Skocz do zawartości

to i mnie chyba trafi....

Przemsol

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

cast podlodowy :) miało być na bogato i fajnie a że udało się "przygarnąć" połamańca to wędka ice vertical jig skończona....zobaczymy czy zleceniodawca zaakceptuje...

post-60231-0-79332000-1484724521_thumb.jpg

post-60231-0-63088700-1484724531_thumb.jpg

post-60231-0-37418000-1484724544_thumb.jpg

post-60231-0-71489400-1484724554_thumb.jpg

zakres przeróbek....skrócenie rear gripa i skrócenie rękojeści, skrócenie fore i zmiana pierścienia na fore (kolor gun smoke a wygląda jak ciemno szary), szlifowanie pręta węglowego do uzyskania odpowiedniego ugięcia i mocy (ML) do średnich blaszek.

uzbrojenie w Torzite w spirali - konieczność zostawienia na szycie 12 mm odcinka do montowania kiwoka.

omotka czarna ze srebrnym tipetem plus jeden oplot czerwonego metalika na pierwszej przelotce. kolorystyka miała pasować do aldebarana...i chyba się udało ;)

długość całkowita 81,5 cm

długość rękojeści 24 cm

testy przeprowadzone ale tylko w akwarium ;) paletki na blaszki nie reagują....  :blink:  :D

• 1 miesiąc temu...

tym razem wyzwanie było inne :) wędka raz, że miała być odświeżona - oskrobana, ze zmienionymi przelotkami, zmienioną wklejką, to jeszcze miała w końcowym rozrachunku wyjść mega szybka z ciężarem rzutowym do 4 gram....zastosowanie tylko do żyłki 0,12 do maksymalnie 0,14....

post-60231-0-36406600-1487949745_thumb.jpg

wyszpachlowana na nowo rękojeść korkowa - niestety niektóre ciemne miejsca wychodzą ale wędka była dość mocno używana i korek dość głęboko miał ciemne plamki....

przelotki minimy zakończone torzite'm 3,5

post-60231-0-83598800-1487949907_thumb.jpg

nitka pro wrap tiger 2001

po lakierowaniu wychodzi prawie całkowicie czarna.....może w pełnym słońcu będzie inaczej...

post-60231-0-18585200-1487950060_thumb.jpg

post-60231-0-25125800-1487950087_thumb.jpg

oczywiście kilka literek w opisie się pojawiło ;)

post-60231-0-98625600-1487950133_thumb.jpg

post-60231-0-81529800-1487950154_thumb.jpg

przy obecnej pogodzie testy mogą nastąpić szybciej niż się spodziewałem....

Korek jak jest słabej jakości to cudów z niego nie zrobisz.

Ja jak odświeżam rękojeści to najpierw myje go szczotką i mydłem (w płynie) pod bieżącą wodą szczotką, później wydrapuję wszystkie słabą i starą szpachlówkę, czekam aż wszystko dobrze wyschnie i wtedy szlifuje lekko na maszynie. Później szpachluje, szlifuje i jeżeli jest OK to po kompresorze (lub odkurzaczu) maluje Cork Seal-em.

Korek jak jest słabej jakości to cudów z niego nie zrobisz.

Ja jak odświeżam rękojeści to najpierw myje go szczotką i mydłem (w płynie) pod bieżącą wodą szczotką, później wydrapuję wszystkie słabą i starą szpachlówkę, czekam aż wszystko dobrze wyschnie i wtedy szlifuje lekko na maszynie. Później szpachluje, szlifuje i jeżeli jest OK to po kompresorze (lub odkurzaczu) maluje Cork Seal-em.

prawie dokładnie tak zrobiłem.... było szorowane, szlifowane "drapane" szpachlowane szlifowane i dopiero zabezpieczane......efekt i tak jest jak dzień do nocy jak to wyglądało a wygląda ;)

A czego nie wymieniłeś całego korka? Za drogi szpas?

Stare korki były baaaaaardzo słabej jakości i po tak długim czasie użytkowania wyglądają tak jak ten. Normalna rzecz. Tylko wymiana na new może polepszyć efekt, innej opcji nie ma. Sama szpachla (jak u ciebie na fotce i na wielu tanich kijach Jaxon, Dragon, inne) wyglada tragicznie. Lepiej już mieć wyjeb**** korek i wygląd rustical czy vintage handle. :)

Napisz jeszcze czym tak ładnie podpisujesz bo nie pamietam. Stalówka? Szlifujesz ją jakoś aby tak cienko pisała? Nie drapie blanku? Matowisz czymś blank przed opisem aby tusz nie spływał?

Napis jest idealo. Piszesz go jednym ciągiem czy litera (wyraz) po literze robiąc przerwy na "zatankowanie"?

Edytowane przez trout master