiejś propozycji ceny.

Stąd moje pytanie,bo wiem,że są tu zwolennicy sprzętu z tamtych lat,a być może jest to jedna z ostatnich okazji,żeby się uzbroić w sprzęt ze "złotych" lat tej firmy.

Co do serii Diaflash,to chyba nie muszę jej reklamować,kiedyś kije tej firmy kosztowały majątek,są super lekkie (Zander 270 waży 90 gram) i naprawdę świetnie się spisują,choć dla niektórych akcja może być zbyt kluskowata,dla mnie,jako szczupakowca jest to zaleta,rybka około 70 cm bardzo sprawnie jest holowana,zrywy świetnie amortyzowane,a wędki są bardzo czułe,bo fajnie też czuć okonki nawet kilkunastocentymetrowe.Oczywiście uzbrojone w absolutny top jak na tamte czasy,czyli przelotki Fuji Sic.

W każdym razie rzucam temat,bo myślę,że warto,jeśli ktoś będzie zainteresowany,to zawsze może się dopisać lub pisać też na priw.

Mowa o Tyberze? Hahahahah!! Gratuluje pomysłu robienia u niego zakupów. Kije picowane, odnawiane i wystawiane ponownie 3x drożej niz kupił. Ja mu kiedyś sprzedałem Powergripa w ładnym stanie za 380, odnowił go i wystawił za 800 (miał charakterystyczny ubytek korka, który zaszpachlowal ale rozpoznałem swoj kij).

Watpię aby miał jakiekolwiek nowe kije, wszystko to pewnie renowacje stary używanych wedek.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 2

Mowa o Tyberze? Hahahahah!! Gratuluje pomysłu robienia u niego zakupów. Kije picowane, odnawiane i wystawiane ponownie 3x drożej niz kupił. Ja mu kiedyś sprzedałem Powergripa w ładnym stanie za 380, odnowił go i wystawił za 800 (miał charakterystyczny ubytek korka, który zaszpachlowal ale rozpoznałem swoj kij).

Watpię aby miał jakiekolwiek nowe kije, wszystko to pewnie renowacje stary używanych wedek.

Żbiku a kto bogatemu zabroni zakupić starocia za 800zł :) .Jak ma ochotę to kupuje, jak jest frajerem, że da się naciąć to tym bardziej :lol:  :lol: :lol: . 

Takich gości jak Tyber omijam z daleka w interesach....

Nie,gość jak mówiłem,jest na Ebayu,jest Niemcem,więc jak coś,to zakupy w ojro,kilka Diaflashy upłynniał już jakiś czas temu,zadałem Mu pytanie,czekam na odpowiedź,bo sam skomlę do Powerloopa Spinning :) .

Co do samych cen-to trudno mi powiedzieć,Diaflash Match był na licytacji i kupiłem go za nieco ponad 210 euro,więc uważam,że cena za taki egzemplarz była niezła.

Znalazłem jeszcze,że ma w modele pickerów,karpiówek i wyczynówki bezprzelotkowe (pole rod).

A ten z allegro ładnie ceni tego RST ;) .

Może w razie czego zróbmy listę,co by kogo interesowało,jaki model i gościowi napiszę,oczywiście nie jest tajemnicą,jeśli ktoś chce,to mogę podesłać konto gościa na Ebay,ale nie wiem,czy życzyłby sobie zarzucania skrzynki mailowej pytaniami :D .

Jak mi odpisze,to zrobię mały update ;) .

Orientuje się ktoś jakie wychodziły powerloopy ? Mam na myśli jakie długości i gramatury wyrzutu ?

Tak,jeśli chodzi o spinningi: Powerloop Zander 270/300 (110/130gr)

Powerloop Spinning 210/270/330,cw odpowiednio 5-20/10-40/40-80.

Moja opinia o Powerloop-pancerny,aczkolwiek całkiem smukły kij w porównaniu do tego,co teraz jest w sklepach,mimo "schrupania" przez bulteriera działa do dziś,dlatego mam ochotę na nówkę,Pan Józef Leśniak bardzo zachwalał ten kij,przerobił go i wersja 270 daje radę sumkom.

Jakby ktoś szukał info,to mam katalogi Shimano 92 i 93/94,więc służę :) .

Będę systematycznie czytał i odpowiadał na priv,proszę o cierpliwość.

Edytowane przez CM Punk
  • Like 1

Okej,widzę,że jest spore zainteresowanie tematem,wydaje mi się,że najlepiej będzie,jeśli każdy z zainteresowanych wymieni dokładne modele wędzisk,jakie go interesują i ile jest w stanie zapłacić,oczywiście nie wiem,czy gość zgodzi się na niskie ceny,bo może taki sprzęt wystawić na aukcji i pewnie cena poszybuje,dlatego proszę o przemyślane propozycje,bo raczej nie ma co liczyć na okazje cenowe,lecz na sprzętowe.

1.

2.

3.

itd.

Słońca,wody i temperatury to one wiele nie widziały,a z własnego doświadczenia wiem,że raczej nic się nie dzieje,mogę powiedzieć,że lakier na używanym Diaflashu był ciut bardziej żółty od tego,który był nowy,a reszta bez zmian. Jutro będę w domu,to coś więcej napiszę,mam nadzieję,że gość się odezwie.