Skocz do zawartości

Pracownia,, Pstrągman''

Rekomendowane odpowiedzi

Okoniowy Avid  198cm 6lb  0.9-5g . Daje radę obrotówkom do nr 2, wobkom do 5cm i 2-3' gumkom na 5-7g główce. 

Kijek uzbrojony w przelotki Fuji torzite , uchwyt DPS 16 z wkładką drewnianą  frezowana pod kołowrotek i dzieloną rękojeścią z łaciatego burl corka.

ud218-W6a5px.JPG?v=2ud218-XEbwbp.JPG?v=2ud218-xJ5mUB.JPG?v=2ud218-wdrMiQ.JPG?v=2ud218-EU7rtv.JPG?v=2ud218-gvWl1J.JPG?v=2ud218-LS1wVL.JPG?v=2

• Like 6

Cousins ESP 704 czyli 213cm 7-18 g i 8-12lb. Niezwykła wędka i blank.Wykonany pod łowienie większych pstrągów ,ale jego przeznaczenie może być na prawdę różne - sandacz ,szczupak,okoń,pstrąg.....

Mimo opisu 7-18g  moim znaniem realne to 3 - 30 g  :)

Uzbrojony prosto, klasycznie,bez zbędnych upiększeń .Komponenty: uchwyt aluminiowy REC, przelotki tytanowe RECoil i korek flor.

czb21-IuGDuH.JPG?v=2czb21-4RYhoI.JPG?v=2czb21-zgjuQq.JPG?v=2czb21-2aRbiX.JPG?v=2czb21-4My2bD.JPG?v=2

• Like 15

Pytanko  o  przelotki  w tym ESP 704   jakie  jest planowane   przeznaczenie   np.tylko   pod żyłkę  ...? jak to się   ma  w praktyce   domyślam  się   że  to  jest  bardzo lekkie ...?

Do jakiej  mocą   suzuki  można  by    porównać  w/w  ....702  8   czy ew  702 12  ...?

Pytanko  o  przelotki  w tym ESP 704   jakie  jest planowane   przeznaczenie   np.tylko   pod żyłkę  ...? jak to się   ma  w praktyce   domyślam  się   że  to  jest  bardzo lekkie ...?

Do jakiej  mocą   suzuki  można  by    porównać  w/w  ....702  8   czy ew  702 12  ...?

Recoile były zakładane w fabrycznych kijach St Croix Xtreme, ja miałem je założone przy wędce cw 50g  i łowiłem tylko plecionką.

Ciężko porównać te 2 blanki.Całkiem inne konstrukcje. Blank Cousins ma dużą zbieżność i mocny dół , ale po pełnym nagięciu blanku amortyzacja się nie kończy i można wyginać dalej,chociaż już nie próbowałem.

Recoile były zakładane w fabrycznych kijach St Croix Xtreme, ja miałem je założone przy wędce cw 50g  i łowiłem tylko plecionką.

Ciężko porównać te 2 blanki.Całkiem inne konstrukcje. Blank Cousins ma dużą zbieżność i mocny dół , ale po pełnym nagięciu blanku amortyzacja się nie kończy i można wyginać dalej,chociaż już nie próbowałem.

A ja wymieniałem pocięte cztery przelotki przez plecionkę w Xtreme XS70MF (kij do 18gram - 5/8oz.)

Galeria Kolegi jest inspiracją dla niejednego rodbuildera :)  -  piękne kije.

• Like 1

Mnie się osobiście to nie zdarzyło choć miałem kilka kijów na Reck-ach, ale dwóm moim wiarygodnym kolegom przetarły się Recki, jednemu szczytowa w muchówce (pokaleczone linki) a drugiemu w spinningu tunelowe,- co dziwne nie wszystkie tylko dwie...

Dla mnie to dziwne przypadki i trudno w nich o jakąś logiczną prawidłowość czy wiarygodną hipotezę... Tym niemniej się to zdarzyło...

Wojtku co do wykonanego przez Ciebie Kuzyna,- krótko,- estetycznie pierwsza liga, praktycznie ale i subiektywnie ,- duży minus za zimny i po prostu niewygodny, wrzynający się w dłonie uchwyt.

• Like 1

Mnie się osobiście to nie zdarzyło choć miałem kilka kijów na Reck-ach, ale dwóm moim wiarygodnym kolegom przetarły się Recki, jednemu szczytowa w muchówce (pokaleczone linki) a drugiemu w spinningu tunelowe,- co dziwne nie wszystkie tylko dwie...

Dla mnie to dziwne przypadki i trudno w nich o jakąś logiczną prawidłowość czy wiarygodną hipotezę... Tym niemniej się to zdarzyło...

Wojtku co do wykonanego przez Ciebie Kuzyna,- krótko,- estetycznie pierwsza liga, praktycznie ale i subiektywnie ,- duży minus za zimny i po prostu niewygodny, wrzynający się w dłonie uchwyt.

No ten minus to chyba nie dla Wojtka ;) .Raczej pewnie życzenie klienta.Aczkolwiek wyobrażam sobie że miłe w trzymaniu,zwłaszcza w zimnych okresach roku to to nie jest.Optycznie wygląda fajnie.

• Like 1

Nie rozdaję nikomu ( w sensie - ludziom) ani plusów ani minusów bo kimże ja jestem by to robić, co innego z pomysłami,- tu nie mam hamulców ...

Dlatego użyłem słowa "subiektywnie" i wplotłem go gdzieś pomiędzy wykonanie a zastosowanie razem z owym subiektywnym dużym minusem.... 

Szklaki, które "największe usługi" przy łowieniu pstrągów i sandaczy oddają łowiącym w zimniejszych porach roku aż się prosi zbroić w stylu vintage, ze względu na "wiekowość technologi",  żeby tak -no- stylowo było,- co oczywiście pięknie wygląda ale czy tylko o wygląd chodzi?

Wygląd o który się będzie stale na łowisku potykać?

Rozumiem, że takie mogło być zamówienie,- jasne, ale to nie zmienia faktu niewygody...

Ps

Niedawno miałem taki sam problem z przezbrojeniem Hardego nr 2... Przeglądałem w poszukiwaniu inspiracji net i galerie Wojtka, nic mnie do końca nie ujęło, tak samo chciałem zachować styl "ala" Hardy, kilka rozwiązań znalazłem przynajmniej tak  mi się wydaje....

Ostatecznie zdecydowałem się na nieco awangardową zagrywkę.... zobaczymy co z tego wyjdzie, wygodne będzie to dla mnie na 100% ale czy estetycznie będzie się podobało,- być może nie.... Gdy się zdecyduje pokazać ten mariaż korka drewna i "japan stylu" też na pewno będą tacy co stwierdza że popelina i cepelia,- ale to powiedzą i napiszą o pomyśle a nie o mnie....  

Lepiej tego nie potrafię wytłumaczyć.....

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Wedka wykonana przez Wojtka wedlug zlecen zamawiajacego takze nie jemu sie naleza minusy gdyz wykonal swoja prace wzorowo. Wedka zbudowana pod mam nadzieje duzego pstraga a sandacza pewnie nigdy nie bedzie widziala gdyz tam gdzies mieszkam ich poprostu nie ma. Zalozenie bylo prosto I z urokiem starej wedki I tak wyszlo. Wedka nie bedzie uzywana w niskiej temperaturze gdyz tam gdzie lowie sezon konczy sie wraz z koncem wrzesnia I zaczyna w polowie marca.co do wygody - na szybko nie przeszkadza na dluzej okaze sie- mam nadzieje ze juz w sobote jesli pogoda pozwoli. Wedka byla wykonana dla mnie. Jeszcze raz wielkie dzieki Wojtek. Pozdrawiam

• Like 1

Arku, takie było założenie i zostało ono wykonane. Co do mojego zdania o tym uchwycie, to jest to najlepiej leżący w mojej  dłoni uchwyt , kształt ,średnica,dla mnie ideał. Tyle przerzuciłem różnych wędek z różnymi uchwytami i zawsze coś mi nie pasowało. Łowiąc różnymi wędkami ,często zmieniam chwyt, przed kołowrotkiem,za, pomiędzy i zawsze mi coś przeszkadzało. Stwierdziłem, że jednak DPS jest chyba ideałem. REC to auminiowa kopia DPSa 17 z tym ze znacznie subtelniejsza,odchudzona na bokach i idealnie dopasowanym gniezdzie. Mimo że jest cały z metalu nie rysuje stopki kołowrotka. A  że zimny , zima nie trwa u nas cały cały rok, ja z reszta rzadko łowię przy temperaturze poniżej 0. 

W swojej wędce pstrągowej dałem insert korkowy i sprawa załatwiona. :)

5jNwl-ofgmQ7.JPG?v=4

• Like 8

Zwykły DPS Fuji też ma metalowe elementy w uchwycie i jakoś nikt nie marudzi ze zimny.

Dokładnie to samo sobie sobie pomyślałem , ja również różne uchwyty w swoich wędkach miałem , ale poczciwy , stary DPS17 leży najlepiej :)

Choć ostatnio jakoś Delfin mocno się u mnie rozpycha :)

• Like 2

Wedka pierwszy raz nad woda, 10C , po wyjeciu z samochodu uchwyt chlodny tak samo jak I stopka kolowrotka- po tym wpisie dopiero zaczalem zwracac na to uwage, uchwyt wygodny -moze czuc na dloni nakretki dociskajace na poczatku. Zanim doszedlem doszedlem nad rzeke o wszystkim zapomnialem, ani razu nie odczulem jakiegos dyskomfortu podczas trzymania wedki, uchwyt bardzo wygodny osobiscie mi lepiej lezy niz DPS 17. Fakt przy minusowej temperaturze uchwyt bylby zimny ale z gory bylo zalozenie ze wedka nie bedzie w niskich temperaturach uzywana-dlatego tez zdecydowalem sie na recoile. Wojtek, przepraszam za offtop.

A jak porównać taka klasę #8 do parametrów blanku spinngowego? 8-10lb czy mocniej?

Na oko myśle że #6 to jakieś 2-10g. #7 może do 15, #8 nie łowiłem ale myśle że ok 18g by obskoczył. Mogę się oczywiscie mylić.

Sam poluje na coś "pstragowego" i mam nawet na oku GLoomisa GLX #7, ale cena ciagle za wysoka. ????????

Na oko myśle że #6 to jakieś 2-10g. #7 może do 15, #8 nie łowiłem ale myśle że ok 18g by obskoczył. Mogę się oczywiscie mylić.

Sam poluje na coś "pstragowego" i mam nawet na oku GLoomisa GLX #7, ale cena ciagle za wysoka.

Dobrze piszesz  :)