Skocz do zawartości
  • 0

silnik zabutrowy używany w morzu

mercoss

Pytanie

Chcę kupić silnik spalinowy 4T o mocy 4-5KM. Zamierzam używać na śródlądziu do łódki wędkarskiej.

Często pojawiają się propozycje silników używanych w słonej wodzie w Polsce.

czy warto rozważać zakup używanego silnika zaburtowego, który był użytkowany w słonej wodzie, czy zupełnie sobie odpuścić takie egzemplarze?

Z racji że to mój pierwszy spalinowy motorek, poszukuję pomocy w tym temacie. Przeczytałem już sporo, najwięcej na naszym forum ;-))

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

używany sprzęt zawsze niesie ryzyko tego ze ktoś o ten sprzęt po prostu nie dbał (jeśli ktoś odpowiednio dba o silnik to nie ma większego znaczenia ze pływa w słonej wodzie), skoro ma to być Twój pierwszy silnik, mimo wszystko sugeruje kupić nowy silnik lub maksymalnie dwuletni 

wydasz raz 3500-4500zł i Będziesz miał spokój na kilka lat, taka moja rada 

• 0

2T jest ok. ale nie za bardzo nadaje się do trolingu. Na wolnych obrotach mocno dostaje "wciery" taki silnik ze względu na słabe smarowanie łożysk. Zdarza się także że "zarzuci" świecę i trzeba na wodzie ją wymienić.Zużycie paliwa także jest większe w stosunku do 4T tej samej mocy. Mniejsze jednostki nie mają dozownika i trzeba się "bawić" w mieszankę.  Poza tym same zalety :) :

- prostsza konstrukcja

- mniejsza waga

-tańsze naprawy

- przy właściwym użytkowaniu długoletnia bezproblemowa eksploatacja

-łatwiejszy transport 

• 0

łatwiejszy transport ? chyba raczej nie. Dwusuwa możesz swobodnie położyć w bagażniku samochodu na dowolnym boku, czterosuwa już tylko na jednym, bo wyleje się olej

Nie zrozumiałeś. Z tekstu kolegi @mons wynika że zaletą dwusuwa jest właśnie dowolny transport.

Jest wyjątek. Niektóre nowsze 4-takty Yamaszki można przewozić na obu bokach.