Skocz do zawartości

Pracownia,, Pstrągman''

Rekomendowane odpowiedzi

Łapię głównie na woblery, nie zauważyłem by był za szybki. Trochę chodziłem za boleniem i kleniem z woblerami i jestem zadowolony. Jeśli guma to raczej na cięższej główce. Tylko czy starczy mocy w szczycie by dobrze przyciąć sanadacza? Małe może ale te większe ..

• Like 1

Widziałem tego super UL. Masz fotki ugięcia? Pewnie nie miałeś go nad wodą, ale moze wlasciciel by kilka zdań napisał jak go trochę potestuje. Myślę, że poza mną kilku kolegów z chęcią się czegoś o nim dowiedzieli.

Czy chodzi Ci Andrzej o tego Matagi XUL do 1g?

Kraag zniszczył system.....piekny , te elementy rękojeści w lakierze z czego są jeśli to nie tajemnica ?

Faktycznie wygląd rękojeści jest interesujący i robi wrażenie. Ciekawe jednak jak będzie się to sprawowało od strony użytkowej. Pierwsze co przychodzi na myśl to czy nie będzie problemu ze ślizganiem się takiej rękojeści w dłoniach.

Dodatkowo na tak wykonaną rękojeść będzie trzeba bardzo uważać. Przy łowieniu sandaczy ciężko jest obchodzić się ze sprzętem jak z jajkiem. Przypuszczam, że po kilku miesiącach intensywnego użytkowania rękojeść taka może zamienić się w jedną wielką rysę.

• Like 2

Faktycznie wygląd rękojeści jest interesujący i robi wrażenie. Ciekawe jednak jak będzie się to sprawowało od strony użytkowej. Pierwsze co przychodzi na myśl to czy nie będzie problemu ze ślizganiem się takiej rękojeści w dłoniach.

Dodatkowo na tak wykonaną rękojeść będzie trzeba bardzo uważać. Przy łowieniu sandaczy ciężko jest obchodzić się ze sprzętem jak z jajkiem. Przypuszczam, że po kilku miesiącach intensywnego użytkowania rękojeść taka może zamienić się w jedną wielką rysę.

A niby dlaczego ma wyglądać jak jedna rysa.Mam w swoim  jednym kiju zalakierowany koniec,łowie już tym ze 2 lata i żadnych rys tam nie widzę,No chyba że komuś wędka służy do podpierania się.

To samo z rękojeścią.Zawsze wędkę o coś opieram,nigdy nie kładę na ziemi .Użytkuje niektóre  bardzo intensywnie i je nie oszczędzam,co nie znaczy że nie szanuję.To nie są patyki za 100 zł i jakaś  minimalna dbałość o sprzęt się należy.

• Like 1

To nie są patyki za 100 zł i jakaś  minimalna dbałość o sprzęt się należy.

Ale ja przecież nie piszę, że ktoś ma tym sprzętem łoić krowy i go nie szanować. Są jednak takie miejsca i sytuacje gdzie zwyczajnie nie da się rozczulać nad kijem. Nie wyobrażam sobie takiego uchwytu np. do nocnego łowienia sandaczy na wiślanej opasce, gdzie balansujesz chodząc po ciemku po kamieniach itd. Nawet gdybym się bardzo starał i tak prędzej czy później porysowałbym ten uchwyt gdzieś w ciemności. Podobnie sprawa ma się pewnie na łódce gdy odhaczasz rybę i kij trzeba gdzieś odstawić. Nie zawsze da się też kij o coś oprzeć. Staram się tego unikać, ale jeśli nie mam wyjścia kładę kij na ziemi. Ot takie moje zdanie.

PS. Bardzo lubię Twój styl klasycznych rękojeści A'la Hardy w kijach pstrągowych i trociowych. To jest to  :)

Ale ja przecież nie piszę, że ktoś ma tym sprzętem łoić krowy i go nie szanować. Są jednak takie miejsca i sytuacje gdzie zwyczajnie nie da się rozczulać nad kijem. Nie wyobrażam sobie takiego uchwytu np. do nocnego łowienia sandaczy na wiślanej opasce, gdzie balansujesz chodząc po ciemku po kamieniach itd. Nawet gdybym się bardzo starał i tak prędzej czy później porysowałbym ten uchwyt gdzieś w ciemności. Podobnie sprawa ma się pewnie na łódce gdy odhaczasz rybę i kij trzeba gdzieś odstawić. Nie zawsze da się też kij o coś oprzeć. Staram się tego unikać, ale jeśli nie mam wyjścia kładę kij na ziemi. Ot takie moje zdanie.

PS. Bardzo lubię Twój styl klasycznych rękojeści A'la Hardy w kijach pstrągowych i trociowych. To jest to  :)

Ten Kraag był zrobiony tak ,jak życzył sobie tego klient. Może dla siebie bym tak nie zrobił ,ale jak to mówią ,,klient naćpannnnn'' :lol: .

Co do trzymania, nic się nie ślizga,wrażenie podobne jak malowany uchwyt matagi.