Skocz do zawartości

Raven Fishing

KokoN

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to tylko flaga wożona przez kibiców na antenach o ile nie robią tego w celach komercyjnych/handlowych o tyle użycie w tych celach wizerunku to już nie jest tylko fotka. Z mojej strony też koniec tematu :D

A jeżeli wędkarz reprezentant Polski sprzedaje wobki w lowiac na nie na filmikach reklamowych- to jest przegięcie? Jesli np na ubraniach jest godło ?

Tutaj sytuacja może być inna (aczkolwiek jest niesmaczne) wędkarz reprezentuje organizację i o ile organizacja ma zgodę na używanie wizerunku Godła RP w celach handlowych to wszystko jest okej.

Myślę że powinieneś zweryfikować tą wiedzę. PZW to stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą / komercyjną.

Statut PZW ?7 Cele Związku realizowane są poprzez: B) prowadzenie działalności gospodarczej z przeznaczeniem dochodów na działalność

statutową;

Co oznacza że mogą sprzedawać pomidory na zawodach wędkarskich i pieniążki przeznaczać na paluszki i herbatę spożywane podczas walnych zjazdów delegatów i innych Panów z grubymi brzuszkami :D

No to moze ja sie przylacze.

Otoz zamowilem kiedys wedke w RAVEN, w oddziale w Holandii.

1.) Wedka przyszla w jakims kartonie posklejanym tasmami, kompletnie nie zabezpieczona nawet jednym kawalkiem steropianu czy folii babelkowej. Podczas transportu obijala sie niemilosiernie.

2.) Natomiast kiedy uszkodzila mi sie przelotka szczytowa

w tej oto wedce, to zaczely sie dziac rzeczy niepojete.

Polecam wpisanie w wyszukiwarke slowa oszukany

Tak dla porownania, zamawialem ostatnio sprzet z USA i z

duzego sklepu internetowego w Polsce... i wszystko bylo

jak nalezy = super zabezpieczone.

Ja w RAVEN nigdy, niczego nie kupie.

Stronę anty raven stworzył prawdopodobnie normark bo raven wszedł mu w drogę sprowadzając do Polski sprzęt Shimano bezpośrednio od shimano a jak wiadomo dystrybutorem na Polskę jest normark. dzięki temu oferta kijów Shimano na rynku się poszerzyła gdyż w Raven są dostępne kije które w normark nie są dostępne nie mimo że widnieją w ich katalogu.

Raven idealny nie jest ale udało mi się tam kupić podbierak z gumową siatka (Spro), a nigdziue nie mogłem go dostać.

Ta strona anty-raven to wieś jakich mało.

czy mógłbyś zamieścić jakieś fotki tego podbieraka, bo na stronie ravena go nie widać?

Jaka jest wogóle jego cena?

pzdr,

jacenty

Wrzuce dziś fotkę - kosztowało coś koło 150 PLN. Jakkolwiek jak pisałem w innym wątku ten podbierak był prawie jak jednorożec. Mieli tylko jedną sztukę, którą zamówiełem i odberałem osobiście będąc w Wawie. Z tego co widzę nie ma już tego nawet w katalogu.

Witam Panowie, a propos nagonki konkurencji na Ravenfishing.

Właściciela domeny może sprawdzić każdy, ale żeby nikogo nie trudzić, ponieważ powinniśmy łowić a nie grzebać w internecie, wyręczyłem szanownych forumowiczów.

http://www.e-digital.pl/anty-raven-fishing.pdf

Pozdrawiam,

OldMan

No i moje wcześniejsze przypuszczenia na temat lokalnej konkurencji okazały się słuszne. ;)

http://www.rybobranie.pl/bass/

Teraz wypadałoby zapytać Normark czy ich zamieszczone na owej stworzonej przez Bass'a anty-ravenowej stronie oświadczenie jest umieszczone tam za ich zgodą i czy faktycznie nie honorują wystawianych w Raven gwarancji.

Prawdę mówiąc g... mnie obchodzi kto komu jaką stronę robi z jego zgodą, czy bez jego zgody.

Tak samo g... mnie obchodzi ilu dystrybutorów w naszym kraju ma firma A czy B.

To firmie A lub B powinno zależeć na tym aby miała tylko jednego dystrybutora. Bo od tego zależy czy będzie właściwie reprezentowana na rynku.

Pamiętam jak swego czasu Rapala była w 50 hurtowniach. I w rezultacie żadna z nich nie miała pełnej oferty albo prawie pełnej. Doszło do tego, że praktycznie nie było czegoś takiego jak dystrybutor. Jeśli ktoś traktuje siebie i swoją markę poważnie to powinien mieć jednego dystrybutora na dany obszar. Nie wyobrażam sobie, że jeden dystrybutor robi koło pióra i sprzedaje hurt na terenie drugiego oficjalnego dystrybutora. Psując wizerunek producenta. To nie jest etyczne i nie jest pożądane. Gdybym był producentem to bym odebrał dystrybucję takiej firmie.

Wiadomo, że sklepy będą kombinować i kupować tam gdzie taniej. Ale to nie do sklepu tylko do dystrybutora należy końcowa decyzja o sprzedaży hurtowej do kraju o którym wie, że nie jest w jego strefie dystrybucji.

Kwestia jeszcze producenta. Czy podejmie stosowne kroki wobec nieuczciwego dystrybutora, czy będzie przymykał oko na takie działania.

PS. To było tak a'propos reklamowania towaru kupionego w sklepie. Jako klienta idącego do sklepu chcę mieć pewność ważności gwarancji. Na szczęscie gwarancja przysługuje mi w prawach konsumenta.

@pablo

Odnosisz sie tu do firmy Shimano i Normarku ?

Smiala teza. Ta komu na czym powinno zalezec.

Mysle ze troche nie uwzgledniasz specyfiki rynku sprzetu wedkarskiego. Marki takie jak Shimano, Daiwa, nie mowiac juz o produktach typu Megabass, Evergreen czy Daiko to produkty POSZUKIWANE. Jesli na danym rynku nie bedzie dystrybutora, nie bedzie gwarancji i trzeba bedzie sciagnac to z drugiego konca planety. To ludzie to zrobia, zeby miec to co chca do realizowania swojej pasji.

Czemu Shimano ma zalezec na tym by Normark byl ich jedynym dystrybutorem na tak strategicznym rynku jakim jest rynek polski?

To sa gracze tej kategorii wagowej, ze zarowno dla Shimano jak i Normarku wyniki na rynku polskim to jakies tam lekkie bujniecie na slupku wykresow analizowanych co kwartal w siedzibie.

To dla takich podworkowych kafarkow jak firma, ktora prowadzi ta krytykowana strone, to jest byc albo nie byc.

Dlatego taka strona istnieje. Mam nadzieje ze jej istnieje przysporzy conajmniej 10 000 klientow firmie Raven, ktorzy tam kupia taniej produkty Shimano.

Pozdrawiam

Guzu

Nie piszę o konkretnym przykładzie. Piszę o tym jak to powinno w teorii funkcjonować.

Może z racji takiej, że pracuję u producenta (w pokrewnej branży bo akwarystycznej). Powiem, że dwa koguty w kurniku to o jednego za dużo. Jeśli wiesz co chcę powiedzieć.

Czemu Shimano ma zalezec na tym by Normark byl ich jedynym dystrybutorem na tak strategicznym rynku jakim jest rynek polski?

Chociażby dla spójnej polityki cenowej. Dla jakości oferty. To o czym już pisałem jak było z Rapalą. Dla właścicieli sklepów czas nie jest z gumy. Jak objadą 5 hurtowni w okolicy i nie zdobędą asortymentu to myślisz, że będą chcieli sprzedawać te produkty. Zastąpią je sobie czymś innym. Serwis gwarancyjny sprzętu też cierpi na braku oficjalnego dystrybutora.

Jesli na danym rynku nie bedzie dystrybutora, nie bedzie gwarancji i trzeba bedzie sciagnac to z drugiego konca planety. To ludzie to zrobia, zeby miec to co chca do realizowania swojej pasji.

To super. Niech ściągają. ...Ale akurat w przypadku Shimano, dystrybutor jest. A nawet wtedy jak część osób ściągnie towar zza granicy to się nic nie stanie bo to będzie margines. I to baaardzo mały margines. Zresztą wcześniej pisałem o rynku hurtowym a nie detalicznym.

wyniki na rynku polskim to jakies tam lekkie bujniecie na slupku wykresow analizowanych co kwartal w siedzibie

Wiesz, takie lekkie bujnięcie to konkretna gotówka wyjęta z kieszeni. A nasz rynek nie jest taki znów duży. Będziesz zadowolony jak wyjmę z Twojej kieszeni 1000 zł?

To dla takich podworkowych kafarkow jak firma, ktora prowadzi ta krytykowana strone, to jest byc albo nie byc.

Możesz mi uściślić o kogo chodzi. Bo tu wszyscy krytykują wszystko, więc nie wiem którą stronę masz na myśli. Jeśli Raven, to szczęść im Boże. Jak już pisałem, to nie jest sprawa między sklepem a polskim dystrybutorem tylko pewnie między jakąś zagraniczną hurtownią a naszym dystrybutorem, w kontekście wchodzenia na cudze podwórko.

@pablo

Wybacz ale próbujesz burzyć mechanizmy rynku dla własnych bliżej nieokreślonych idei. Wspólna polityka cenowa? Na takie rzeczy w polskim prawie są paragrafy, jest to nielegalne dlatego właśnie że burzy mechanizmy rynku które mają ogromny wpływ na korzyści wynikające z tzw. zdrowej konkurencji. Z jakiego powodu marce Shimano miałoby zależeć na tym aby Normark zjadał ten cały torcik tworząc w ten sposób swoisty monopol cenowy na rynku? Z jakiego powodu należałoby wiązać ręce tym którzy potrafią sprzedać produkt w lepszej cenie? Jeśli Normark nie będzie sobie radził z nowym czy też innym graczem to będzie tylko i wyłącznie jego smutny problem. Takie panują elementarne zasady w każdej branży i nie od dziś.

S.

@Pablo

Właściciela domeny może sprawdzić każdy, ale żeby nikogo nie trudzić, ponieważ powinniśmy łowić a nie grzebać w internecie, wyręczyłem szanownych forumowiczów.

http://www.e-digital.pl/anty-raven-fishing.pdf

Odnosnie reszty w odpowiedzi wyprzedzil mnie @saw - dziekuje :D

Pozdrawiam

Guzik mnie obchodzą plany ekonomiczne dystrybutorów. Gdy ktoś mi wmawia że powinienem kupować drożej żeby dbać o rynek to czuję się oszukiwany. To wbrew podstawom ekonomi i nie ma nic wspólnego z tzw świadomym konsumowaniem. Strasznie mnie cieszy, że firma b podbiera tysiąc z kieszeni firmy a, bo wtedy firma a nie podbiera tysiąca z mojej kieszeni.

@pablo

Wybacz ale próbujesz burzyć mechanizmy rynku dla własnych bliżej nieokreślonych idei. S.

Jako lobbysta muszę temu zaprzeczyć. Chociaż do ustawienia wysokiego kursu złota przyznają się bez bicia. Dochnal uczył się ode mnie. :lol:

Z jakiego powodu marce Shimano miałoby zależeć na tym aby Normark zjadał ten cały torcik tworząc w ten sposób swoisty monopol cenowy na rynku? Spytaj się prezesa Shimano. :lol:

Na co chcesz mieć paragrafy? Na to, że ktoś dogadał się z producentem aby mieć wyłączność na jego reprezentowanie w kraju. Widzisz jakie wstrętne to Shimano, no paskudy jedne. :lol: Zrób im na złość i odmroź sobie uszy.

PS. Ja się cieszę, bo może kupię sobie Stradica. Tobie proponuje nie myśleć tyle nad problemami tego świata. Szczególnie jeśli nie masz na nie wpływu. ...A Normark, pewnie sobie poradzi.

Jak przypadkiem wszedłem na 'antyraven' to się scyzoryk w kieszeni otworzył. Po prostu żenada, hasła patriotyczne zaczerpnięte z Torunia. WYBIERZ POLSKĘ - no nie...

Taka zagrywka raczej skłania do unikania nie Ravena, a Normarku i jego dystrybutorów.

Widziałem,

ale co sklep by na czymś takim zyskał?? sam to raczej niewiele. tym bardziej, że podaje informacje o sklepach konkurencyjnych i to w linku ze stron Normarku.

dla mnie to raczej oczywiste komu bardziej zależy na takiej nieuczciwej reklamie.

Dzięki temu, że strona należy nie do firmy Normark tylko jej partnera handlowego to tej pierwszej nie można oskarżyć o nieuczciwą konkurencję.

Raven sprzedając produkty z oferty Normarku raczej nie łamie umów z producentami. Korzysta z regulacji wolnego rynku UE, swobodnego przepływu towarów i innych pewnie jeszcze uregulowań.

Normark się wkurza, że stracił trochę ciasta i tyle.