Graghowski Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Podepnę się do tematu Sam do casta podchodziłem dość sceptycznie z typowym nastawieniem że to nie na nasze wody, że przynęty za duże, że ustawienie planet nie takie Dzięki paru osobom z forum stałem się posiadaczem pierwszego castingowego zestawu. Pozostało tylko pójść nad wodę i porzucać.Oczywiście jak się każdy spodziewa, włącznie ze mną. Brody, problemy z obsługą, czarna magia budowy multika, troszkę mnie znięchęcały i nastąpiło sięgnięcie po spinning. Później Mifek któremu dziękuję, trochę mnie wtajemniczył i łyknąłem bakcyla... i nowy kij bo na początek troszkę za sztywno zacząłem Pierwszy wypad w pełni castingowo jerkowy za mną i zakochałem się i wsiąkłem całkowicie muszę przyznać Starczy wydatków na ten miesiąc ale w następnym chyba będę myślał o kupieniu multika z wyższej półki No i na koniec wczorajszy pierwszy szczupły na casta ! I'm lovin' it Zdjęcia zostały usunięte - nie wpisują się w idee promowane przez JB.PL Edytowane 20 Września 2015 przez mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Kolego, nie wieszaj proszę takich fotek.z góry dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Graghovski, super że w Szczecinie coraz więcej zarażonych Ja też wpadłem w casting...wszystko przez mifka U mnie nie było żadnych problemów na początku, może to kwestia dopasownia zestawu, może po prostu casting jest dla mnie przeznaczony 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Kolego, nie wieszaj proszę takich fotek.z góry dziekuję i pozdrawiamChciałbym wiedzieć dlaczego by na przyszłość nie popełniać błędu. Proszę o konkretniejsze informacje tutaj lub na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Chodzi o pierwsze zdjęcie na którym szczupły wisi na gripie. Jak za pewne wiesz na naszym forum propagujemy C&R w którym chodzi również o jak najdelikatniejsze obchodzenie się z rybą aby wyrządzić jej możliwie najmniejsze szkody. Pionowe unoszenie ryby na gripie niespecjalnie wpisuje się w ta ideę i dlatego nie za bardzo lubimy takie fotki na forum. W każdym razie gratuluje fajnej rybki i życzę powodzeniu w dalszym posługiwaniu się castem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Dotarło ! Dziękuję, zdjęcie było robione w momencie jak podniosłem szczupłego gripem i wypuszczałem do wody. Ryb do domu nie zabieram Lekcja przyjęta i na przyszłość będzie lepiej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 W dziale C@R poszukaj więcej na temat gripów. Jak szczupak się rzuci to szczęka podziurawiona a czasem i do wymiany. Kark również można przetrącić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jestem już po przeczytaniu paru tematów w c&r . Jestem początkującym, ale wolałbym nauczyć się właściwych podstaw od razu. Dzięki za rady. Pozostaje teraz tylko nauczyć się poprawnie podbierać rybę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 "szacun" za pokorę. Nie każdy to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 EhhhhhCo Wy sie macie z tym mifkiem... Normalnie czasem Wam współczuje Ale pomyślcie co ja sie z nim mam :-)A zeby było ciekawiej młody mifek tez juz niezle zaczyna rozrabiać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Wczoraj pierwsze zębate oszukane zestawem castingowym W ilości 4szt, ale tylko jeden przekroczył wymiar. Niestety nadal nie na slidera, brania zaczęły się po założeniu 12cm relaxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Witam, No i stało się to dzisiaj. Był pierwszy dzień niedawno z castingiem i dziś jest pierwszy dzień z rybką na jerka.Emocji było co nie miara. Szczupak wziął blisko brzegu na pływającego Fatso 10cm. Uderzył pewnie.Musiałem go siłowo wyholować bo chciał uciec w krzatyny ale udało się. Oczywiście do wody wrócił cały i zdrowy. Foto takie nie poradne ale byłem sam nad wodą i chciałem rybkę jak najszybciej do wody wypuścić.A już chciałem tego fatso odsprzedać bo nigdy na niego nic nie brało. A dzisiaj go założyłem i w drugim rzucie taka niespodzianka. Edytowane 6 Października 2015 przez graf74 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 No i się Rafałku doczekałeś rybki A jeszcze jak mnie przerobisz na casta to będziesz miał mistrza świata