Skocz do zawartości

malowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Dokadnie tak jak piszesz. Miałem kilka wcześniej zalakierowanych tym classic silver i po 3 dniach powłowa była lepka i gumowa, jakbym impregnował w kisielu :o , dlatego szukałem innego. Porażka. 20 woblerów zamiast iść nad wodę nadaje się do śmietnika :wub: . Uczymy się na błędach. Jutro zamawiam hertzlack. A możesz wstawić fotkę z etykietą herzlack ? Może to śmiesznie brzmi ale naprawdę chcę już mieć pewność że kolejny tydzień pracy nie skończy w koszu :) Pozdrawiam.

http://sklep-sklejkaeko.pl/376/hartzlack-lakier-do-parkietow-polysk.jpg  

Właśnie że woblerki lakierowałem po kilku dniach. Może ten silver był jakiś wadliwy a może to ja coś zrobiłem źle. No nic dziś kupię hertzlack i sprawdzimy. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Przy woblerach pośpiech zawsze jest szkodliwy. Wszystko, każdy etap wymaga czasu. Szpachla za mało wyschnięta zepsuje woblera. Nawet kilka tygodni po jego wykonaniu. Capon, farba podkładowa - również wymagają czasu na całkowite wyschnięcie. Za wcześnie położone farby na takim podkładzie będą z wierzchu suche, lecz lakier zweryfikuje wszystko i może nawet całość rozpuścić. Farbę i podkład. Podobnie za wcześnie położona warstwa lakieru, jeśli poprzednia nie jest właściwie wyschnięta, będzie dużo dłużej się utwardzać. W skrajnych przypadkach może uszkodzić farbę i właściwie nigdy nie uzyskać deklarowanej przez producenta twardości.

Warto zwolnić tempo :)

Lakiery typu Domalux Silver, czy Hartzlack, do utwardzenia potrzebują wilgoci w powietrzu. Bez odpowiedniej wilgotności żelowanie przebiega bardzo długo i może dać lekko plastyczną powłokę. Zbyt duża ilość wilgoci (parówka) doprowadzi do zmętnienia lakieru. 

• Like 1

Super. Teraz nie będzie szans na pomyłkę. Mam jeszcze jedno pytanie, lakier nakładacie pędzlem czy zanurzacie wobka w puszce z lakierem i wieszacie do wysuszenia?

Zanurzeniowo, lakier rozlej do słoików i jako uszczelkę daj pod zakrętkę kawałek folii. Oczywiście słoiki możesz dobierać w zależności od wielkości woblera, ja przeważnie przelewam w słoiczki ok 300ml najlepiej jak słoiczek jest w miarę wysoki i wąski.

Edytowane przez Tomek1988
  • Like 2

Gość Tomasz Bociek

Ja dopasowałem zakup do swoich potrzeb bo strugam jerki 8-12 cm i akurat takie słoiki mi wpadły w ręce 400ml o idealnej wysokości. Ja robię 20 sztuk jednorazowo tak że powinno wystarczyć. Jeżeli nie to w zapasie będzie lakier rozlany do kilku słoików. Dzięki panowie za podpowiedzi. Na żadnym forum jeszcze nie spotkałem się z tak dużą pomocą. Pozdrawiam.

Jeszcze taka jedna wskazówka. Jak rozlewasz do słoików to pod zakrętkę daj reklamówkę albo rękawiczkę lateksową i po zakręceniu połóż słoik na zakrętce. Nie dostaje się wtedy powietrze i lakier nie gęstnieje :) Jak co to Ci mogę zdj na priv wysłać.

Gość Tomasz Bociek

Dzięki za podpowiedź bo lakier do tanich nie należy  :angry: Myślałem jeszcze o słoikach weck, to są te słoiki z gumką i sprężyną ale mam w domu duże pojemnościowo tak że dam sobie spokój i zastosuję trik z rękawiczką lateksową lub folią.

Edytowane przez Tomek1984

Już nie raz to pisałem w różnych tematach, ale i tu odświeżę ;)

Rant słoika owijam taśmą izolacyjną. Nawet jeśli przyschnie i trzeba podważać (zdeformować dekielek) żeby otworzyć, to po zamknięciu taśma uszczelni . Zdarzyło się że po 2 latach, stary Domalux ze słoiczka, był lepszy od nowego zakupu; ale tu i jakość tego nowego półmatu się pogorszyła...

Jeśli poziom lakieru spada nie przykrywając woblera, to albo dolewka (uwaga na spienienie), a najlepiej wrzucić coś (co jest pod ręką, stary bezpiecznik topikowy, kawałek listewki itp.) do słoiczka co podniesie poziom lakieru.

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 4

• 1 miesiąc temu...