Skocz do zawartości

Ustka

Czez

Rekomendowane odpowiedzi

Klamka zapadła, czyli w lipcu spędzę dwa tygodnie z rodziną w Ustce. Ostatni raz byłem tam 8 lat temu. Stąd kilka pytań:

1. Czy tzw. trzecie molo, na plaży zachodniej, nadaje się w ogóle do łowienia, czy też rozleciało się już kompletnie?

2. Z tego co pamiętam zachodnia plaża, za ww. trzecim molo miała kamieniste dno. Na co mogę tam liczyć, przy założeniu, że zamierzam spinningować z brzegu?

3. Jak wygląda sytuacja z okoniami w porcie? Czy trafiają się choćby patelniaczki, czy też same gluty? Noszę się z zamiarem połowienia tam na boczny trok.

Wyjazd rodzinny ma swoje wymogi, tj. będę dysponował tylko kilkoma godzinami dziennie na połowy. Nie przewiduję dorszowania, wypadów na Słupię, czy też plażę w Orzechowie. Zamierzam łowić śledzie i spinningować z brzegu (także w porcie, tudzież brodząc z plaży ).

Z góry dzięki za informacje :D

ad. pkt 3

Zdarza się trochę. Na falochronie zachodnim lepiej i częściej. Miejscowi próbują na troczek z mini twisterkiem. Ja wybrałem trójkę long. Efekty miałem lepsze, zarówno ilościowe jak również jakościowe ;) .

.

Podczas mojej bytności, najlepsze wyniki mieli wędkarze, łowiący metodą spławikową, płocie, z umocnień falochronu wschodniego (betonowe gwiazdy).

Wymagało to jednak sporej ilości zanęty. Nic więc dziwnego, że największe sukcesy odnosił (tak mi się zdawało), właściciel lokalnego sklepiku wędkarskiego.

post-160-1348914751,1463_thumb.jpg

post-160-1348914751,2181_thumb.jpg

Dzięki za informacje :D Z longów w porcie na pewno skorzystam.

Co zaś do wygospodarowania czasu, to nie tak łatwo, gdyż po pierwsze synek regularnie budzi się o max. 7:00, a poza tym są dwa psy, z którymi o tej porze też już trzeba wyjśc na spacer...no i scenariusz wygląda mniej więcej tak:

- jak będziesz wracał z ryb, to od razu wyjdź z psami... :angry:

Całe szczęście, że będę mieszkał po zachodniej stronie, więc i do portu i na trzecie molo będę miał rzut beretem i te 3 poranne godzinki zaliczę spokojnie. Wieczorami miałbym teoretycznie luz, ale wtdy zaczynają się kibice...

Witam,5lat temu spędziłem 3 tygodnie w Ustce,dorsze łowiłem z kutra ust-124.Rybki brały słabo,4 wyprawy 30 szt.Przemiła załoga,dobre jedzenie.Sledzie w porcie łowiłem regularnie,do 20 szt.Miejscowi łowili okonie i płocie,super wyniki na garnele mieli.Na surfcasting w Orzechowie złapałem kilka płoci,leszczy i .fląder.Jak podejdą w porcie można zasadzić się na węgora,to tyle w skrócie,miłego wypoczynku,pozdrawiam.

Ps.Uważam że są lepsze miejsca na polskim wybrzeżu...

• Like 1

• 3 lata później...

..........jakimś innym miejscu .......

post-45714-0-92819100-1396104900_thumb.jpg

Jeśli chodzi o morze, znam jedno miejsce. Ujście rz. Orzechowej, czy też Orzechówki sugerował mi niegdyś Pan, ze sklepu wędkarskiego w Ustce.

post-45714-0-94699300-1396104923_thumb.jpg

Wygląda interesująco ale nie zdecydowałem się na łowy. Wybrałem Słupię i nie żałowałem  ;)

Zezwolenie opłacałem jeśli dobrze kojarzę, na poczcie, według wskazówek ze stronki któregoś z OIRM

Tu przykładowe info  http://www.zpw.pl/zezwolenie-na-strefe-morska,pid6.html  i  http://oirmslupsk.mojbip.pl/?pid=64

• Like 1

Proszę o podpowiedź, które z tych przynęt są skuteczne o tej porze roku na morskie trocie. Na te największe Wydry miałem sporo brań w maju w Sopocie (podobno były to belony).

Fot. 1

5ce7198fc67f7051m.jpg

Fot. 2

dab11103a39713eam.jpg

Fot. 3

20f3d1b4fe47e600m.jpg

Jeżeli przynęty z fotki nr 3 nie nadają się, to proszę o podpowiedź to się je zwróci do sklepu. Odzyskane pieniądze przeznaczylbym na wyroby hand made - w tym miejscu proszę o podpowiedzi dotyczące twórców skutecznych przynęt trociowych.

• 3 miesiące temu...

Panowie też w tym roku wybieram się do Ustki. Czy ktoś wie gdzie na rzece Słupi jest granica obwodu morskiego, na który zezwolenie wykupuje się w oirm?

http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-02-239-2035

9)na rzece Słupia - linia biegnąca wzdłuż północno-wschodniej krawędzi mostu kolejowego w miejscowości Ustka;

• 2 miesiące temu...

Witam. Właśnie wróciłem z Ustki- łowiłem tylko w porcie na blachy i woblery około 10cm... Sandacze biły jak wściekłe, czasem w ciągu dwóch godzin wyciągałem 10szt. Niestety wszystkie 30+ i 40+. Polecam połowy po 21:00!

Zamiast w Słupii? :ph34r:

• 2 lata później...

Wybieram się do Ustki pod koniec sierpnia, chciałbym połowić w porcie i bliskich okolicach, pisząc bliskie okolice mam na myśli miejsce gdzie mogę dojść pieszo z wędką z portu. Interesuje mnie szczególnie sandacz oraz jakiś połów na spławik - będę wdzięczy na każdą wskazówkę - przynęty, miejsca warte uwagi itp. 

• 5 miesięcy temu...

Nikt nic? Może chociaż jakieś wskazówki czy warto w ogóle próbować np w porcie?

O tej porze w porcie to możesz co najwyżej zapłacić sowitą opłatę za połów w niedozwoloną metodą. Wody morskie wewnętrzne( w tym porty) obowiązuje zakaz spinningowania od 15 września do końca lutego.

Zanim połowisz najpierw poczytaj:

http://oirmslupsk.mojbip.pl/37.html

http://oirmslupsk.mojbip.pl/63.html

http://oirmslupsk.mojbip.pl/170.html

Inna sprawa to obszar nie będący wewnętrznymi wodami morskimi.

Edytowane przez vako

• 1 miesiąc temu...