Skocz do zawartości

Hamulec odśrodkowy w Revo STX 2 gen

thug

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Revo SX 3 generacji i jest również tylko 1 hamulec. Magnetyczny. Multik odkupiony w stanie idealnym, po przymiarce sprzedającego do casta. Na szpuli nie ma żadnych śladów po odśrodkowym.

O ile mi wiadomo to sx zawsze miał tylko jeden hamulec-magnetyczny.Temat dotyczy stx.

Po kolejnych garazowych testach stwierdzam, ze nie dostrzegam dzialania magnetyka. Czy ustawiony na max, czy na min szpulka kreci sie przez taki sam czas. Jak zyc Panowie ? ;)

Na poniższej fotce masz różnice w odległości ułożenia hamulca po prawej I gen po lewej II to powinno wyjaśnić Twoje wątpliwości.

post-46967-0-25027600-1452931342_thumb.jpg

Moja sprawa już zalatwiona. Odesłałem niekompletny kołowrotek i nie było problemu ze zwrotem. Teraz mam revo s 1gen. W którym nie ma tego problemu (fabrycznie jest tylko odśrodkowy) ;)

No tak , bezpośrednio po zakupie ( tu na jb ) też próbowałem sprawę wyjaśnić , tyle tylko że wtedy wszyscy włącznie z modem zapewniali  mnie że odśrodkowy jest opcją dodatkową i że tak ma być  . Po jakimś czasie pojawia się temat twój i wnioski są zupełnie inne , to jak jest ?  :angry:

Podwójny hamulec (magnetyczny+odśrodkowy)jest zbudowany w ten sposób że można używać albo odśrodkowego albo magnetycznego lub obu jednocześnie (np.włączyć dwa bloczki na stałe a manetykiem regulować z zewnątrz siłę hamowania szpulki w zależności od warunków panujących na łowisku)ale jeżeli nie masz założonej na szpuli płytki w której jest zamontowany odśrodkowy to wtedy sam magnetyk nie będzie działał bo ustrojstwo w którym jest zamontowany odśrodkowy spełnia jednocześnie rolę plytki magnetycznej, bez tego sam magnetyk nie będzie dzałał bo na materiał z którego wykonana jest szpula magnesy nie działają.

Jeżeli chcesz odzyskać sprawność multika musisz dokupić odśrodkowy albo wykombinować dysk magnetyczny jak na ostatnim zdjęciu pod linkiem:http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/126

Edytowane przez pawas2
  • Like 2

Dzięki @pawas2 , tak też ja to teraz widzę . Jedyne co dobre z tego wynika to fakt że przy okazji nieźle się wyszkoliłem bez tych hamulców  ;) . Mimo wszystko postaram się jakoś zdobyć brakujące elementy , gdyby więc ktoś miał np , kompletna szpulę ,czy  multic na części jestem otwarty na propozycję 

Podaję Ci link gdzie możesz kupić potrzebne części lub szpulkę z hamulcem.Potrzebne części to:

Nr.98-uchwyt hamulca 1szt.

Nr.99-sprężynki bloczków 6 szt.

Nr.100-bloczki hamulca 6szt.

Nr.101-płytka magnetyczna 1szt.

Nr.102-śrubki szt.2

Koszt części około 20 $ plus przesyłka a pod nr.103 masz całą szpulkę z hamulcem za 64$.

http://www.ereplacementparts.com/abu-garcia-revo-stx-ambassadeur-fishing-reel-parts-c-187196_194578_195113.html

Jeżeli nie będziesz wiedział jak złożyć hamulec podeślesz do mnie to Ci złożę.

Podaję Ci link gdzie możesz kupić potrzebne części lub szpulkę z hamulcem.Potrzebne części to:

Nr.98-uchwyt hamulca 1szt.

Nr.99-sprężynki bloczków 6 szt.

Nr.100-bloczki hamulca 6szt.

Nr.101-płytka magnetyczna 1szt.

Nr.102-śrubki szt.2

Koszt części około 20 $ plus przesyłka a pod nr.103 masz całą szpulkę z hamulcem za 64$.

http://www.ereplacementparts.com/abu-garcia-revo-stx-ambassadeur-fishing-reel-parts-c-187196_194578_195113.html

Jeżeli nie będziesz wiedział jak złożyć hamulec podeślesz do mnie to Ci złożę.

Tak tak tą wyliczankę" znam, myślałem o tym. Niestety koszt wysyłki 30$ masakra ! może uda się jakąś używkę znaleźć ? albo podpiąć do jakichś zbiorowych zakupów ? Zobaczymy, tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję za pomoc.