Skocz do zawartości

Pracownia,, Pstrągman''

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie  Kragi lepiej pracują z gumą,cienka delikatna szczytówka i progresywne ugięcie,ale jeśli koniecznie ma być kraag 11 lb to im krótszy tym bardziej nadaje się pod sandacza. 8' będzie  już ok. Ale wydaje mi się że  na Wisłę do sandacza powinna być chociaż oczko mocniejsza wędka.

Kraaga XF 9' - 8-16lb (6-30gr.) juz posiadam kijek bajka???? a chciałbym jeszcze coś na lżej na Sandacza (wobler 5,5gr.) Panie Wojtku tak jak Pan pisał wcześniej ten Blaas XF 9' ewentualnie 8'6" - 6-10lb (4-17gr.) będzie dobrym wyborem? Blanku nie trzymałem w dłoni, ale domyślam sie Blaas XF posiada głebsze ugięcie niż Kraag XF i F i z racji na swoją moc praca tak małego i smukłego woblera będzie jeszcze bardziej wyczuwalna.

Edytowane przez Wojt@l

Kraaga XF 9' - 8-16lb (6-30gr.) juz posiadam kijek bajka a chciałbym jeszcze coś na lżej na Sandacza (wobler 5,5gr.) Panie Wojtku tak jak Pan pisał wcześniej ten Blaas XF 9' ewentualnie 8'6" - 6-10lb (4-17gr.) będzie dobrym wyborem? Blanku nie trzymałem w dłoni, ale domyślam sie Blaas XF posiada głebsze ugięcie niż Kraag XF i F i z racji na swoją moc praca tak małego i smukłego woblera będzie jeszcze bardziej wyczuwalna.

I Blaas i Kraag pod dużym obciążeniem  ugną się w parabolę. Inaczej zachowują się tylko w początkowym ugięciu. Kraag ma większa zbieżność przez co delikatniejsza szczytówkę i tym lepiej łowi się  nim na przynęty gumowe,gdzie lepiej widać opad, Blaas ma mniejsza zbieżność, szczytówka jest twardsza i lepiej obsługuje przynęty twarde ,klasyczne(drewno i złom)Wydaje mi się tez bardziej uniwersalny.To czysta teoria.W praktyce bywa różnie ,czasami komuś przypasuje wędka i łowi tym wszystko.

Vegter Boron czyli grafitowy blank z domieszką włókien boronowych,  #7 i #8 w długości 10' .Wędki przeznaczone do łowienia głowacicy na tzw,,flimfę''.
Uzbrojone w najwyższej klasy komponenty:
-korek klasa top flor
-uchwyty Lemke LC20
-insert i wstawki z drewna stabilizowanego
-przelotki Snake Brand
-przelotki agatowe PERFECT
- zaczepy haczyka Golden Witch wykonane z litego 18K złota.
-winding checks Golden Witch.

knzML-HU0ePP.JPG?v=3knzML-SdqyPD.JPG?v=3knzML-JSIrHG.JPG?v=3knzML-M6h8bB.JPG?v=3knzML-hVnNX8.JPG?v=3knzML-Bg7tqL.JPG?v=3knzML-0P9mR7.JPG?v=3knzML-TQzao3.JPG?v=3

• Like 17

NFC SBB 806-2 (IM) , 244cm 25lb  cw 6 oz. Wędka typowo szczupakowa ,pozwalająca rzucać przynętami powyżej 100g .Jak na swoje przeznaczenie lekka i niezwykle poręczna.

Komponenty:

-Przelotki  Fuji Torzite T2

-korek burl caktus

-uchwyt Skss 17 z insertem z woven grafitu.

kuH8P-yFbfOo.JPG?v=3kuH8P-49Niol.JPG?v=3kuH8P-hOLKSw.JPG?v=3kuH8P-ESoagS.JPG?v=3kuH8P-sfoV3V.JPG?v=2

• Like 7

Jak mowa o szklakach to wrzucam Cousinsa ESP 703. Zrobiony dla siebie, ale nie pod pstrąga tylko trudne sandacze.Wyszła bardzo uniwersalna wędka pod praktycznie każda rybę od okonia i pstrąga po szczupaka,sandacza,bolenia .Przedłużony do 225cm .

Komponenty:Przelotki Fuji Torzite, uchwyt SKSS 16, pianka EVA brąz.

UUZaf-XhCf4T.JPG?v=3UUZaf-73KlYl.JPG?v=3UUZaf-Ei5hqo.JPG?v=3UUZaf-kEqek1.JPG?v=3UUZaf-FljciJ.JPG?v=3

• Like 15

Ale piękna bestia :wub:

Możesz wrzucić zdjęcie ugięcia?

Już po ptakach,wędka sprzedana,blank też raczej nie do kupienia.

Wojtek, Ty i piana ?  Nie wierzę...  :ph34r:

Ale nie czarna  :lol:

Czymś się różni .Z resztą pianka to jeden z lżejszych materiałów na rękojeść.Nad wyważeniem tego siedziałem ze 2 wieczory.Musiało tak być.

To aż dziwne że jeszcze nikt wcześniej tego nie zrobił. :) Trzeba być świadomym ile będzie ważyć wędka,tym bardziej zaprojektowana przez klienta.

Z tego wynika że jeszcze długo  naturalny korek pozostanie niezastąpionym materiałem na rękojeści wędek.

Edytowane przez pstrągman
  • Like 4

Dziwne, że nikt nie ważył ;) czy że nikt się nie pochwalił? Korki zacnie poważone, zdjęcie bardzo ładne, a jego jedyna (tylko? aż?) wartość poznawcza jest taka, że korek naturalny jest lekki, konglomeraty 2-3 razy cięższe, a korkogumy 4 razy cięższe. Natomiast konia z rzędem temu, kto na tej podstawie oszacuje, ile będzie ważyć rękojeść. Przy takiej liczbie zmiennych (średnica, długość, kształt, średnica blanku, a więc i otworu w gripach) jest to raczej awykonalne. No chyba że oczekiwanym rezultatem są stwierdzenia "lekka", "umiarkowanie ciężka", "ciężka". Ja raczej staram się ważyć gotowe elementy i na tej podstawie wyrabiam sobie pojęcie o całkowitej wadze projektów :)

Rzuciłem okiem na stary artykuł i widzę, że wynik ważenia nieobrobionego korka to rzecz mocno poglądowa i jak widać dużo zależy od partii:

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/moda-na-odchudzanie-czyli-rodbuildingowi-fat-ki-r314

Według powyższego plaster naturalnego korka ma 1,72, a burnta - 4,98. Z drugiej strony 4,7, czy 4,98 - jeden pies, ciężki jest jak diabli :) Komplet dość skąpych gripów to tylko 12g, ale przy walcowatym fore (ja takie lubię) - już 15+, przy pełnej rękojeści w podobnej długości - ze 2 razy tyle...

• Like 2

Wiadomo,że to zestawienie jest czysto poglądowe, ale pokazuje jaka duża różnica jest  między różnymi materiałami.Kolorowe burle są teraz bardzo ,,modne'' :)  i większość zamawiających wędkę kieruje się wyłącznie kolorem  :lol: , a nie własnościami użytkowymi.

• Like 5