Skocz do zawartości

DAIWA Luvias 2015 - opinie i porady

marius13

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 11 miesięcy temu...

Daiwa Luvias 3012 z 2015.

Nie kupujcie tego! Mam od ośmiu miesięcy i już ząbkuje przy kręceniu na sucho. Sprowadzona z Japonii więc gwarancja jej nie obejmuje. Ceny za części są kosmiczne - np najtaniej 443zł za przekładnię no i doliczyć trzeba jeszcze serwis.  A jeżeli już ktoś kupił to polecam sprzedać jak najszybciej. Dodam tylko że łowię raczej delikatnie (główki maks 14g, smukłe gumy 5" i to rzadko) Red Arc zakupiony przeze mnie w 2007 roku wytrzymał 8 lat (gdy zaczęło coś stukać) i kolejny rok póki sam nie wziąłem się za serwis :P pewnie jeszcze trochę by pociąŋnął, a to barachło za 1500pln, szkoda gadać..

Reasumując - jestem osobą która dba o sprzęcik, jednak Luvias trzeciej generacji nie nadaje się do łowienia - co najwyżej ładnie może wyglądać na półce w pokoju :) ze sklepu, który handluje tej klasy kołowrotkami, dostałem taką wiadomość: "Daiwę należy omijać szerokim łukiem :)".

Bądźcie mądrzy przed szkodą a nie po  B)

Pozdrawiam 

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

A ja wlasnie stanalem przed wyborem Luvias 12 2510PE H vs Luvias 15 2510PE H. Czytam opinie na forum i you tube i jakos nie jestem blizej decyzji. A zeby bylo jeszcze malo to zwolennicy Certate mowia ze kazdy Luvias jest "Be". I badz tu madry.

Myslalem jeszcze o Daiwa Theory 17 ale tu dodatkowa szpulka 350-400pln :huh:

Ps Kolowrotek ma byc glownie na pstragi.

Edytowane przez Luckyguliver

Witam

oglądałem  w  sklepie  trzy sztuki  wersji 15  wersje   2500/2510  i w każdym  coś było  nie  tak  .  Przy przełączaniu  przełącznika  pod spodem  (wolny bieg)   czułem  jak  w środku całość  się  rusza  na  osi  czuć to było na szpuli .

Pomyślałem  że  skoro  nowe są  tak spasowane  to co będzie  po np roku pracy pod obciążeniem  ...i spokojnie  sobie odpuściłem  ..i.dołożyłem  do Exista 

Witam

oglądałem w sklepie trzy sztuki wersji 15 wersje 2500/2510 i w każdym coś było nie tak . Przy przełączaniu przełącznika pod spodem (wolny bieg) czułem jak w środku całość się rusza na osi czuć to było na szpuli .

Pomyślałem że skoro nowe są tak spasowane to co będzie po np roku pracy pod obciążeniem ...i spokojnie sobie odpuściłem ..i.dołożyłem do Exista

Nie wiem co Twoja wypowiedź wniosła do tego wątku, jakieś wróżenie z fusów.

Luvias to bardzo solidny kołowrotek, miałem 12, mam 15 i absolutnie złego słowa nie powiem.

Mam wersję 2506h, bardzo dobry wybór na pstrągi łowione z prądem

• Like 1

Witam

Tak miałem  okazję  oglądać  w polskim  sklepie  stacjonarnym  , właśnie po to   ,   aby  zakup  nie  był  w  ciemno  . Co do  wróżenia  z  fusów  ; to skoro kołowrotki  nie  wzbudziły  u  mnie  zaufania  , to nie  uważam  , abym  musiał

to  sprawdzać  w praktyce  ucząc się  na  swoich  błędach  ....  . Istotne  , że  w  tym  ca.   omawianym  budżecie  , jest  sporo innych  solidnych   konstrukcji   , z dobrą relacja  cena / jakość  . W/w  Luvias (15 ) był  alternatywą 

dla Vanguisha (12)2500 HGS   , Certatki ,  Steeza type II  ,  a  następnie   Exista  (15)   . Mój głos  to  jeden  z  wielu  w tym  wątku   i tak należy  go  traktować  ,  brać  go pod  uwagę  czy  nie  wolny  wybór ....

• 1 rok później...
  • 1 rok później...