Skocz do zawartości

Biomaster 4000 FB vs Sustain 4000 FG

raven88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o opinie kolegów, który z tytułowych kołowrotków wybrać i dlaczego. Przeczytałem kilka forumowych wątków (m.in http://jerkbait.pl/topic/28593-help-shimano-sustain-vs-biomaster-4000/?hl=%20sustain%20%20fg),które dotyczyły obu kołowrotków, ale informacji na temat wersji 4000 jest niewiele. Może znajdzie się ktoś kto testował oba wymienione i może je porównać. Młynek z przeznaczeniem pod opad do Fenwicka HMG-70MFS-2 7-21 gr i gum 4-5 cali na główkach 5-20 gr.

Poniżej linki do specyfikacji technicznej:

http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/reels/spinning/biomaster-fb.html

http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/reels/spinning/sustain-fg.html

Oba kołowrotki mogę mieć w podobnej cenie (880 zł biomaster i 920 zł sustain), zatem nie jest to czynnik decyzyjny.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ja bym wybrał Biomistrza z racji aluminiowego body, a nie CI4

Poza tym raczej gramatura główek do 20g nie zrobi krzywdy żadnemu z nich.

Nie wspomnę już o tym, że za 1000zł możesz kupić ciekawsze opcje (nawet używki), które zdecydowanie dłużej wytrzymają takie łowienie (np coś z mocnej Daiwy Tournament, jakiegoś Twin Powera itp)

Nie chodzi o to, czy jestem fanem CI4 czy nie. Miałem kilka kołowrotków z tego kompozytu (np Rarenium lub Stradic) i jakieś takie "plastikowe" mi sie wydawały... Na pewno są lekkie, to ich zaleta. Do UL zdecydowanie bym polecał np właśnie Rarenium z racji masy. Do średniego i ciężkiego spina wole jednak stare sprawdzone i wg mnie mocniejsze konstrukcje z aluminium ;)

Edytowane przez Żbiku

z wątku http://jerkbait.pl/topic/37537-ma%C5%82e-por%C3%B3wnanie-biomastera-4000-2011-jdm-i-tp4000-2011-jdm/ wynika,że rotor Biomka jest "plastikowy" oraz tylko jedna z dwóch pokrywek jest aluminiowa. Co prawda porównanie dotyczy wersji JDM, ale jest ona cięższa od FB o 15 gr więc FB raczej nie zawiera większej ilości aluminium..... :/

Edytowane przez raven88

Cześć, wątek się rozrast a ja nie wiem czy kolega pyta o Sustaina FB jak w tytule, czy FG jak w odnośniku . Mam 4000 FB, duuuźa maszyna, obrotówki roz. 5 jak i 6 zwija bez problemu, podbijam główki kijem to z 30g plus guma też sobie radzi bez problemu

Tomek

Edytowane przez kostom63

Cześć, wątek się rozrast a ja nie wiem czy kolega pyta o Sustaina FB jak w tytule, czy FG jak w odnośniku . Mam 4000 FB, duuuźa maszyna, obrotówki roz. 5 jak i 6 zwija bez problemu, podbijam główki kijem to z 30g plus guma też sobie radzi bez problemu

Tomek

Błąd w tytule. Oczywiście chodziło mi o Sustaina 4000 FG :)

Od czytania tego forum można dojść do błędnych wniosków.Wszędzie tylko JDM, Made in Japan..., wszystko co nie jest minimum Twin Powerem to zabawki dla początkujących na dwa sezony.

Ten Sustain FG jak rozumiem ma body alu a rotor jedynie z tego CI4, zazdroszczę również wszystkim, którzy są w stanie zajechać prawidłowo eksploatowanego Biomastera w rozm. 4000, zazdroszczę przede wszystkim czasu jaki spędzają na rybach bo wg. mnie to bardzo fajne kręciołki, które spokojnie kilka dobrych sezonów ogarną.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 3

Mam 4000fb . Kręci maślanie. Mocna maszyna. W odróżnieniu do reszty mlynkow z plastzaionu np. Caldii 3000 (mam i łowię), czy rarków .Co więcej znany rozbieracz mlynkow, który jakiś czas temu wyparowal z forum twierdzi , że środek biomka i tp11 to jeden i ten sam h.... Coś w tym materiale chyba jednak jest. Coś za coś.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Mam 4000fb . Kręci maślanie. Mocna maszyna. W odróżnieniu do reszty mlynkow z plastzaionu np. Caldii 3000 (mam i łowię), czy rarków .Co więcej znany rozbieracz mlynkow, który jakiś czas temu wyparowal z forum twierdzi , że środek biomka i tp11 to jeden i ten sam h.... Coś w tym materiale chyba jednak jest. Coś za coś.

Ten temat pokazuje, że nie do końca to samo, przynajmniej w JDM HG

http://jerkbait.pl/topic/37537-ma%C5%82e-por%C3%B3wnanie-biomastera-4000-2011-jdm-i-tp4000-2011-jdm/

Wiadomo że jakieś różnice są bo i kosztuje 2 razy tyle. Do tego biomek ma zapasowa szpulę. Chodzi mi raczej , że podczas wędkowania nie będzie się czuć różnicy.

To ja robiłem to porównanie. Różnice między TP a Biomkiem FB/JDM są duże. Ale czy warte aby zapłacić 80-100% więcej? Na to pytanie sam każdy musi sobie odpowiedzieć.

Edytowane przez godski

Mnie ciekawi jedna sprawa - proszę zwrócić uwagę na tabelkę i co jest napisane w ''Warranty''

http://www.shimanofish.com.au/products/fishing-reels/spinning/biomaster-fb.html

Dlaczego w Australii dostają 10 lat gwarancji na młynki ( nie tylko Biomki ) ?

Edytowane przez Szymon82

• 2 tygodnie później...

...Witam...

Posiadam SW 5000 PG.

Pierwsze wrażenie dobre,dość solidna konstrukcja wykonanie i spasowanie dobre.

Praca przy mocno stawiających opór przynętach bardzo lekka,kręci naprawdę ładnie złego słowa nie mogę powiedzieć,nic nie stuka ani puka,przekładni nie czuć.

Ale muszę przyznać że do tej wielkiej gały na korbce nie mogę się przyzwyczaić,no i trochę jednak dla mnie za duży,może to z tego wynika że przyzwyczajony jestem do mniejszych rozmiarów takich jak 3000.

...Witam...

Posiadam SW 5000 PG.

Pierwsze wrażenie dobre,dość solidna konstrukcja wykonanie i spasowanie dobre.

Praca przy mocno stawiających opór przynętach bardzo lekka,kręci naprawdę ładnie złego słowa nie mogę powiedzieć,nic nie stuka ani puka,przekładni nie czuć.

Ale muszę przyznać że do tej wielkiej gały na korbce nie mogę się przyzwyczaić,no i trochę jednak dla mnie za duży,może to z tego wynika że przyzwyczajony jestem do mniejszych rozmiarów takich jak 3000.

SW 5000 PG ma takie same bebechy i rozmiar jak 4000 . I mimo tego że to wersja SW biomka to waży prawie tyle samo co zwykły.

• 5 miesięcy temu...