Skocz do zawartości

Shimano Biomaster SW 5000 PG

Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam pytanie do użytkowników tego modelu , planuję nowy projekt w głowie , czyli kręcioł do dużych ryb , na ile wytrzymała jest ta maszynka do cięższego spinningu ? Czy zniesie kilka sezonów ciężkiej orki ? co można o niej powiedzieć ? Na stronie mefisto znalazłem opis , ale brakuje opinii użytkowników jak się sprawuje w czasie łowów .

post-50637-0-03182100-1440061316_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2

Witam , mam pytanie do użytkowników tego modelu , planuję nowy projekt w głowie , czyli kręcioł do dużych ryb , na ile wytrzymała jest ta maszynka do cięższego spinningu ? Czy zniesie kilka sezonów ciężkiej orki ? co można o niej powiedzieć ? Na stronie mefisto znalazłem opis , ale brakuje opinii użytkowników jak się sprawuje w czasie łowów .

Mam ten młynek od dnia premiery od Mefisto, czyli JDM

Pierwsze wrażenie to szok, co to Malezja  :o  okazało się że wszystkie nowe Bio to Malezja

Młynek poszedł zaraz na stół do Pana Józef na tuning :D

Od dwóch lat pracuje z moim najmocniejszym boronem 20lb

Zaliczył raz kąpiel, ale słonej wody nie widział 

Po dwuletnim przebiegu trafił z innymi młynkami na przegląd do Pana Józefa.

Po przeglądzie dostałem informację, że Bio lepiej kręci od 11Twin4000 :blink:

Podsumowując

Mój Bio jest dobrze spasowany, nie stuka po obciążeniem, nie ząbkuje, lżej kręci od Twinka

W tym przedziale cenowym to bardzo udany i mocny młynek

Co najważniejsze ma dobrej klasy łożyska w najbardziej newralgicznych miejscach.

85b1c7c8beba062bmed.jpg

Edytowane przez zenek
  • Like 1

Nie ma się czego obawiać. Dokonał Pan dobrego wyboru.Wszystkie biomy z tej serii to bardzo udane kołowrotki za przystępną  cenę.

A to że Malezja,to raczej proszę się tym nie przejmować. Nie raz nie dwa pisałem,że w takich konstrukcjach praktycznie nie ma zbyt wielkich różnić w porównaniu do Japan-JDM.  Tylko że na tym forum są też adwersarze którzy za wszelka cenę gnębią produkty Made in Malezja.

I raczej proszę ich nie słuchać.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Co znaczy tiuning u Pana Juzka

Wiesz moze co to jest ortografia i interpunkcja? Napisales 4 posty, olales regulamin i przywitanie sie, do tego w każdym z postów walisz polskimi slowami jak gnojem po polu, bez kropek, przecinków czy znaków zapytania. Nie wspomnę już o bykach ortograficznych i literówkach.

Jeśli nie umiesz pisać po polsku, to używaj translatora albo słownika.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 3

• 4 tygodnie później...

Mój bio sw od nowości posiada znaczny luz na korbie,trafiłem na źle dopasowany model.

A może się Panu wydaje że to znaczny luz jest. Kołowrotek powinien posiadać tzw. luzy montażowe,które giną w trakcie jego pracy pod obciążeniem. Niejeden się przejechał po wykasowaniu takich luzików.

W każdym ten luz jest. Delikatne puknięcie zębów przekładni o pinion. Jak dociśniesz korbę do korpusu to znika.

Aby go zniwelować dokłada się podkładkę 0,05 lub grubszą między koło napędowe a lożysko z lewej strony (przy założeniu że kręcimy lewą ręką). Zawsze minimalny luzik powinien zostać.

W innym przypadku młynek ciężko chodzi i przekładnia szybciej się zużywa.

• 1 rok później...

Panowie, czy mi się wydaje - czy biomaster SW 5000PG od 4000FB różni się tylko wielkością szpuli. Z zewnątrz (te dwa co mam) wyglądają identycznie - poza napisem SW (zakładam że przeznaczony na słoną wodę) Szpule wchodzą zamiennie do jednego i drugiego, korbki również. Wiadomo - szpula 5000 większa ale reszta wydaje się być taka sama. Rozkręcać na razie nie mam zamiaru ale mocno mnie to zastanowiło.

Edytowane przez pajhivo

• 7 miesięcy temu...

Dotarł do mnie z Digitaka Shimano Biomaster sw 5000pg. Kołowrotek ma brak posuwu szpuli, tzn. szpula podczas kręcenia nie posuwa się do góry i do dołu, sama szpula "lata" luźno góra dół. Nie rozkręcałem kołowrotka. Reklamować czy da się to samemu naprawić. Mam dwie lewe ręce do takich rzeczy i nie chciałbym niczego sp...

Dotarł do mnie z Digitaka Shimano Biomaster sw 5000pg. Kołowrotek ma brak posuwu szpuli, tzn. szpula podczas kręcenia nie posuwa się do góry i do dołu, sama szpula "lata" luźno góra dół. Nie rozkręcałem kołowrotka. Reklamować czy da się to samemu naprawić. Mam dwie lewe ręce do takich rzeczy i nie chciałbym niczego sp...

Zwracaj, nawet się nie zastanawiaj. Wygląda to na uszkodzenie mechaniczne, mógł np. upaść w transporcie.

• 10 miesięcy temu...
https://www.amazon.de/Shimano-Biomaster-SW-4-8-4000/dp/B00DD5Z7RK/ref=pd_aw_sim_sbs_200_3?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=8TVFDXFJVY0PNPZK4FSS czy ten kołowrotek ma rzeczywiście masę 410g czy coś się pokićkało w opisie.Inne z wyźszym przełożeniem mają 310g.