Kajtelek2 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam , mam pytanie do użytkowników tego modelu , planuję nowy projekt w głowie , czyli kręcioł do dużych ryb , na ile wytrzymała jest ta maszynka do cięższego spinningu ? Czy zniesie kilka sezonów ciężkiej orki ? co można o niej powiedzieć ? Na stronie mefisto znalazłem opis , ale brakuje opinii użytkowników jak się sprawuje w czasie łowów . Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Miałem 5000 Fg i pomimo minimalnych luzów (jak w każdym kałachu ) był mocarny jak wół. Podejrzewam że ten będzie również jak skała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Tutaj filmik jak pracuje , ładnie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam , mam pytanie do użytkowników tego modelu , planuję nowy projekt w głowie , czyli kręcioł do dużych ryb , na ile wytrzymała jest ta maszynka do cięższego spinningu ? Czy zniesie kilka sezonów ciężkiej orki ? co można o niej powiedzieć ? Na stronie mefisto znalazłem opis , ale brakuje opinii użytkowników jak się sprawuje w czasie łowów .Mam ten młynek od dnia premiery od Mefisto, czyli JDMPierwsze wrażenie to szok, co to Malezja okazało się że wszystkie nowe Bio to MalezjaMłynek poszedł zaraz na stół do Pana Józef na tuning Od dwóch lat pracuje z moim najmocniejszym boronem 20lbZaliczył raz kąpiel, ale słonej wody nie widział Po dwuletnim przebiegu trafił z innymi młynkami na przegląd do Pana Józefa.Po przeglądzie dostałem informację, że Bio lepiej kręci od 11Twin4000 PodsumowującMój Bio jest dobrze spasowany, nie stuka po obciążeniem, nie ząbkuje, lżej kręci od TwinkaW tym przedziale cenowym to bardzo udany i mocny młynekCo najważniejsze ma dobrej klasy łożyska w najbardziej newralgicznych miejscach. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez zenek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Witam , mam pytanie do użytkowników tego modelu , planuję nowy projekt w głowie , czyli kręcioł do dużych ryb , na ile wytrzymała jest ta maszynka do cięższego spinningu ? Czy zniesie kilka sezonów ciężkiej orki ? co można o niej powiedzieć ? Na stronie mefisto znalazłem opis , ale brakuje opinii użytkowników jak się sprawuje w czasie łowów .Nie ma się czego obawiać. Dokonał Pan dobrego wyboru.Wszystkie biomy z tej serii to bardzo udane kołowrotki za przystępną cenę.A to że Malezja,to raczej proszę się tym nie przejmować. Nie raz nie dwa pisałem,że w takich konstrukcjach praktycznie nie ma zbyt wielkich różnić w porównaniu do Japan-JDM. Tylko że na tym forum są też adwersarze którzy za wszelka cenę gnębią produkty Made in Malezja.I raczej proszę ich nie słuchać. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek2013 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Co znaczy tiuning u Pana Juzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Co znaczy tiuning u Pana JuzkaWiesz moze co to jest ortografia i interpunkcja? Napisales 4 posty, olales regulamin i przywitanie sie, do tego w każdym z postów walisz polskimi slowami jak gnojem po polu, bez kropek, przecinków czy znaków zapytania. Nie wspomnę już o bykach ortograficznych i literówkach. Jeśli nie umiesz pisać po polsku, to używaj translatora albo słownika. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez Żbiku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Ciagnie wilka na gielde 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Co znaczy tiuning u Pana JuzkaTuning to poprawa fabryki Zamieniasz pierścienie na łożyska nr 15, nr 76, nr 95.Pan Józef Lesniak jest specem od mechaniki precyzyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2015 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Mój bio sw od nowości posiada znaczny luz na korbie,trafiłem na źle dopasowany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Mój bio sw od nowości posiada znaczny luz na korbie,trafiłem na źle dopasowany model.A może się Panu wydaje że to znaczny luz jest. Kołowrotek powinien posiadać tzw. luzy montażowe,które giną w trakcie jego pracy pod obciążeniem. Niejeden się przejechał po wykasowaniu takich luzików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2015 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Gdy lekko szarpnę korbą