malinabar Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 W rozmiarze 2004 warto na przykład do tego podpiąć : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afro555 Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 W rozmiarze 2004 warto na przykład do tego podpiąć : Dzięki to pierwsza sensowna odpowiedź na moją prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Gdybym Go posiadał i wiedział do czego służy itp. itd to nie pytałbym o OPINIE na jego temat...To pytasz się o konkretny model a nie wiesz do czego mógł by służyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afro555 Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 To pytasz się o konkretny model a nie wiesz do czego mógł by służyć???Ok rozumiem... zapytam inaczej : Do czego służy,nadaje się,obsługuje,da radę,ogarnia,kręci,i w ogóle istnieje ten kołowrotek:Daiwa luvias 2506H? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Dalej nic nie rozumiesz, to przykre... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale lepiej kupic Luvias 2500 niz 2506? Czy to samo tyczy sie kolowrotkow z seria TD XiA? Lepszy X 2500iA niz np X2506C. Pytam bo mam ochote przesiasc sie na troche bardziej blyszczaca maszyne ale nie chcialbym stracic na jakosci Zakladam tez ze X2506 dawalaby mi wieksze pole manewru przy wyborze nowej szpulki np typu R? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 W tych starszych daiwach szpule 2506 z tego co wiem są to szpule płytkie. A co do oznaczeń iA - C to prawdopodobnie chodzi o kabłąk z czego jest wykonany, ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K...k Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Mateusz,jest tak, jak piszesz. W oznaczeniach Tournamentów i Emblemów symbol "C" to najwyższa półka. Tak w skrócie: C=iA + kabłąk z rurki, a nie drutu. 2500, 2506, 2508 to symbole mówiące o pojemniści szpuli (przeważnie idzie za tym również moc hamulca). Szpula 2506 jest najpłytszą z tego towarzystwa. Edytowane 10 Listopada 2015 przez K...k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Mateusz,jest tak, jak piszesz. W oznaczeniach Tournamentów i Emblemów symbol "C" to najwyższa półka. Tak w skrócie: C=iA + kabłąk z rurki, a nie drutu.2500, 2506, 2508 to symbole mówiące o pojemniści szpuli (przeważnie idzie za tym również moc hamulca). Szpula 2506 jest najpłytszą z tego towarzystwa.Coś pomieszałeś, symbol C to nie najwyższa półka tylko kabłąk z rurki, jak już najwyższa to Z, symbol iA to kabłąk z drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale lepiej kupic Luvias 2500 niz 2506? Czy to samo tyczy sie kolowrotkow z seria TD XiA? Lepszy X 2500iA niz np X2506C. Pytam bo mam ochote przesiasc sie na troche bardziej blyszczaca maszyne ale nie chcialbym stracic na jakosci Zakladam tez ze X2506 dawalaby mi wieksze pole manewru przy wyborze nowej szpulki np typu R? TDX z generacji iA to praktycznie turek Z iA z ta roznica, ze nie ma lozysk na walku, ale za to posiada nieco bardziej finezyjna szpule i knob nie T a I.TDX2506C da Ci wieksze pole manewru chocby w aspekcie komatybilnosci szpul ( zorro wyzej juz to wyjasnil)TDX2506 nie bylo jeszcze w generacjach iA. TD w generacji iA byly, ale z poziomem wypasu tylko S i odpowiadaly nieco polepszonym emblema X i byly oznaczane jak TD-S2500iA.Trudno powiedziec ktory bedzie dla Ciebie lepszy, bo i TDXiA jest zbudowana na klasycznym korpusie tournamenta, a TDX2506C juz na finezyjnym, TDX2506C ma tez lzejsza szpule ( min. azurowana). Na tych finezyjnych korpusach co TDX2506C/2004C jest ogromna linia kolowrotkow z roznym poziomem wypasienia.Mozna by zaczac wyliczanke od czerwonego fuego, luviasa, wspomnianych TD-X2506/2004C, aegis, gekkabijis, ignis,emeraldas, tournament airrty, TD iTO, Aoi i naturalnie na TD-Z 2506/2004C konczac, wplatujac jeszcze niektore silver creeki w poszczegolna wyliczanke. W tych starszych daiwach szpule 2506 z tego co wiem są to szpule płytkie. A co do oznaczeń iA - C to prawdopodobnie chodzi o kabłąk z czego jest wykonany, ale mogę się mylić W daiwie rozmiar 2506 i 2004 to nieco inna linia kolowrotkow niz klasyczne 2500. To prawda, ze szpule takie sa plytkie ( choc przeciez w klasycznym rozmiarze 2500 tez sa naturalnie szpule plytkie i to jest oznaczane litera S tj. np: tournamentX2500SiA iA ( czy w emblemamch czy turkach )to pierwsza generacja (kompletnie przebudowana po kultowej