Skocz do zawartości

Jaki sprzęt na sumy z trola? Odra

KrystianVTS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po dzisiejszej 40 minutowej przegranej walce stwierdziłem, że trzeba się uzbroić w mocniejszy sprzęt.

I tu pytanie do znawców tematu.

1.Jaki kij polecicie? Dotychczas Daiwa 10-40 2,70m.

2.Jaki kręcioł polecicie? Dotychczas catana 4000.

3 Jaka plecionka? Dotychczas Power Pro 0,23

Raczej sprzęt o umiarkowanej cenie.

Kolega polecił mi, żebym się do Was zwrócił i na pewno dowiem się sporooo.

Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

Witam!

Po dzisiejszej 40 minutowej przegranej walce stwierdziłem, że trzeba się uzbroić w mocniejszy sprzęt.

I tu pytanie do znawców tematu.

1.Jaki kij polecicie? Dotychczas Daiwa 10-40 2,70m.

2.Jaki kręcioł polecicie? Dotychczas catana 4000.

3 Jaka plecionka? Dotychczas Power Pro 0,23

Raczej sprzęt o umiarkowanej cenie.

Kolega polecił mi, żebym się do Was zwrócił i na pewno dowiem się sporooo.

Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

Krystian, z takim sprzętem to można na szczupaka ewentualnie ;)

O sprzęcie sumowym napisano na tym forum całe tomy...

Według mnie sprzęt na czyste, bezzaczepowe miejscówki powinien umożliwiać wyholowanie ok. 2-metrowej ryby w ok. 5-10min. W miejscach typu burta ze zwaliskami - na siłowe utrzymanie ryby jw. pod łodzią, inaczej pozostaje tylko modlitwa o łut szczęścia. W pierwszym przypadku oznacza to kij i plecionkę klasy 35-40lb, w drugim - 40-50lb, a może i więcej. Kółka, przypony, agrafki powinny być o klasę-dwie mocniejsze. A ryba pow. 2m i tak, być może, przeczołga Cię na rzece tak, że będziesz się czuł jakby Cię potrącił samochód...

• Like 1

Panowie, nie znalazłem takiego tematu choć szukałem dość długo. Przeczytałem większość wątków, część jest dość starych. Ponadto jeśli słyszę od kolegi, który na tym forum jest od wielu lat, żebym założył nowy wątek to to robię.

Mirko nikt nie prosi o podanie dokładnych danych z GPS, tylko orientacyjnie (poniżej Wrocławia, poniżej brzegu, itp). Ja rozumiem, że nie jest dobrym pomysłem rozpowiadać na około gdzie na co i kiedy, ale zapytałem o sprzęt. To forum chyba w tym celu jest, żeby pomagać sobie i wymieniać się doświadczeniami. Korzystając z takiej możliwości chciałem zaczerpnąć wiedzy od doświadczonych osób. 

Krzysztof dziękuję serdecznie za wypowiedź.

Może zapytam inaczej, czy w granicy 200zł kupię kij, jesli tak to jaką długość sugerujecie i wyrzut?

Czy do 200zł kupię sensowny kołowrotek? znalazłem DRAGON Rock HD FD 830i kosztuje w granicy 250zł. Da rade? :)

Ps. Ryby wracają do wody - w 35m mieszkaniu nic mi po nim :P

W zupełności wystarczy Tobie kijek z serii Cormorana + Ryobi Artica ,plecionka 0,36mm - 0,41mm i koniecznie nie zapomnij o reszcie zestawu a więc porządne kotwice , kółka łącznikowe , przypon.

Cormoran Bull Fighter HD Spin Predator 2,70m / 40-150g + Ryobi Artica 6000 lub 8000

Robinson Power Stic Hi - Flex 2,70m 50-150 gram 

Kijki to kompozyty szklane i pozwalają nie wprawionemu wędkarzowi na spory margines błędu podczas pierwszych holi ryb  ;)

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 3

Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki! Teraz wiem w jakim przedziale się "kręcić". 

Karolu, reszta jest dość konkretna, ale ciekawi mnie kilka innych kwestii, mianowicie:

Podbieracie ryby zawsze ręką czy może chwytakiem?

Holujecie je z pasem? Do wczoraj nawet bym o tym nie pomyślał ;)

Krzysiek, do wcześniejszego posta: niestety sprzęt był jaki był, nie spodziewaliśmy się takiego konia, sponiewierał nas okrutnie, ponadto po 10min wędka pękła powyżej kołowrotka i holowaliśmy go we dwójkę, po kolejnym 10min spaliło się sprzęgło a Catanie, mieliśmy go już na wyciągnięcie ręki, ale niestety plecionka nie dała rady :D

Zawsze podbieram sumki ręką zdarza się że gołą , jednak proponuję to czynić w rękawicy. - NIE STOSUJ ABSOLUTNIE ŻADNYCH CHWYTAKÓW !!! to nie ten kaliber ryb i zdaje się że bezpieczniej również dla innych ryb jest pozbycie się wszelkich chwytaków na korzyść pobieraka z gumowaną siatką  ( mówię tu o mniejszych rybach niż sum )

Pas jest zbyteczny i tylko utrudniał by łowienie w moim przekonaniu  ;) hol dużej ryby z łódki czy pontonu to walka

Czasami trzeba pływać za zawodnikiem skracając sobie ewentualne odjazdy itp

Czasami trzeba przekładać kij z jednej burty nad drugą , obok silnika itp

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Co do podbierania ręką to zawsze tak robiłem, metrowe szczupłe też. Znajomemu sum połamał nadgarstek więc zapytałem. Chwytaków nie stosuję i jestem przeciwnikiem, osęk tym bardziej! Podbierak do mniejszych nie potrzebny z łodzi.

Karolu, doskonale sobie z tego zdaje sprawę, tak też było podczas holu, jednak niestety :)

Co do pasa to też nie jestem do niego przekonany, ale byłem ciekaw waszych opinii.