przód,tył jest ten luz i nawet słyszalny delikatnie,moje wrażenie takie jak by występował na łożysku lub gnieździe.Miałem przyjemność pokręcić TP i tego zjawiska nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 W każdym ten luz jest. Delikatne puknięcie zębów przekładni o pinion. Jak dociśniesz korbę do korpusu to znika.Aby go zniwelować dokłada się podkładkę 0,05 lub grubszą między koło napędowe a lożysko z lewej strony (przy założeniu że kręcimy lewą ręką). Zawsze minimalny luzik powinien zostać.W innym przypadku młynek ciężko chodzi i przekładnia szybciej się zużywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2015 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Pewnie macie racje,może to przewrażliwienie na tym punkcie.Co do samej pracy to ok,nie mam zastrzeżeń,nawet przy mocniej stawiających opór przynętach lekko kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajhivo Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Panowie, czy mi się wydaje - czy biomaster SW 5000PG od 4000FB różni się tylko wielkością szpuli. Z zewnątrz (te dwa co mam) wyglądają identycznie - poza napisem SW (zakładam że przeznaczony na słoną wodę) Szpule wchodzą zamiennie do jednego i drugiego, korbki również. Wiadomo - szpula 5000 większa ale reszta wydaje się być taka sama. Rozkręcać na razie nie mam zamiaru ale mocno mnie to zastanowiło. Edytowane 1 Lutego 2017 przez pajhivo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Przełożenie niby takie samo, pewnie ta sama ilość zębów ale ich kształt może być inny...może tak być ?Także może się różnić kołem przekładni...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajhivo Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Zastanawiam się przede wszystkim czy mogą być jakieś nieprzyjemne konsekwencje zamiany szpul (chociażby przez przypadek)? Mi generalnie trudno sobie wyobrazić - no chyba poza tym jak wezmę wersję bez "sw" i wpadnie mi ona do słonej wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 @Pajhivo polubiłem Twój post bo mi nim humor poprawiłeś :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
essewissa Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Dotarł do mnie z Digitaka Shimano Biomaster sw 5000pg. Kołowrotek ma brak posuwu szpuli, tzn. szpula podczas kręcenia nie posuwa się do góry i do dołu, sama szpula "lata" luźno góra dół. Nie rozkręcałem kołowrotka. Reklamować czy da się to samemu naprawić. Mam dwie lewe ręce do takich rzeczy i nie chciałbym niczego sp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Dotarł do mnie z Digitaka Shimano Biomaster sw 5000pg. Kołowrotek ma brak posuwu szpuli, tzn. szpula podczas kręcenia nie posuwa się do góry i do dołu, sama szpula "lata" luźno góra dół. Nie rozkręcałem kołowrotka. Reklamować czy da się to samemu naprawić. Mam dwie lewe ręce do takich rzeczy i nie chciałbym niczego sp...Zwracaj, nawet się nie zastanawiaj. Wygląda to na uszkodzenie mechaniczne, mógł np. upaść w transporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
essewissa Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Dzięki. Nie wiem czy to nie wina p.... Poczty polskiej. Fakturę mieli jak byk, wszystko po bożemu, wartość itp, a w pudełku grzebali jakby nie wiadomo czego szukali. Pudełko kołowrotka było pęknięte/przebite od stopy kołowrotka, jakby jakiś sk.... na siłę pchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 https://www.amazon.de/Shimano-Biomaster-SW-4-8-4000/dp/B00DD5Z7RK/ref=pd_aw_sim_sbs_200_3?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=8TVFDXFJVY0PNPZK4FSS czy ten kołowrotek ma rzeczywiście masę 410g czy coś się pokićkało w opisie.Inne z wyźszym przełożeniem mają 310g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Grześ, a gdzie widzisz wagę 410 gramów?Bo w opisie jest: Gewicht: 310. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) A to git.To chyba waga paczki.Kupował ktoś przez amazona? Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez salmon1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Screenshot_2018-08-04-18-39-35.pngA to git.To chyba waga paczki.Kupował ktoś przez amazona?Wielokrotnie z amazon.de kupowałem. Żadnych problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi