Fudo Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Posiadam wodery neoprenowe które chciałbym nieco skrócić. Rozmiarowo jeśli chodzi o moja nogę są dobre, podobnie jest jeśli chodzi o rozmiar od pasa w górę. Nogawki mają za długie, myślę że jakieś 10/15 cm, nie sprawdzałem jeszcze z miarka dokładnie. Przejdźmy do rzeczy, czy jest wykonalne skrócenie ich samodzielnie w domu? Jeśli tak to jakiego kleju użyć? Kleiłem już neopren za pomocą kleju stormsure i załatwiał sprawę, tyle że były to nieduże przecięcia. Jak to będzie wyglądało przy takiej powierzchni? Ewentualnie jak się za to zabrać i czym mogę to zrobić? Dodaje dodatkowo zdjęcia jak obecnie wyglądają na łączeniu. Pozdrawiam Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Fudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) 10-15 cm to naprawdę w .... cholerkę!!!Pewnie kolano wyjdzie ci na ... kaloszu. Ale dobra, Twoja decyzja. Możesz zrobić to w dwojaki sposób. Pierwszy łatwiejszy ale i mniej pewny, czyli doklejenie skróconych nogawek do tego paska neoprenu który jest przyklejony do gumaka. Z tego paska dobrze gdybyś deliktanie zdarł ten zielony materiał i kleił bezpośrednio do czystego neoprenu. Klej- AquaSure czy Sikaflex do szyb samochodowych, nieważne (Aqua i inne Sure, NAJLEPSZE i jedyne jak dla mnie).Przy tym sposobie musisz zwrócić uwagę aby dobrze rozeprzeć nogawkę w miejscu klejenia od wewnątrz żeby wszystko ułożyło się i było szczelne, bez żadnych zmarszczeń. Pamiętaj że neopren będzie ci z tego miejsca zawsze próbował zjechać więc to jest niebezpieczne i wymaga staranności i ciągłej kontroli. Drugi sposób, profesjonalny, na 100 PRO szczelny i wytrzymały to obcięcie nogawek, skrócenie tych które są za długie, a następnie zsszycie grubą syntetyczną nicią do skór z jednoczesnym sklejeniem czoła klejem AquaSure.W pierwszej kolejności szyjesz jedną stronę łapiąc tylko materiał którym jest olejony neopren, kleisz czoło i pozostawiasz do wyschnięcia. Kolejnym razem obszywasz drugą stronę materiału żeby wzmocnić połączenie. Żeby mieć 100% pewność co do szczelności możesz zalać od zewnętrznej strony szwy i połączenie i używasz tak jak chcesz.Druga opcja bardziej pracochłonna ale zrobiona w sposób w jaki każda firma szyje i klei neopreny. Powodzenia i staranności życzę. P.S.Jeszcze pyt.: "Czy te neopreny są wklejone w gumak do środka????"Jakoś na pierwszej fotce tak mi wygląda.Jeżeli tak to w pierwszym sposobie wklejasz je do wewnątrz!!!Klej na tych z fotki o nic innego jak zwykły typu Budapren. Większość "lipnych" neoprenów jest nim klejonych. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez trout master 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudo Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Skracać mam zamiar do tych czarnych 'ochraniaczy' na kolana. Tak zgadza się są wklejone od środka i dodatkowo jest pasek materiału na kaloszu od zewnątrz. Jaki klej jest obecnie nie wiem, na początku nie był widoczny, po kilku wypadach nad wodę zmienił kolor na żółty i tak jak na zdjęciach widać go. W takim razie kupie któryś z w/w klei, oraz nici i możne w sobotę się tym zajmę, w każdym razie dziękuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Rób to na spokojnie i bez pośpiechu i na pewno wyjdzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 kolega nie dawno przykleił nopreny do tych kaloszy piankowych na SIKAFLEX,wyglądał jak wieśniak ale działało ,łowił w morzu,dodam ze tym samym klejem na beton(ale elastyczny) przykleiłem pawęż w pontonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 kolega nie dawno przykleił nopreny do tych kaloszy piankowych na SIKAFLEX,wyglądał jak wieśniak ale działało ,łowił w morzu,dodam ze tym samym klejem na beton(ale elastyczny) przykleiłem pawęż w pontonie .Klej na beton??? Sikaflex????Podrzuć linka jak on wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 używałem ten 291 ihttp://allegro.pl/listing/listing.php?similar=1&order=xd&string=SIKAFLEX+291i+USZCZELNIACZ+%C5%81ODZI+KLEJ+MORSKI+K120Y&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-5-0820 kleiłem nim spiochy i przyklejałem filc w butach do brodzenia..Każdy znajdzie coś dla siebie,warto wypróbować w tej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi