Skocz do zawartości

DAIWA Luvias 2015 - opinie i porady

marius13

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale lepiej kupic Luvias 2500 niz 2506? Czy to samo tyczy sie kolowrotkow z seria TD XiA? Lepszy X 2500iA niz np X2506C. Pytam bo mam ochote przesiasc sie na troche bardziej blyszczaca maszyne ale nie chcialbym stracic na jakosci :) Zakladam tez ze X2506 dawalaby mi wieksze pole manewru przy wyborze nowej szpulki np typu R?

Mateusz,

jest tak, jak piszesz. W oznaczeniach Tournamentów i Emblemów symbol "C" to najwyższa półka. Tak w skrócie: C=iA + kabłąk z rurki, a nie drutu.

2500, 2506, 2508 to symbole mówiące o pojemniści szpuli (przeważnie idzie za tym również moc hamulca). Szpula 2506 jest najpłytszą z tego towarzystwa.

Edytowane przez K...k

Mateusz,

jest tak, jak piszesz. W oznaczeniach Tournamentów i Emblemów symbol "C" to najwyższa półka. Tak w skrócie: C=iA + kabłąk z rurki, a nie drutu.

2500, 2506, 2508 to symbole mówiące o pojemniści szpuli (przeważnie idzie za tym również moc hamulca). Szpula 2506 jest najpłytszą z tego towarzystwa.

Coś pomieszałeś, symbol C to nie najwyższa półka tylko kabłąk z rurki, jak już najwyższa to Z, symbol iA to kabłąk z drutu.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale lepiej kupic Luvias 2500 niz 2506? Czy to samo tyczy sie kolowrotkow z seria TD XiA? Lepszy X 2500iA niz np X2506C. Pytam bo mam ochote przesiasc sie na troche bardziej blyszczaca maszyne ale nie chcialbym stracic na jakosci :) Zakladam tez ze X2506 dawalaby mi wieksze pole manewru przy wyborze nowej szpulki np typu R?

TDX z generacji iA to praktycznie turek Z iA z ta roznica, ze nie ma lozysk na walku, ale za to posiada nieco bardziej finezyjna szpule i knob nie T a I.

TDX2506C da Ci wieksze pole manewru chocby w aspekcie komatybilnosci szpul  ( zorro wyzej juz to wyjasnil)

TDX2506 nie bylo jeszcze w generacjach iA. TD w generacji iA byly, ale z poziomem wypasu tylko S i odpowiadaly nieco polepszonym emblema X i byly oznaczane jak TD-S2500iA.

Trudno powiedziec ktory bedzie dla Ciebie lepszy, bo i TDXiA jest zbudowana na klasycznym korpusie tournamenta, a TDX2506C juz na finezyjnym, TDX2506C ma tez lzejsza szpule ( min. azurowana). Na tych finezyjnych korpusach co TDX2506C/2004C jest ogromna linia kolowrotkow z roznym poziomem wypasienia.

Mozna by zaczac wyliczanke od czerwonego fuego, luviasa, wspomnianych TD-X2506/2004C, aegis, gekkabijis, ignis,emeraldas, tournament airrty,  TD iTO, Aoi i naturalnie na TD-Z 2506/2004C konczac, wplatujac jeszcze niektore silver creeki w poszczegolna wyliczanke.

W tych starszych daiwach szpule 2506 z tego co wiem są to szpule płytkie.  A co do oznaczeń iA - C to prawdopodobnie chodzi o kabłąk z czego jest wykonany, ale mogę się mylić ;)

W daiwie rozmiar 2506 i 2004 to nieco inna linia kolowrotkow niz klasyczne 2500. To prawda, ze szpule takie sa plytkie ( choc przeciez w klasycznym rozmiarze 2500 tez sa naturalnie szpule plytkie i to jest oznaczane litera S tj. np: tournamentX2500SiA

iA  ( czy w emblemamch czy turkach )to pierwsza generacja (kompletnie przebudowana po kultowej iT) ktora swoj posow szpuli opiera na wodziku, ktory nie ma dwoch klasycznych prowadnic w postaci pretow, a specjalnie wyprofilowana i dostosowana obudowe po ktorej ow wodzic sie porusza.

