Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaki pod ciężkie klocki

PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Shavt - potrzebuję. Na jednym zbiorniku, który zamierzam w tym roku rozpoznać jest dość głęboko, znacznie ponad 10m, przy brzegach rośnie dość bogata roślinność podwodna na kilka metrów od brzegu, co skutecznie utrudnienia spinningowanie.

Robert Crocker - Fenwick 17lb będzie chyba za słaby.

Do około 50 gram to ja niemal standardowo ostatnimi czasy polecę coś od FA. Jak ma być pod gumę, ale nie za sztywno to blaas slf powinien się sprawdzić. Jak wolisz coś amerykańskiego to batson revelation. Mam coś takiego, ale do 30 g. i jak chcesz to można się ustawić. Dodam, że kije mam w wersji castingowej.

• Like 1

Shavt - potrzebuję. Na jednym zbiorniku, który zamierzam w tym roku rozpoznać jest dość głęboko, znacznie ponad 10m, przy brzegach rośnie dość bogata roślinność podwodna na kilka metrów od brzegu, co skutecznie utrudnienia spinningowanie.

Robert Crocker - Fenwick 17lb będzie chyba za słaby.

HMG castingowym do 17lb miotałem Salmo Jack 18S i nie marudził. To prawdziwe 17lb

Tak czytam na temat tych szczupakowych armat pod duże gumy i wychodzi na to, że te budżetowe mocno pałowate są B) Mi zależy na tym, żeby przede wszystkim gumy i woblery dobrze obsługiwał i nie gubił ryb. Opinie są naprawdę różne...

... przy takim traktowaniu to pewnie niedługo będzie .... "triach" i znowu płacz , że jakieś gówno robią z ciężkie piniadze ...

Powodzenia chłopaki ....

Łowie kilka lat seriami HMG i do tej pory tylko jeden egzemplarz się uszkodził. Pośpiech plus samochód = przejechany kij :)

Ja nikogo nie namawiam do łowienia kijkiem 17lb gumami po 70g. U mnie to kompromis i czasem tak się zdąża a ostatnia wędkę połamałem na 65cm pstrągu dokładnie 3 lata temu.

To też nie jest kwestia przeciążania a zwyczajnie kogoś poniosło przy opisywaniu blanku. To nie tylko st croix, Suzuki do 21g? - 35g pełny komfort, a batson do 10g który nosi główki po 20-25g.

Nie przesadzajmy to wędki są dla nas a nie odwrotnie :)

Tak czytam na temat tych szczupakowych armat pod duże gumy i wychodzi na to, że te budżetowe mocno pałowate są B) Mi zależy na tym, żeby przede wszystkim gumy i woblery dobrze obsługiwał i nie gubił ryb. Opinie są naprawdę różne...

Polecam SG Black Savage Spin 20-60g ogarnie i troszkę większe przynety i nie gubi ryb.

Tani, czuły, nie palowaty, w miarę uniwersalny. Posiada wade/zaletę, długi dolnik. Dla niektórych zbyt długi dla innych w sam raz. Abu vendetta, rzadko czytam aby ktoś polecał bądź lowil. W wersji casting modelem 2,40 60g łowię gumami 12 cm + 7g do 20cm + z główkami do 30g. Woblery typu Storm kickin stick 20cm 80g też obsługuje fajnie. Gdy łowię z belly używam shimano technium 213cm 21-56g, z brzegu wolę Abu z racji dłuższego dolnika. Jeżeli chodzi o Spinning to posiadam do ciezszego łowienia sportex black arrow 2,40m 60 g. Czuły z krótkim (według mnie zbyt krótkim) dolnikiem. Smukły blank, całość lekka i dobrze wyważona, osprzęt Fuji i 10 lat gwarancji. Można się rozejrzeć jeszcze za daiwa ballistic 30-70g. Świetne kije.

• Like 1

Oglądałem w sklepie tą wersję do 60g to dolnik sztywny, posiadam wersję do 32g to ta ładnie się gnie po całej długości, jakby te dwie wędki były z innej serii.

SG Black Savage.Masz racje dolnik sztywny ale mnie to nie przeszkadza bo często mam przyłowy rzecznych sandaczy,i lubię skakać gumą po dnie przewracając kamienie  :D .Szczupaki też fajnie ogarnia -mam wersje 20-60g 251cm.Wygodnie się wędkuje między 20 a 80g.

Edytowane przez JG39