Skocz do zawartości

Pracownia,, Pstrągman''

Rekomendowane odpowiedzi

Ten uchwyt na Karabeli :wub:  mniam!

A co to za uchwyt, tak przy okazji?

Od roku szukam źródełka z tymi uchwytami, dotychczasowe wyschło. Znalazłem dwie sztuki za wielką wodą, ale niestety już niedostępne. Generalnie osobiście nie cierpię uchwytów Fujii i podobnych a rozpieszczony tym od Wojtka, teraz mam nie lada dylemat z doborem kolejnego do nowych pomysłów. Znalazłem kilka muchowych które spokojnie obsługują "spinningową" stopkę, ale to nie to...Ostatecznie będę produkował. A w załączniku uchwyt z Karabelki.

post-52120-0-23474700-1394828737_thumb.jpg

Napisano 03 marzec 2013 - 13:00

Witam

Postanowiłem wstawić zdjęcia kilku projektów  wędek ,nie tych robionych pod dyktando klienta,ale wg mojego pomysłu.

Czy lakier na korku jest ten sam co na omotkach? Jak z trwałością takiego rozwiązania, szczególnie na samym końcu rękojeści.

Edytowane przez joker

Piękny patyk Waldku!

..IMHO, ja bym zmienił trochę kształt fore do ssks-a..ale to moja wizja realizowana właśnie podczs jednego z projektów Karabelek u Łukasza... ;)

Z C.D już wyszedłem na amen... ;)

Myślałem przez chwilę o dokręcanym fore. Coś jak KSKSS (chyba tak się określa) ale mi przeszło. 

• 2 tygodnie później...

Klasyk

Ostatnio wszedlem w posiadanie tego kija , jestem mega zadowolony , kij jest bardzo szybki jak na muchówke i ma kapitalne pełne ugiecie pod ryba gnie sie   po samą rekojeść .

Mój ideał bolenia na lekko , I cięższego  klenio jazio brzany . Ot lekki rzeczny uniwersał . Jestem zachwycony ,post-47882-0-98240800-1370088326.jpgpost-47882-0-19976800-1370088340.jpgpost-47882-0-79342000-1370088364.jpg

Edytowane przez antilag
  • Like 4

Sliczny klasyk i wreszcie doczekalem sie na grip z przesuwnymi pierscieniami. Mam prosbe @antilag - moglbys po sezonie napisac obiektywna recenzje jak sprawuje sie taki uchwyt?

Chodzi mi zwlaszcza o dwa aspekty - wygode (czy np stopka sie nie luzuje) oraz trwalosc (czy korek sie nie wyrabia) .

ok , kij był jak na razie z 14-6 godzin nad woda , nic się nie luzuje , poza tym kij ma już rok z tego co widzę  (styczeń 2013), i nie nosi najmniejszych oznak zużycia .

Co do wygody to jest super , wydaje mi sie ze to jedno z najwygodniejszych rozwiązań jakie można spotkać na rynku , Pierscienie , po zalozenu kołowrotka twożą praktycznie linie prosta z korkiem ( sa bardzo cienkie kolo 1mm) i praktycznie ich nie czuć

Edytowane przez antilag

• 1 miesiąc temu...

Sliczny klasyk i wreszcie doczekalem sie na grip z przesuwnymi pierscieniami. Mam prosbe @antilag - moglbys po sezonie napisac obiektywna recenzje jak sprawuje sie taki uchwyt?

Chodzi mi zwlaszcza o dwa aspekty - wygode (czy np stopka sie nie luzuje) oraz trwalosc (czy korek sie nie wyrabia) .

Miałem kijek z takim uchwytem, zresztą też od Wojtka, więc pozwalam sobie odpowiedzieć w wątku: jak dla mnie bomba. Połowiłem tym jeden sezon, dość intensywnie i nie było żadnych problemów, no chyba że komuś przeszkadzają rysy na stopce kołowrotka, głębsze niż normalnie. Natomiast u mnie to był bardzo lekki kijek pod pstragi i okonie, jakiś phenix. Nie wiem czy taki uchwyt sprawdzi się przy mocniejszej wędce i cięższym kołowrotku (u mnie spasowany był z wielkoscia 1000. Według mnie to świetne rozwiązanie do lekkiego spina. 

Miałem kijek z takim uchwytem, zresztą też od Wojtka, więc pozwalam sobie odpowiedzieć w wątku: jak dla mnie bomba. Połowiłem tym jeden sezon, dość intensywnie i nie było żadnych problemów, no chyba że komuś przeszkadzają rysy na stopce kołowrotka, głębsze niż normalnie. Natomiast u mnie to był bardzo lekki kijek pod pstragi i okonie, jakiś phenix. Nie wiem czy taki uchwyt sprawdzi się przy mocniejszej wędce i cięższym kołowrotku (u mnie spasowany był z wielkoscia 1000. Według mnie to świetne rozwiązanie do lekkiego spina. 

Sprawdzi się bo mam kij FA 7'6" , 20 lb pod dorsza z tym uchwytem ,leży doskonale w łapie i podczepiam korbę Shimano 4000 SW oraz 5000 SW kaliber już porządny  i nie robi to żadnego wrażenia na uchwycie.

Edytowane przez mrWhite7

Taka krzyżówka dwóch uchwytów (jak na zdjęciu powyżej) "mocowo" na pewno się sprawdzi ale leży najlepiej w ręce jeśli ktoś trzyma w sposób dwa palce za stopką i  trzy przed  ;) a jak kto trzyma jeden palec za stopka to już nie jest tak wygodnie ;)

Edytowane przez Rheinangler

Sprawdzi się bo mam kij FA 7' , 20 lb pod dorsza z tym uchwytem ,leży doskonale w łapie i podczepiam korbę Shimano 4000 SW oraz 5000 SW kaliber już porządny  i nie robi to żadnego wrażenia na uchwycie.

kol kocmyrz pisze o uchwycie na przesuwnych pierścieniach ;)

kol kocmyrz pisze o uchwycie na przesuwnych pierścieniach ;)

Wyjaśnia to całkowicie sprawę  bo zachodziłem w głowę skąd miałyby się wsiąść rysy na stopce kołowrotka . American Tackle nie robi żadnych rys jest to bardzo mocny i wygodny uchwyt doskonale leżący w dłoni a połączony z SKSS robi wrażenie .

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...