Generacja kolejna po iA czyli C bebechy w zasadzie ma identyczne ( zarowno dotyczy to emblemow iA/C i tournamentowiA/C)

roznica sprowadza sie glownie do tego rurkowego kablaka w generacji C.

W tournamentach C wystepuja min. jeszcze drobne roznice w konstrukcji rotora ( choc sa oczywiscie kompatybilne) w C jest ramie jest nieco przebudowane, nowsze, nieco lzejsze.  W turkach ZC w odroznieniu od tournamentow ZiA jest jeszcze roznica w materiale obudowy. Nie chce mi sie grzebac w necie, a istotnych roznic w tym temacie dokladnie nie pamietam.

Mateusz,

Najwyzsza polka przyjacielu, a w zasadzie najbardziej wypasiony model z poszczegolnych generacji w daiwie nosi zawsze symbol Z, nizej sa X, a jeszcze nizej S. (wyjatkiem sa starsze tournamenty oznaczone jako "EX"i "EXi" ktore byly jeszcze przed generacja turkow "i" oraz "iT" )

iA oraz C to zaledwie dwie generacje emblemow i tournamentow, TD a wprowadzaja powszechny zamet jakby ichy bylo kilkanascie ;)

A  topowych generacji tournamentow daiwa miala zaledwie kilka jak EX, EXi, i, iT, iA i ostatnia tj. C.

Edytowane przez blackabyss
  • Like 2

Coś pomieszałeś, symbol C to nie najwyższa półka tylko kabłąk z rurki, jak już najwyższa to Z, symbol iA to kabłąk z drutu.

Nie pomieszałem. Napisałem nieprecyzyjnie, bo pominąłem literę przed oznaczeniem rozmiaru, a skupiłem się na literkach po cyferkach :-)

Oczywiście, że Z to "top". Chodzi mi o to, że C to ful wypas poprzez dodanie kabłąka z rurki.

Nie pomieszałem. Napisałem nieprecyzyjnie, bo pominąłem literę przed oznaczeniem rozmiaru, a skupiłem się na literkach po cyferkach :-)

Oczywiście, że Z to "top". Chodzi mi o to, że C to ful wypas poprzez dodanie kabłąka z rurki.

Dobre. A ZiA to nie full wypas? Bo ma drut zamiast rurki.

TDX z generacji iA to praktycznie turek Z iA z ta roznica, ze nie ma lozysk na walku, ale za to posiada nieco bardziej finezyjna szpule i knob nie T a I.

TDX2506C da Ci wieksze pole manewru chocby w aspekcie komatybilnosci szpul  ( zorro wyzej juz to wyjasnil)

TDX2506 nie bylo jeszcze w generacjach iA. TD w generacji iA byly, ale z poziomem wypasu tylko S i odpowiadaly nieco polepszonym emblema X i byly oznaczane jak TD-S2500iA.

Trudno powiedziec ktory bedzie dla Ciebie lepszy, bo i TDXiA jest zbudowana na klasycznym korpusie tournamenta, a TDX2506C juz na finezyjnym, TDX2506C ma tez lzejsza szpule ( min. azurowana). Na tych finezyjnych korpusach co TDX2506C/2004C jest ogromna linia kolowrotkow z roznym poziomem wypasienia.

Mozna by zaczac wyliczanke od czerwonego fuego, luviasa, wspomnianych TD-X2506/2004C, aegis, gekkabijis, ignis,emeraldas, tournament airrty,  TD iTO, Aoi i naturalnie na TD-Z 2506/2004C konczac, wplatujac jeszcze niektore silver creeki w poszczegolna wyliczanke.

