Skocz do zawartości

Pracownia,, Pstrągman''

Rekomendowane odpowiedzi

Coś więcej o szklaczku możesz napisać, tak mnie zaciekawił ten blank gdy go zobaczyłem na allegro właśnie pod kątem spinningu.

Jako spinning nadaje się jedynie do łowienia na niedużych łowiskach,do dłubania pod nogami, prowadzenia przynęty na niedużych odległóściach, rzuty raczej tylko spod siebie.Zbyt miękki dolnik do łowienia na większym dystansie.

• Like 1

Matagi TR 78 Super Nimble Minnow 234cm 3-14g 12lb. Lekka wędka pstrągowa,świetna również pod okonia ,klenia.uzbrojona w Torzite T2 i Skss z insertem grafitowym. Wędka mimo dzielonej rekojeści z naturalnego korka idealnie wyważa się nawet nawet bez kołowrotka.

rJ8nD-ZHnZOD.JPG?v=2rJ8nD-541Bq0.JPG?v=2rJ8nD-RLGAdl.JPG?v=2rJ8nD-WDvpS2.JPG?v=2rJ8nD-fvg85g.JPG?v=2rJ8nD-UKHc4b.JPG?v=2rJ8nD-ym5mh1.JPG?v=2rJ8nD-fhkvX5.JPG?v=2rJ8nD-XXJFXU.JPG?v=2

• Like 21

Dzięki za odpowiedź. Czy ten Suzuki (8lb) obsłuży np. Kaitech Easy Shiner 3"+ 2g główka (łącznie ok 4.5g), czy będzie to za mało?

Mam tego Suzuki RXF 8LB i podany przez Ciebie ES 3'' + 2g obsłuży, warunkiem jest oczywiście cienka plecionka oraz bezwietrzna pogoda. Minimum jakim łowiłem tym kijem to ES 2'' +2g (ok. 3-3,5g masy łącznej) Oczywiście szału nie było ale łowić się dało.

• Like 1

Dzięki. Jeśli opisujesz wrażenia przy połowie w opadzie, to czucie bedzie wystarczające. U mnie kijek byłby jako uniwersał pod pstrągi, czyli nie obserwuję opadu (jesli już coś to patrzę na plecionkę), a przede wszystkim kijek musi choć minimalnie się ładować, by wykonywać precyzyjne rzuty. Zależy mi by przy większych przynętach np Keitech 4" nie klękał i dawał rade poprowadzić.

Edytowane przez ms80

Dzięki. Jeśli opisujesz wrażenia przy połowie w opadzie, to czucie bedzie wystarczające. U mnie kijek byłby jako uniwersał pod pstrągi, czyli nie obserwuję opadu (jesli już coś to patrzę na plecionkę), a przede wszystkim kijek musi choć minimalnie się ładować, by wykonywać precyzyjne rzuty. Zależy mi by przy większych przynętach np Keitech 4" nie klękał i dawał rade poprowadzić.

Nie klęknie i dopiero wtedy precyzyjnie poprowadzisz.To mocny blank.

Wojtku, pomimo, ze od kilku lat wędki wykonuje tylko i wyłącznie w gdańskiej pracowni to dla mnie i tak jesteś Mistrzem rękojeści z jasnego korka. Wprawdzie mam kilka swoich uwag ale to raczej kwestia decyzji i woli klientów, a nie Twojego wykonastwa. Te kije są po prostu piękne!

Dzięki :) , jednak korek naturalny pozostaje dla mnie nr 1. Nie wyobrażam sobie niektórych wędek zrobionych z inna rękojeścią.Warunek taki że musi być dobrej jakości. Największa zaleta ( oprócz wyglądu) to lekkość. Przy pełnej rekojeści  róznica wagowa miedzy naturalnym korkiem a burlem, to często kilkadziesiąt gramów.

• Like 5