Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaki pod ciężkie klocki

PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do doświadczonych w temacie spinningu na grubsze przynęty - da się ogarnąć gumu 12.5 - 20cm + woblery i jakieś awaryjne jerkowanie np takim FATSO 10 jednym kijem?

Nie miałem tej wędki, pewnie daje radę skoro tak piszecie. Ja wybrałbym chyba shimano beast master 20 - 50 z pierwszych serii ? Wiem, że ciężko zbrojone, ale praca kija ... Poza tym można się pokusić o przezbrojenie. A tak przy okazji. Jak ktoś ma takiego z pierwszej serii w długości 240 cm. to szukam.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Nie do końca się zgodzę, że nie będzie. Z brzegu nie chodzi tylko o długość rzutu, która nie zawsze jest wprost proporcjonalna do długości kija. Są miejsca, w których krótszym patykiem ciężko poprowadzić przynętę lub wyholować rybę. Od dwóch sezonów łowię kijem spiningowym prawie 2,6 do 70 g i nie narzekam. Szczupaki jakoś nie rozróżniają, czy szarpię slidera kijem krótszym, czy dłuższym ;-) Różnica jest jedynie w komforcie szarpiącego, co również staje się marginalne przy dobrze dobranym zestawie (jak dla mnie głównie długość korbki i przełożenie kołowrotka ma znaczenie, wpływając na synchronizację ruchów)

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Zapytam w tym wątku bo nie widzę innego podobnego a nie chcę tworzyć nowych.

Czasami zdarza mi się łapać lub przynajmniej próbować to robić, sandacze na bardzo duże przynęty. Zakładam 30-35 gramową wkrętkę i do tego sporą jaskółkę albo pracującą gumę więc całość waży sporo. Do tej pory robiłem to jakimś badziewnym morskim kijem doi 150 gram ale przyszedł czas na zmiany, bo chociaż łowię tak rzadko to ma być z klasą :-)

Niestety ciężko mi znaleźć kij, który będzie dobrze rzucać takimi przynętami, da radę je podbić, poradzi sobie z przyłowem suma ale też będzie mógł obsłużyć łapanie szczupaków na duże gumy.

Nie dam się namówić na casting, bo już raz dałem i mnie to nie przekonuję więc wędkę sparuję najpewniej ze Stellą Sw5000 pg

Nie dam się też namówić na wędkę w monoblanku - wygada transportowania jest dla mnie ważna. Chciałbym żeby wędka miała max 2,4 długości ale też nie krótsza niż 2,1. Pewnie to 2,4 było by optymalne. Będę łowił tylko z łodzi. No i ciężar wyrzutu - na sandacza jak pisałem wyżej ale jak będę chciał pomachać za szczupakiem to też jakaś wielką gumę założę więc pewnie wędka musiała by mieć górne cw w granicach 100 gram.

Może być gotowiec, może być rodbuilding - przychodzi Wam coś fajnego do głowy ? Cena bez znaczenia

Poczytaj o tych blankach.

Phenix SP-722-XH

Phenix MXS-802-H

Jak byś miał możliwość kupienia Xzoga Mastery S-80H2 genialna wędka po odpowiednim przezbrojeniu. Używam pod szczupaka pod większe przynęt. Osłonka na paluch z alli i ogień. Przynęty lecą z tego jak z katapulty, bardzo dobra amortyzacja, zero spadów i mega moc dolniku. Przyłów suma bez problem.

MASTERY - S 80H2  8' 0"  2 pc  FAST PE 2.0 / 12-30LB / CW Max 130G   /  99% GRAPHITE

... coś Panie nie doczytałeś  ;)  :)

Miałem i potwierdzam , że sumkom się nie kłaniała .... super kijek do trola i gum oraz wahadeł , ale sandacze odpadają jeśli chodzi o ten kijek i główki 35gr + guma ....

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

MASTERY - S 80H2 8' 0" 2 pc FAST PE 2.0 / 12-30LB / CW Max 130G / 99% GRAPHITE

025140b7da06da895138daa198fbd263.jpg

W takim razie troche rozbiezne informacje są w necie

A jesli te 130 gr, ktore Ty podales jest takimi 130 gramami jak w blankach Black Buster to pewnie chodzi o jakies verticalowe gibanie przynętą

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz

Też łowiłem tym kijkiem , wspaniały kijek sumowy do trola . Powiedziałbym ,że jest ciut mocniejszy do wspomnianego wyżej... ale różnice bardzo niewielkie.

Poza tym oba te kijki to są wędki w opisie morskim , dlatego wartości podane w niektórych opisach katalogowych troszkę wypaczają rzeczywistość.... 

Nadać się pewnie nada , tylko , że te kije są trochę za mocne do sandaczy..... 

Do sumowania OK , do łowienia dużymi przynętami szczupaków OK , ale za mocne do nastawiania się na łowienie sandaczy ... takie moje zdanie.

Jako przyłów sandaczowy w czasie trolingu dają taką możliwość , jednak te kijki nie są do tego stworzone... ;)

No chyba , że nastawiamy się na duże i bardzo duże ryby tego gatunku ... :)