iT) ktora swoj posow szpuli opiera na wodziku, ktory nie ma dwoch klasycznych prowadnic w postaci pretow, a specjalnie wyprofilowana i dostosowana obudowe po ktorej ow wodzic sie porusza.Generacja kolejna po iA czyli C bebechy w zasadzie ma identyczne ( zarowno dotyczy to emblemow iA/C i tournamentowiA/C)roznica sprowadza sie glownie do tego rurkowego kablaka w generacji C.W tournamentach C wystepuja min. jeszcze drobne roznice w konstrukcji rotora ( choc sa oczywiscie kompatybilne) w C jest ramie jest nieco przebudowane, nowsze, nieco lzejsze. W turkach ZC w odroznieniu od tournamentow ZiA jest jeszcze roznica w materiale obudowy. Nie chce mi sie grzebac w necie, a istotnych roznic w tym temacie dokladnie nie pamietam.Mateusz,jest tak, jak piszesz. W oznaczeniach Tournamentów i Emblemów symbol "C" to najwyższa półka. Tak w skrócie: C=iA + kabłąk z rurki, a nie drutu.2500, 2506, 2508 to symbole mówiące o pojemniści szpuli (przeważnie idzie za tym również moc hamulca). Szpula 2506 jest najpłytszą z tego towarzystwa.Najwyzsza polka przyjacielu, a w zasadzie najbardziej wypasiony model z poszczegolnych generacji w daiwie nosi zawsze symbol Z, nizej sa X, a jeszcze nizej S. (wyjatkiem sa starsze tournamenty oznaczone jako "EX"i "EXi" ktore byly jeszcze przed generacja turkow "i" oraz "iT" )iA oraz C to zaledwie dwie generacje emblemow i tournamentow, TD a wprowadzaja powszechny zamet jakby ichy bylo kilkanascie A topowych generacji tournamentow daiwa miala zaledwie kilka jak EX, EXi, i, iT, iA i ostatnia tj. C. Edytowane 11 Listopada 2015 przez blackabyss 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K...k Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Coś pomieszałeś, symbol C to nie najwyższa półka tylko kabłąk z rurki, jak już najwyższa to Z, symbol iA to kabłąk z drutu.Nie pomieszałem. Napisałem nieprecyzyjnie, bo pominąłem literę przed oznaczeniem rozmiaru, a skupiłem się na literkach po cyferkach :-)Oczywiście, że Z to "top". Chodzi mi o to, że C to ful wypas poprzez dodanie kabłąka z rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Nie pomieszałem. Napisałem nieprecyzyjnie, bo pominąłem literę przed oznaczeniem rozmiaru, a skupiłem się na literkach po cyferkach :-) Oczywiście, że Z to "top". Chodzi mi o to, że C to ful wypas poprzez dodanie kabłąka z rurki.Dobre. A ZiA to nie full wypas? Bo ma drut zamiast rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K...k Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Sam sobie odpowiedz. Daiwa najwidoczniej uznała, że iA można jeszcze poprawić (lub jedynie odpicować). Chętnie poznam różnicę pomiędzy C, a CU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Cu czyli generacja C. Kablak rurka zatem Wersja na Us market. C+ U.Daje...CU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) TDX z generacji iA to praktycznie turek Z iA z ta roznica, ze nie ma lozysk na walku, ale za to posiada nieco bardziej finezyjna szpule i knob nie T a I.TDX2506C da Ci wieksze pole manewru chocby w aspekcie komatybilnosci szpul ( zorro wyzej juz to wyjasnil)TDX2506 nie bylo jeszcze w generacjach iA. TD w generacji iA byly, ale z poziomem wypasu tylko S i odpowiadaly nieco polepszonym emblema X i byly oznaczane jak TD-S2500iA.Trudno powiedziec ktory bedzie dla Ciebie lepszy, bo i TDXiA jest zbudowana na klasycznym korpusie tournamenta, a TDX2506C juz na finezyjnym, TDX2506C ma tez lzejsza szpule ( min. azurowana). Na tych finezyjnych korpusach co TDX2506C/2004C jest ogromna linia kolowrotkow z roznym poziomem wypasienia.Mozna by zaczac wyliczanke od czerwonego fuego, luviasa, wspomnianych TD-X2506/2004C, aegis, gekkabijis, ignis,emeraldas, tournament airrty, TD iTO, Aoi i naturalnie na TD-Z 2506/2004C konczac, wplatujac jeszcze niektore silver creeki w poszczegolna wyliczanke. W daiwie rozmiar 2506 i 2004 to nieco inna linia kolowrotkow niz klasyczne 2500. To prawda, ze szpule takie sa plytkie ( choc przeciez w klasycznym rozmiarze 2500 tez sa naturalnie szpule plytkie i to jest oznaczane litera S tj. np: tournamentX2500SiA Super @ blackabyss dzieki za info i czas ktory spedziles na wklepanie tego posta. Ja wsytartowalem od TD S 2500iA w ubieglym sezonie a teraz uzywam TDX 2500iA. Super maszynka ale czlowieka korci zeby bylo jeszcze lepiej wiec na celowniku mamTDX 2506C. Fajniej wyglada i jak zauwazyles da mi to na przyszlosc wieksze pole manewru w poszukiwaniu bardziej wypasionej szpulki. Z tych kolowrotkow (2506) jeszcze zwrocily moja uwage Emeraldas oraz Aegis. Co bys o nich napisal? Warte swojej ceny? Trwale i komfortowe w uzyciu jak TDX? Edytowane 11 Listopada 2015 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Pomysl o pierwszej generacji aegisa.Wart uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonek2u Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Czyli, który Luvias jest najlepszy? Edytowane 12 Listopada 2015 przez okonek2u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 ..Ja wsytartowalem od TD S 2500iA w ubieglym sezonie a teraz uzywam TDX 2500iA. Super maszynka ale czlowieka korci zeby bylo jeszcze lepiej wiec na celowniku mamTDX 2506C. Fajniej wyglada i jak zauwazyles da mi to na przyszlosc wieksze pole manewru w poszukiwaniu bardziej wypasionej szpulki. Z tych kolowrotkow (2506) jeszcze zwrocily moja uwage Emeraldas oraz Aegis. Co bys o nich napisal? Warte swojej ceny? Trwale i komfortowe w uzyciu jak TDX?Przesiadka z emblema ( tds2500iA nieco lepszy emblemXiA) na TDX2500iA ( czyli zasadniczo tournament Z iA) musi byc znaczaca, jesli bierzemy pod uwage jakosc obu kolowrotkow.. prawda ?Natomiast TDX2506C tez jest na takim samym korpusie jak owe turki iA czy C ( wyzej w poscie niepotrzebnie ta TDX2506C wymienilem w gronie finezyjnych kolowrotkow, w zasadzie w ramach uzupelnienia to tylko mozna tam dorzucic presso, ale to rozmiar z kolei tylko 2004 tj. realne 1500/2000).Wracajac do meritum to mysle, ze procz azurowanej szpuli ktora wystepuje w TDX2506C, jakosciowo przeskoku duzego nie ma jesli zestawiamy ja z TDX2500iA. Co prawda TDX2506C jest juz z generacji "C" czyli blizej jej to turka ZC ( choc turek Z2500C ma np: 3 lozyska wiecej, ale z koleji nie ma azurowanej szpuli i rozmiar turkaZ2500C ma jeszcze T-knob zamiast I-knoba).Reasumujac TDX2506C ma jedno lozysko wiecej niz TDX2500iA no i ten kablak rurkowy (nieco tez lzejszy rotor, w koncu to juz generacja "C") i naturalnie nieco lzejsza szpule. I to wlasciwe tyle roznic.Pytasz o aegis i emeraldas - to sa wlasnie kolowrotki budowane na korpusach finezyjnych tzw. elita finezyjna daiwy tj. nieco lepiej wywazonych i jakby nie bylo nieco lzejszych. Roznice miedzy aegis, a emeraldas to naturalnie desing, emeraldas byl tez dostepny z podwojna korba.Z koleji aegis 2506C i 2004C nie posiada ( rowniez jak aoi) przelacznika blokady obrotow wstecznych. Aegis ma tez lozysko, czy nawet dwa mniej od emeraldas. Reszta wlasciwie identyko tzn. przekladnia i kompatybilnosc pozostalych czesci.Czyli, który Luvias jest najlepszy?zalezy dla kogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K...k Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Cu czyli generacja C. Kablak rurka zatemWersja na Us market. C+ U.Daje...CUDaniel, ale "gdzie pies pogrzebany"?Jakaś techniczna różnica pomiędzy "C", a "CU"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Cu to us market. Nie istnieje Tournament cu.Nazwali go tdz cu.Techniczne bliźniaki z Tournament zc. Łatwiej o nowego zc niz o ta tdz cu.Tourkow więcej. Tdz cu nie ma nic wspólnego z tdz z jdm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piolbn Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Na rok 2016 wychodzi jeszcze nowszy +jedno łożysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) @blackabyss raz jescze dzieki za naswietlenie tematu. Tak jak piszesz nie spodziwalem sie duzego skoku "jakosciowego" po przejsciu z 2500XiA na 2506C. Pytajac chcialem sie tylko upewnic ze nie pojde wstecz Teraz jestem przekonany ze nie wiec zabieram sie skanowanie internetu. Oprocz tego, jak fundusze pozwola, mam zamiar dokupic jedna z tych korbek produkowanych prze RCS lub Studio Ocean. Edytowane 15 Listopada 2015 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Czy posiada ktos luviasa 12 badz luviasa 15 w rozmiarze 2506 badz innego 250xx ?Interesuje mnie waga samego body z pokrętłem hamulcaBez korbki i szpuli Dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) zaraz Ci zważe Daniel. 140 gram z tą małą różnicą że pod szpulą wsadziłem łożysko zamiast teflonu i to 11x7x3 zamiast 11x7x2.5. Edytowane 16 Listopada 2015 przez Profil_Nieaktywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Zważę wieczorem wieczorem 12 Luviasa 2506 i podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi