mercoss Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Chcę kupić silnik spalinowy 4T o mocy 4-5KM. Zamierzam używać na śródlądziu do łódki wędkarskiej. Często pojawiają się propozycje silników używanych w słonej wodzie w Polsce. czy warto rozważać zakup używanego silnika zaburtowego, który był użytkowany w słonej wodzie, czy zupełnie sobie odpuścić takie egzemplarze? Z racji że to mój pierwszy spalinowy motorek, poszukuję pomocy w tym temacie. Przeczytałem już sporo, najwięcej na naszym forum ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 używany sprzęt zawsze niesie ryzyko tego ze ktoś o ten sprzęt po prostu nie dbał (jeśli ktoś odpowiednio dba o silnik to nie ma większego znaczenia ze pływa w słonej wodzie), skoro ma to być Twój pierwszy silnik, mimo wszystko sugeruje kupić nowy silnik lub maksymalnie dwuletni wydasz raz 3500-4500zł i Będziesz miał spokój na kilka lat, taka moja rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Obejrzeć. Kupic. Opłukać i zapomniec o problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Obejrzec stan anod i obejrzec calosc dokladnie na obecnosc rdzy etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Sprawdź też stan cynków na stopie.Tu masz poradnik na co zwracać uwagę przy kupnie silnika:http://www.zagle.com.pl/technika/technika-przeglad/jak-kupic-uzywany-silnik-zaburtowy,65_11060.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 dzięki, za podpowiedzi,artykuł Okonhel jest niezły. Przestudiuje i każę przestudiować mechanikowi którego zabiorę ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 zdecydowałem się na 4T, ale może ze względu na wędkarskie potrzeby (jezioro, łódka ok 4m, konieczność każdorazowego montażu i transportu) rozważyć jednak 2T. większego niż 5KM nie mogę kupić ze względu na prawdopodobne ograniczenia na zbiorniku w którym łowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mons Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 2T jest ok. ale nie za bardzo nadaje się do trolingu. Na wolnych obrotach mocno dostaje "wciery" taki silnik ze względu na słabe smarowanie łożysk. Zdarza się także że "zarzuci" świecę i trzeba na wodzie ją wymienić.Zużycie paliwa także jest większe w stosunku do 4T tej samej mocy. Mniejsze jednostki nie mają dozownika i trzeba się "bawić" w mieszankę. Poza tym same zalety :- prostsza konstrukcja- mniejsza waga-tańsze naprawy- przy właściwym użytkowaniu długoletnia bezproblemowa eksploatacja-łatwiejszy transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mpruszek Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 łatwiejszy transport ? chyba raczej nie. Dwusuwa możesz swobodnie położyć w bagażniku samochodu na dowolnym boku, czterosuwa już tylko na jednym, bo wyleje się olej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 łatwiejszy transport ? chyba raczej nie. Dwusuwa możesz swobodnie położyć w bagażniku samochodu na dowolnym boku, czterosuwa już tylko na jednym, bo wyleje się olejNie zrozumiałeś. Z tekstu kolegi @mons wynika że zaletą dwusuwa jest właśnie dowolny transport. Jest wyjątek. Niektóre nowsze 4-takty Yamaszki można przewozić na obu bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) nie prawda Na wolnych obrotach mocno dostaje "wciery" taki silnik ze względu na słabe smarowanie łożysk Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Małe czterotakty Yamahy można wozić na trzech bokach - bardzo praktyczne do wożenia w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 pozostanę zatem przy 4T, o tych małych Yamahah jest sporo dobrych opinii, zresztą na naszym forum również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
mercoss
Chcę kupić silnik spalinowy 4T o mocy 4-5KM. Zamierzam używać na śródlądziu do łódki wędkarskiej.
Często pojawiają się propozycje silników używanych w słonej wodzie w Polsce.
czy warto rozważać zakup używanego silnika zaburtowego, który był użytkowany w słonej wodzie, czy zupełnie sobie odpuścić takie egzemplarze?
Z racji że to mój pierwszy spalinowy motorek, poszukuję pomocy w tym temacie. Przeczytałem już sporo, najwięcej na naszym forum ;-))
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi