Skocz do zawartości
  • 0

Wiosenne jazie i klenie – czyli nauki pod okiem mistrza - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Kto z nas nie czeka na pierwsze promyki wiosennego słońca? Tylko najbardziej wytrwali przedzierają się przez śnieżne zaspy w pogoni za kropkowanymi salmonidami. Cała reszta spinningowej braci czeka na marzec - na pierwszą poważną odwilż, przebiśniegi, pierwsze krokusy, choćby te na miejskim chodniku, bazie... W tym artykule znajdziecie zestaw moich obserwacji i wspólnych doświadczeń z Andrzejem Lipińskim w połowie wiosennych jazi i kleni. Ryb, które na przedwiośniu doskonale wypełniają lukę po coraz bardziej ubogich w pstrągi wodach Dolnego Śląska.

Zapraszamy do trzeciego artykułu z cyklu Łowcy prezentują..., w którym Baloo oraz Andrzej Lipiński opiszą swoje sposoby łowienia kleniojazi na woblery autorstwa Andrzeja. Artykuł ten jest specjalny z kilku powodów: po pierwsze, Andrzej Lipiński, jeśli ktoś jeszcze tego nie wie, to wieloletni członek kadry spinningowej Polski, z licznymi sukcesami w zawodach w Polsce i za granicą. Po drugie, Mateusz i Andrzej od paru lat są regularnie jednymi z najaktywniejszych forumowych łowców kleniojazi, szczególnie właśnie na przedwiośniu. Po trzecie, zawsze ich zgłoszenia okraszone są pięknymi zdjęciami – czego również nie zabraknie w tym artykule. Po lekturze, tradycyjnie, zapraszamy do dyskusji, związanej z tematyką artykułu, na naszym Forum.

Bardzo dziękuję Mateuszowi (Baloo), Andrzejowi za chęć podzielenia się nami swoją wiedzą! Dziękuję również Marcineszowi za prowadzenie niniejszej serii artykułów. Świetna wpółpraca i świetne artykuły.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Jestem podobnego zdania co @barwena. Z jednym zastrzeżeniem, jeśli mowa o lekim łowieniu ze wskazaniem na łowienie w górnych partiach. Do takiego łowienia zabieram kije mod, lub nawet mod/slow. Inna sprawa, że bardzo lubię taką akcję. Do wobków które potrafią sprawdzić podatność kija i łowienia z dna, na pzelewach i napływach o konkretnym uciągu raczej kije mod/fast lub fast. Niestety akcja kija to rzecz mocno umowna. Pozatym na napływach często trafiają się miłe przyłowy i wtedy dobrze jest mieć nieco powera trochę wyżej niż dopiero w dolniku . :D

• 0

Jeżeli mówimy o kiju TD nr katalogowy 28-31-275, to jest to całkiem sympatyczny badyl, zdecydowanie nie krowi ogon i dobrze dość lekkimi przynetami (ale nie piórkami) rzucający, a jednocześnie ryby z niego nie spadają, bo to nie szpada. Miałem, łowiłem i było całkiem fajnie. Jedynie dolny korek był dla mnie nieco zbyt długi i chyba przede wszystkim to spowodowało, że go sprzedałem (a zdążyłem ochrzcić nie jaziokleniem, ino ok. 70-cio centymetrowym zębolem i patyk sprawował się bez zarzutu.

Przyznać muszę, że bardziej mi sie podobał, niż np. IST1082f, który to kij też miałem. TD był wyraźnie szybszy i troche bardziej szczytowy w rzucie, jednocześnie i finezyjniejszy. Przy czym jest to wszystko przy założeniu, że mówimy tylko o długości 2,70-2,75 (acz są przecież jeszcze CD, zwłaszcza XLS fajny się wydaje). Jeżeli dłuższy, to możliwości robi się mnogość. Jak krótszy, to jest np. taki fajny Phenix ...

Tylko taki jeden drobiazg ... te pozostałe (Batsony, CD, Phenix etc.) jakby nieco droższe ...

:unsure:

Pzdr,

Fatso