Choć po tym wspólnym wypadzie w week widzę sporo zalet tej metody. Ale też i minusów, ech te mokre paluchy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 No i się Rafałku doczekałeś rybki A jeszcze jak mnie przerobisz na casta to będziesz miał mistrza świata Choć po tym wspólnym wypadzie w week widzę sporo zalet tej metody. Ale też i minusów, ech te mokre paluchy Hejka, Jeszcze kilka razy sie razem na rybki wybierzemy Kolego i całkiem się do casta przekonasz, sam przyznałeś, że czucie przynęty nawet na takim kiju to rewelacja. A co do mokrych paluchów to kupisz rękawice z windstopperem i będzię OK A potem się okażę, że przerobisz swoje boronowe Vegtery ze spina na casta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Vegtery mam przerobić na casta...kurde będziesz mieć majstra galaktyki Ale na rybki faktycznie za parę dni się wybierzemy. Tylko cały czas dumam gdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Dzisiejszy wypad pod zupełnie innym znakiem niż ostatnio.Nie chodzi o brak rybki, tylko że, bardzo wiało.Nie kumam na razie tej regulacji magnetyka przy rzutach pod wiatr i skończyło się toodstrzeleniem slidera i dwóch innych przynęt. Tamtych nie żałuje, traktuje je jako koszta nauki,ale tego Slidera 10 RR to mi żal.Następnym razem będe rzucał z wiatrem i chyba zmienię plecionkę na PP.Bo ten 0,25 Spider coś się bardzo wrzyna i strzela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Pod wiatr trochę podkręć magnetyk.Po każdym odstrzale, zaczepie czy ostrym braniu linka trochę wrzyna się w linkę na szpulce.Pierwsze rzuty delikatniej aby doszła do siebie.Głowa do góry. Chyba każdy przez to przechodził. A teraz z wiatrem z boku , z tyłu czy z przodu na podobnym ustawienu jadę.Kontrola szpulki kciukiem podczas lotu przynety najważniejsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Pod wiatr trochę podkręć magnetyk.Po każdym odstrzale, zaczepie czy ostrym braniu linka trochę wrzyna się w linkę na szpulce.Pierwsze rzuty delikatniej aby doszła do siebie.Głowa do góry. Chyba każdy przez to przechodził. A teraz z wiatrem z boku , z tyłu czy z przodu na podobnym ustawienu jadę.Kontrola szpulki kciukiem podczas lotu przynety najważniejsza. Dzięki za porady. Też to dzisiaj na rybkach zauważyłem, że dobrze jest jednak przy każdym rzucie trzymać kciuk na szpulce.Czyli wychodzi na to, że to nie wina plećki, to dobrze.A magnetyk miałem ustawiony na 6/10. Następnym razem podkręce mocniej.I jeszcze jedno, nie zraziłem się! Nauka kosztuje!A casting podoba mnie się coraz bardziej. Połamania Edytowane 8 Października 2015 przez graf74 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Dzięki za porady. Też to dzisiaj na rybkach zauważyłem, że dobrze jest jednak przy każdym rzucie trzymać kciuk na szpulce.Czyli wychodzi na to, że to nie wina plećki, to dobrze.A magnetyk miałem ustawiony na 6/10. Następnym razem podkręce mocniej.I jeszcze jedno, nie zraziłem się! Nauka kosztuje!A casting podoba mnie się coraz bardziej. Połamania Jak będziesz trzymał kciuk na szpulce to nigdzie nie dorzucisz Jak najbliżej abyś mógł wyczuć powstającą brodę i odpowienio zareagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jak będziesz trzymał kciuk na szpulce to nigdzie nie dorzucisz Jak najbliżej abyś mógł wyczuć powstającą brodę i odpowienio zareagować. No tak, myśleliśmy o tym samym.Nie myślałem o dociskaniu kciukiem oczywiście. "Jak najbliżej abyś mógł wyczuć powstającą brodę i odpowienio zareagować." Że tak powiem z ust mi to wyjąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arj1955 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Witam forumowiczówjako ze zaczynam przygodę z baitcastingiem liczę na kilka cennych rad od Kolegów.Dostałem w prezencie kij castingowy Skura sportism 213cm 10-40 g i zastanawiam sie nadmultiplikatorem Mistrall black hawk ( na lewa rękę) - standartowo spinningujac kij trzymam w prawej rece a korbka kołowrotka kręcę lewa.Co na to szanowni Koledzy..? jak dotad moje doświadczenia z baitcastingiem sa ZEROOOOOOWE..Pozdrawiam JędrekP.S.Dodatkowe pytanko..czy do w/w kija można używać kołowrotka o stałej szpuli i nie bedzie to profanacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi