Skocz do zawartości

Kije Sportex

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj link do kilku fotek z rybami które obecnie wyciągam tylko na wędki Sportex.

https://instagram.com/maciekmazurfishing

W tym roku testuję głównie wędki pod grubsze tematy, ale jeśli trzeba to również podpowiem w lżejszych wędkach, które do tej pory oglądałem lub mam w swoim arsenale.

Edytowane przez szczuply_maciek

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Ja mam dwie 2.10 cm 7-28g i 12-52g. Kij lekki,szybki typowo sandaczowy, niedoszacowane. Łowię głównie tym do 28gr bo ogarnia mi wszystko przynętowo, kogut 35gr nie robi na nim wrażenia. Nie wiem na jakie gramatury u Ciebie będą latały ale weź poprawkę na ten fakt. I co tak drogo, ja płaciłem 119€ za sztukę. Druga sprawa to że ten model już wyszedł i zastąpiono go modelem spirit. Inny blank,przelotki, uchwyt kołowrotka. Tutaj może być już inna historia, zupełnie inna praca blanku ale cena podobna, jak miałbym dzisiaj kupować to ten po lifcie. O ile ponownie bym kupił :D

• 11 miesięcy temu...

Sportex to taki niemiecki FishingArt tyle, że są dużo więksi i kompleksowo produkują kije a nie tylko blanki. Zaczynali wiele lat temu od produkcji własnych blankow ale dziś to już całkiem duża skala. Nie mam pewności co robią u siebie a co (oczy wogole) zlecają w Chinach czy Korei bo przy ich skali produkcja end to end w Niemczech może nie być opłacalna. Miałem kilka ich kijów  w ręku i są to solidnie wykonane konstrukcje. Kolega od kilku lat łowi ma ich travele w solance i bardzo chwali - przedtem używał innych kijów, które żyły dość krótko (łowienie ze skał, lekki popping). Sportex to przyzwoity, trwały sprzęt z dobrą gwarancja. Niemniej ja raczej brałbym kije od Krzyska Zielińskiego - po pierwsze to nasz człowiek, kije ma genialne, serwis rewelacja a cena zawsze do dogadania.

Edytowane przez gladki
  • Like 1

W DE czasami można trafić na promocje, ale ogólnie ceny trzymają sztywno.

Po adresie + Google to jakieś magazyny spedycyjne tak mi się wydaje.

Jeżeli chodzi o zakup to przemyślę to.

PS. Na kij z pracowni chyba się nie namówię, wolę coś seryjnego.

Edytowane przez Marcin70

• 2 lata później...

Witam Panowie chciałbym odświeżyć nie co temat szukam kija na rzekę do połowu sandaczy 3m zakres do 50gr . Szukałem w Polsce Black perl sportexa. Trochę na próżno są same 270 . Starsze wersje są 300cm ale o nich nic mi nie wiadomo może coś podpowiecie . Pozdrawiam

Edytowane przez Tomekoo

Witaj dziekuje za odpowiedź miałem nad wodą ten 3m black perl i niestety odpada . Wymieniam na 270cm hydra spirit do 40gr . Podobno szybszy nie co , tamten to jak dla mnie bardziej na szczupaki ... choć moc to Ci on miał . Dało sie rzucać już moimi płotkami 15cm + 20gr

Edytowane przez Tomekoo