W daiwie rozmiar 2506 i 2004 to nieco inna linia kolowrotkow niz klasyczne 2500. To prawda, ze szpule takie sa plytkie ( choc przeciez w klasycznym rozmiarze 2500 tez sa naturalnie szpule plytkie i to jest oznaczane litera S tj. np: tournamentX2500SiA

Super @ blackabyss dzieki za info i czas ktory spedziles na wklepanie tego posta. :good:

Ja wsytartowalem od TD S 2500iA w ubieglym sezonie a teraz uzywam TDX 2500iA. Super maszynka ale czlowieka korci zeby bylo jeszcze lepiej wiec na celowniku mamTDX 2506C. Fajniej wyglada i jak zauwazyles da mi to na przyszlosc wieksze pole manewru w poszukiwaniu bardziej wypasionej szpulki. Z tych kolowrotkow (2506) jeszcze zwrocily moja uwage Emeraldas oraz Aegis. Co bys o nich napisal? Warte swojej ceny? Trwale i komfortowe w uzyciu jak TDX?

Edytowane przez Luckyguliver

..

Ja wsytartowalem od TD S 2500iA w ubieglym sezonie a teraz uzywam TDX 2500iA. Super maszynka ale czlowieka korci zeby bylo jeszcze lepiej wiec na celowniku mamTDX 2506C. Fajniej wyglada i jak zauwazyles da mi to na przyszlosc wieksze pole manewru w poszukiwaniu bardziej wypasionej szpulki. Z tych kolowrotkow (2506) jeszcze zwrocily moja uwage Emeraldas oraz Aegis. Co bys o nich napisal? Warte swojej ceny? Trwale i komfortowe w uzyciu jak TDX?

Przesiadka z emblema ( tds2500iA nieco lepszy emblemXiA)  na TDX2500iA ( czyli zasadniczo tournament Z iA)  musi byc znaczaca, jesli bierzemy pod uwage jakosc obu kolowrotkow.. prawda ?

Natomiast TDX2506C tez jest na takim samym korpusie jak owe turki iA czy C ( wyzej w poscie niepotrzebnie ta TDX2506C wymienilem w gronie finezyjnych kolowrotkow, w zasadzie w ramach uzupelnienia to tylko mozna tam dorzucic presso, ale to rozmiar z kolei tylko 2004 tj. realne 1500/2000).

Wracajac do meritum to mysle, ze procz azurowanej szpuli ktora wystepuje w TDX2506C,  jakosciowo przeskoku duzego nie ma jesli zestawiamy ja z TDX2500iA.  Co prawda TDX2506C  jest juz z generacji "C" czyli blizej jej to turka ZC ( choc turek Z2500C ma np: 3 lozyska wiecej, ale z koleji nie ma azurowanej szpuli i rozmiar turkaZ2500C ma jeszcze T-knob zamiast I-knoba).

Reasumujac TDX2506C ma jedno lozysko wiecej niz TDX2500iA no i ten kablak rurkowy (nieco tez lzejszy rotor, w koncu to juz generacja "C") i naturalnie nieco lzejsza szpule. I to wlasciwe tyle roznic.

Pytasz o aegis i emeraldas - to sa wlasnie kolowrotki budowane na korpusach finezyjnych tzw. elita finezyjna daiwy tj. nieco lepiej wywazonych i jakby nie bylo nieco lzejszych. Roznice miedzy aegis, a emeraldas to naturalnie desing, emeraldas byl tez dostepny z podwojna korba.

Z koleji aegis 2506C i 2004C nie posiada ( rowniez jak aoi) przelacznika blokady obrotow wstecznych. Aegis ma tez lozysko, czy nawet dwa mniej od emeraldas. Reszta wlasciwie identyko tzn. przekladnia i kompatybilnosc pozostalych czesci.

Czyli, który Luvias jest najlepszy?

zalezy dla kogo ;)

@blackabyss raz jescze dzieki za naswietlenie tematu. Tak jak piszesz nie spodziwalem sie duzego skoku "jakosciowego" po przejsciu z 2500XiA na 2506C. Pytajac chcialem sie tylko upewnic ze nie pojde wstecz :) Teraz jestem przekonany ze nie wiec zabieram sie skanowanie internetu. Oprocz tego, jak fundusze pozwola, mam zamiar dokupic jedna z tych korbek produkowanych prze RCS lub Studio Ocean.

Edytowane przez Luckyguliver