Skocz do zawartości

Wędka na okonia

sledzix

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Witam koledzy szukam jakiejś ciekawej wędeczki pod okonia z łódki co możecie polecić ciekawego chodzi mi o to żeby można było połowic jak i na gumki jak i również bocznego troka jakos nie jestem przekonany do wklejek więc wklejka odpada z góry dzieki za odp

Jak dla mnie połów na gumki, pojęcie względne :) .Możesz łowić na 2g ołowiu + gumka  i na 10g+gumka więc koledzy radzą w ciemno.

Jeżeli będzie to między 2 7g to MHX S 842-2 będzie dobrym wyborem w realnych pieniądzach.

• Like 1

Witam !

pewnie już trochę rozmów na ten temat było ale mimo wszystko dobór wędki na okonia to zawsze problem.

Łowię na microjigi i trochę na boczny trok. Obecnie mam na oku te dwa kije

-Konger Wędka Paladin CX Thekilla 270 (1-10) - z opisu nie wynika, że to wklejka. Mało informacji w necie na jej temat. Czy to lepsza wersja tango?

-Dragon Fishmaker II sensitive jig 2-12 - mało informacji w necie. Z opisu wynika, że jak na tą cenę ma niezłe zbrojenie. Przelotki Fuji Alconie, uchwyt Fuji jakieś firmowy lakiery i omotki.

- Jeszcze rozważam choć droga St. Croix Panfish

PFS90LMF2  275cm     L  Mod-Fast  2 2-4 kg     1.7-7 g 110 g - ponoć fajnie się ugina blank choć w jednym z testów trochę się czepiali jakości wykończenia. Nie wklejka z tego co czytałem i do łowienia ryb na patelnię czyli chyba też okoń :)

- Pytałem w jednej pracowni ale koszt wędki na okonia od 900 (przy najtańszej wersji) - 1600 (przy średniej półce). To przy tych cenach chyba taki Fishmaker wychodzi lepiej???

Doradźcie :) A może wystarczy Championship Tango Kongera i nie ma po co iść wyżej. Aha młynek używam wielkości 2000 Penna.

Dzięki z góry z odpowiedzi i dyskusje. Pozdrawiam

Nie pytaj w pracowni, na forum chlopaki zbudują Ci taniej ;)

Np. @Skalek czy @Dąbek :)

Ok dzięki popytam może jeszcze w dziale samoróbek. Czy jednak poza tym nikt nic nie wiem na temat tych 3 wędek, które wymieniłem? Może ktoś ma Dragon Fishmaker II sensitive jig 2-12 i się podzieli swoimi odczuciami czy warto ją kupić na okonie??

• Like 1