Skocz do zawartości

Zapieczony skład wędki

Rekomendowane odpowiedzi

Mówicie że wosk ze świecy może takiego psikusa sprawić???

Chyba będę musiał się nad tym zastanowić bo od kilku ładnych lat tą metodę stosuję na lakierowanych i nielakierowanych blankach i nie miałem nigdy żadnego problemu... a łowiłem i zimą i latem.

Może zależy jakiego wosku się użyje.

Ja posmarowałem złącze jakąś zwykłą świeczką i teraz żałuję.

Być może... ja smaruje zwykłą białą świeczką, raz miałem w użyciu barwioną i zero problemów. Smaruje możliwie delikatnie, nadmiar (takie wiórki) ściągam ręką. Pozostawiam "film" na złączu.

Współczesne świeczki praktycznie nie zawierają wosku pszczelego. To różne parafiny i inna chemia więc mogą być niespodzianki. Wosk naturalny świetnie klei i uszczelnia (czasem nawet za mocno) ale ma tę zaletę, że w temp 60C zaczyna płynąć (traci tę właściwość po ... kilkudziesięciu latach ;)

Andrzeju, jest jeszcze serwis sprzętu na Żelaznej 83/85 w Wawie (wejdź do sklepu z artykułami sanitarnymi)

Edytowane przez BOB1

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Cześć!

Dziś porzucałem spigotowym wieloskładem na mrozie(ogródek-rzuty próbne z kilkoma linkami), w cieple nie mogłem rozłączyć jednego z 7 łączy, no za ch...rę! :angry:

Poczytałem, wyniosłem wędzisko do zimnego garażu i bez problemu rozłączyłem.

Tak więc metoda oziębienia całości była bardzo pomocna :)

pozdrawiam Paweł

Cześć!

Dziś porzucałem spigotowym wieloskładem na mrozie(ogródek-rzuty próbne z kilkoma linkami), w cieple nie mogłem rozłączyć jednego z 7 łączy, no za ch...rę! :angry:

Poczytałem, wyniosłem wędzisko do zimnego garażu i bez problemu rozłączyłem.

Tak więc metoda oziębienia całości była bardzo pomocna :)

pozdrawiam Paweł

Mialem taka sama sytuacje na syberii. Jak sie wedka ogrzala w domku to nie dalem rady porozlaczac, pare minut z powrotem na mrozie i bez problemu ;)

• Like 1

• 4 tygodnie później...
Gość Kontemplator

Może ktoś podpowiedzieć jak wyjąć wklejkę? Usunąłem omotkę, ale wklejka nie chce wyjść z blanku, próbowałem przekręcać, nawet lekko podgrzewałem - nic nie dało. Jest jakiś sposób?

... tylko podgrzanie daje radę , choć nie zawsze ,bo wszystko zależy od użytego kleju.

Spróbuj jeszcze raz podgrzać lecz tym razem dłużej , obracając przy tym wędkę , ale z dala od ognia by nie spalić blanku  ;)

Edytowane przez miramar69