Skocz do zawartości

Pracownia,, Pstrągman''

Rekomendowane odpowiedzi

A jakbyś ocenił najlżejszego i najdelikatniejszego Vegter Boron pod pstrągi? Rozmawiam wstępnie z Krzyskiem Zielińskim o stworzeniu krótkiego (5’6”-6’0”) 2-częściowego blanku boronowego i zastanawiam się co może z tego wyjść.

Edytowane przez Żbiku

Dzisiaj odebrałem kijek okoniowy wykonany przez Wojtka,na blanku z Krakowa,a mianowicie ulxf 706-2N.Wykonanie i dbałość o szczegóły na najwyższym poziomie,jestem pod wrażeniem.Niestety nie mam czym zrobić dobrych fotek,a zdjęciami z telefonu nie będę paskudził wątku.Myślę,że sam twórca jakieś fotki kija wrzuci.Napewno skorzystam w przyszłości z usług pstrągmana.

Dziś odebrałęm sekeera sp 703 .Miałem już kilka wędek z różnych rąk budowniczych ,ale to spasowanie  składów ,dbałość i estetyka powala !!!!Panie Wojtku jeszcze raz dzięki i zbieram kaskę na muchówkę. :)

To prawda. Wojtek jak zrobi wędkę to nie ma ................................!  :)

Dzisiaj odebrałem kijek okoniowy wykonany przez Wojtka,na blanku z Krakowa,a mianowicie ulxf 706-2N.Wykonanie i dbałość o szczegóły na najwyższym poziomie,jestem pod wrażeniem.Niestety nie mam czym zrobić dobrych fotek,a zdjęciami z telefonu nie będę paskudził wątku.Myślę,że sam twórca jakieś fotki kija wrzuci.Napewno skorzystam w przyszłości z usług pstrągmana.

Wrzucę na pewno , jak znajdę czas :) . 

• Like 1

Ultralight Slim XF 7' 2-6lb 0.7-8g .Komponenty  uchwyt American Tackle ,pianka EVA, przelotki Seaguide w tytanowej ramce. Finezyjna ,,wykałaczka '' okoniowo -pstrągowa do agresywniejszego prowadzenia jigów,idealna pod twarde przynęty:małe obrotówki ,woblerki. Ma bardzo smukły blank i wygląda niepozornie ale ma moc do wyholowania grubego okonia czy pstrąga 50 taka.

9hrse-S7tvBL.JPG?v=29hrse-40kc7D.JPG?v=29hrse-surIfU.JPG?v=29hrse-Mo3Ssv.JPG?v=29hrse-YJ2Vxd.JPG?v=29hrse-8n4bmL.JPG?v=29hrse-Tlxjrd.JPG?v=2

• Like 4

Xzoga Shitenno 8'6'' 10-60g . Bardzo solidna wędka na równie solidne ryby,duże szczupaki,sandacze,głowacice ,troć. Akcja  szybka,progresywne ugięcie przy dużym obciążeniu przechodzące w parabolę,połączenie spigot. Wędka uniwersalna, dobra zarówno  pod duże gumy jak i woblery czy błystki.Komponenty: uchwyt F.A.,  rekojeść EVA/korkoguma,przelotki Fuji sic.

5zL3e-NoFYCd.JPG?v=25zL3e-9K9w8y.JPG?v=25zL3e-veE5uD.JPG?v=25zL3e-kHIT3R.JPG?v=25zL3e-1mRHHn.JPG?v=25zL3e-UUHwQ1.JPG?v=2

• Like 5

Travel CTS 8'6'' 5-18g, 3 skład.Uniwersał nadający się praktycznie do wszystkiego,z brzegu z łódki, na szczupaka ,sandacza ,bolenia,do łowienia na przynęty twarde i miękkie.Blank szybki i mięsisty jak to CTS. Daje rade z  przynętami do 25g. Komponenty: Uchwyt Fuji DPS z insertem z drewna stabilizowanego.,korek extra/flor,przelotki Seaguide RS w tytanowej ramce.

ECuRl-ycRNig.JPG?v=2ECuRl-9MbaTC.JPG?v=2ECuRl-vO90oZ.JPG?v=2ECuRl-KZWSnO.JPG?v=2ECuRl-ZPoQAn.JPG?v=2ECuRl-g5M0ZC.JPG?v=2

• Like 9

Stary ,już nie produkowany blank CD Blue Rapid 320cm  18lb 7-28g. Typowa wędka na dużą wodę , do dalekich rzutów.

Komponenty: DPS 17 + frezowany insert z drewna stabilizowanego,korek klasy extra selekt zkońcówka z korkogumy,przelotki tytanowe SG .

nd007-Jzt37C.JPG?v=3nd007-mC4D1l.JPG?v=3nd007-GBpjAU.JPG?v=3nd007-w9cZrD.JPG?v=3nd007-MrBOK1.JPG?v=3nd007-frKLiJ.JPG?v=3nd007-QP3sOy.JPG?v=3nd007-n0bVAV.JPG?v=2

• Like 6

CD Blue Rapid 275cm 25lb 15-50g .Potężna wędka na duże drapieżniki.Dobrze się tym rzuca i prowadzi zarówno duże woblery i błystki jak i duże gumy.Klasycznie uzbrojona w pełna rękojeść i przelotki Fuji alconite, chwyt SKSS 17 z insertem bambusowym.

xGHBj-HrFTKE.JPG?v=2xGHBj-Jf6XoY.JPG?v=2xGHBj-cSpOdG.JPG?v=2xGHBj-irHNvC.JPG?v=2xGHBj-Zu56RR.JPG?v=2xGHBj-NCsgN2.JPG?v=2xGHBj-r9s1TP.JPG?v=2

• Like 6

CD BR 275cm 20lb 10-35g .Bardzo podobnie pracujący blank jak w wędce powyżej lecz o oczko delikatniejszy. Wędka przeznaczona do łowienia dużych ryb, głównie sandacz,szczupak ,troć.Klasyczne uzbrojenie w pełny korek( extra/burnt) i uchwyt Fuji DPS 18 z drewnianym insertem.Przelotki Fuji SIC w ramce gun smoke.

CYtgf-fwE6Kt.JPG?v=2CYtgf-aaX6AD.JPG?v=2CYtgf-6Yymf9.JPG?v=2CYtgf-thmfLp.JPG?v=2CYtgf-EUzBbS.JPG?v=2CYtgf-UjDgnJ.JPG?v=2

• Like 6

CD ORKA 275cm 30lb 10-35g . Najtańsza seria Composita , walorom użytkowym nie ustępująca dużo droższym blankom. Szybka wędka z czułą szczytówka i mocnym dolnikiem ( ale 30lb trochę przesadzone) typowa pod gumę i sandacze. Opisana moim zdaniem dobrze,cw dotyczy główki + guma 3-4'.

Komponenty :DPS 18, korek naturalny ze wstawkami burnta i korkogumy, przelotki SG zirconium.

vrgFQ-E8GehN.JPG?v=2vrgFQ-WHONu4.JPG?v=2vrgFQ-Gs7oiV.JPG?v=2vrgFQ-dHTHo9.JPG?v=2vrgFQ-ovsPGi.JPG?v=2vrgFQ-XQw6jd.JPG?v=2

• Like 7

Że tak głupio zapytam. :ph34r: 

Od czego zależy dobór uchwytu? Np. DPS16, 17 czy 18?  Dobiera się go pod wielkość młynka i jego stopki czy raczej chodzi o średnicę wewnętrzną otworu i średnice dolnika na którym będzie zamocowany?

Jeżeli istnieje taki temat to proszę mnie przekierować. Ewentualną odpowiedź Mistrza też bo od takich trzeba się uczyć. :)

Dziękuję. 

Wspaniałe  jak  zwykle  wykonanie   i jak  dla  mnie  inspiracje    do własnego  projektu  :) i za to też  wielkie  dzięki  ...

czy  relacja cena  jakość  korek  extra/ flor  polecasz ?  czy  inny  niższy  od tego  jest  godny    zastanowienia  -   ew  co   się  nada  aby  nie było  zbyt dużo  szpachlowania ...?  ....

Chciałbym zapytać o Xzogę prezentowana wyżej(tą 8'6"  10-60).

Czy opisany cw. jest realny?Myślę o tym blanku na casta głównie pod gumy.Czy gumą 50g.+10g obciążenia da się machnąć dynamicznie,czy może pociągnie to więcej niż w opisie?

Dolny zakres mniej jest dla mnie ważny ale jeśli już pytam-czy faktycznie pod tymi 10g. już się załaduje?Będę wdzięczny za każdą odpowiedź,pozdrawiam :) .

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Że tak głupio zapytam. :ph34r:

Od czego zależy dobór uchwytu? Np. DPS16, 17 czy 18?  Dobiera się go pod wielkość młynka i jego stopki czy raczej chodzi o średnicę wewnętrzną otworu i średnice dolnika na którym będzie zamocowany?

Jeżeli istnieje taki temat to proszę mnie przekierować. Ewentualną odpowiedź Mistrza też bo od takich trzeba się uczyć. :)

Dziękuję. 

Tylko od klienta. Mam takich co życzą sobie DPS 16 do wędki o mocy 25lb. Jeżeli komuś tak pasuje to czemu nie.Kołowrotek trzymają tak samo.

• Like 1

Wspaniałe  jak  zwykle  wykonanie   i jak  dla  mnie  inspiracje    do własnego  projektu  :) i za to też  wielkie  dzięki  ...

czy  relacja cena  jakość  korek  extra/ flor  polecasz ?  czy  inny  niższy  od tego  jest  godny    zastanowienia  -   ew  co   się  nada  aby  nie było  zbyt dużo  szpachlowania ...?  ....

Korek klasy extra jest już przyzwoitej jakości korkiem.Ja jeszcze przebieram i odrzucam niektóre krążki.Flor to już pólka wyżej,chociaż w tych czasach to już nie jest to co kilka lat temu.Za naprawdę dobry korek trzeba już słono zapłacić.