Skocz do zawartości

Biomaster 4000 FB vs Sustain 4000 FG

raven88

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dotyczy Biomaster 4000 FB vs Sustain 4000 FB, a nie FG, bo taki też był :) Myslę, że większość po próbie sklepowej wybierze Biomka, bo w tych przypadkach w których ja miałem okazję kręcić przewaga w kulturze pracy, odgłosach i oporze (w moim odczuciu dość znaczna) była po jego stronie.

• Like 1

A czy przekladnia nie jest czasami taka sama jak ma te same przelozenie? :)

w sustainach jest podobnego typu jak w stradicu / rarenium czyli z drobnymi ząbkami, w biomku zdecydowanie bardziej przypomina tą z twin powerów , nie analizowałem i nie oralizowałem też samych elementów posuwu szpuli ale rarki i stradici zdecydowanie zaczynają pierdzieć i stukać pod mniejszym obciążeniem niż biomistrz.....sustain mechanicznie nie odbiega od rarka i stradica.....wiadomo że niby aluminiowa obudowa jest lepsiejsza....ale czy te plastikowe są gorsze ? nie sądze....plus jest taki że sustain różni się zdecydowanie wagą od tych dwóch delikwentów i można sobie dobrać idealnie pod wyważenie kija, no i zapasowa szpula :) cenna sprawa.

w sustainach jest podobnego typu jak w stradicu / rarenium czyli z drobnymi ząbkami, w biomku zdecydowanie bardziej przypomina tą z twin powerów , nie analizowałem i nie oralizowałem też samych elementów posuwu szpuli ale rarki i stradici zdecydowanie zaczynają pierdzieć i stukać pod mniejszym obciążeniem niż biomistrz.....sustain mechanicznie nie odbiega od rarka i stradica.....wiadomo że niby aluminiowa obudowa jest lepsiejsza....ale czy te plastikowe są gorsze ? nie sądze....plus jest taki że sustain różni się zdecydowanie wagą od tych dwóch delikwentów i można sobie dobrać idealnie pod wyważenie kija, no i zapasowa szpula :) cenna sprawa.

A porownywales moze te przekladnie czy gdzies to wyczytales no i chodzi mi o suska fg ? Pytam tu o model fg zeby nie zakladac kolejnego podobnego tematu ;)

A porownywales moze te przekladnie czy gdzies to wyczytales no i chodzi mi o suska fg ? Pytam tu o model fg zeby nie zakladac kolejnego podobnego tematu ;)

tak od siusiaka fg pasuja do rarka i stradica zamiennie, sprawdzone na xx mlynkach.Czesto mialem jednocześnie rozebrane te kołowrotki

Masz moze gdzies fotki bebechow?

nie robię fotek od dawna, sporadycznie jakichś ciekawych wynalazków i tuningów, przekładnie w tych młynkach zmieniałem z ciekawości bo organoleptycznie od razu się rzucało w oczy że to bliźniaki, sporo osób na forum posiada sustaina fg + rarka / stradica , z ciekawostek to sustain wypadał zawsze słabiej akustycznie od plastikowych rarenium / stradic , w sensie głośniejszy był ;)

• Like 1

Mnie ciekawi jedna sprawa - proszę zwrócić uwagę na tabelkę i co jest napisane w ''Warranty''

http://www.shimanofish.com.au/products/fishing-reels/spinning/biomaster-fb.html

Dlaczego w Australii dostają 10 lat gwarancji na młynki ( nie tylko Biomki ) ?

Szymon to napewno jest gwarancja na młynki? Czy nie przypadkiem 10 lat gwarancji na dostępność części zamiennych Shimano? Juz sie natknąłem kiedys na to i wytłumaczono mi ze Shimano gwarantuje przez 10 lat od zakonczenia produkcji dostępność części.... Edytowane przez przemow

• 3 tygodnie później...

No i po przestudiowaniu tematu kupilem Biomka 4000fb. Bylem z nim troche porzucac i powiem ze fajnie sie nim kreci.Kolowrotek raczej dobrze nasmarowany bo jest cichy.  Po kilku wypadach sprawdze jak tam wyglada od srodka i wstawie jakies fotki ;)

No i po przestudiowaniu tematu kupilem Biomka 4000fb. Bylem z nim troche porzucac i powiem ze fajnie sie nim kreci.Kolowrotek raczej dobrze nasmarowany bo jest cichy.  Po kilku wypadach sprawdze jak tam wyglada od srodka i wstawie jakies fotki ;)

Będziesz zadowolony z wyboru, mam mniejszy model i po pierwszym sezonie kręcenia jestem bardzo zadowolony. Trochę z próżności kupiłem nowego TP i po kilku łowieniach nie tylko nie widzę różnicy w pracy tych kręciołków, a nawet śmiem twierdzić, że Biomek kręci lepiej, użyję nawet kultowego zwrotu - ma bardziej maślaną pracę. Oczywiście to subiektywna opinia i nie polemizuję z jakością wykonania elementów mechanizmów, użytych materiałów i tzw. trwałością. Niemniej jednak jestem na tyle zadowolony z Biomka, że zamiast TP SW 4000 wybrałem odpowiednik z Biomaster. 

Pozdrawiam !

• Like 2

Będziesz zadowolony z wyboru, mam mniejszy model i po pierwszym sezonie kręcenia jestem bardzo zadowolony. Trochę z próżności kupiłem nowego TP i po kilku łowieniach nie tylko nie widzę różnicy w pracy tych kręciołków, a nawet śmiem twierdzić, że Biomek kręci lepiej, użyję nawet kultowego zwrotu - ma bardziej maślaną pracę. Oczywiście to subiektywna opinia i nie polemizuję z jakością wykonania elementów mechanizmów, użytych materiałów i tzw. trwałością. Niemniej jednak jestem na tyle zadowolony z Biomka, że zamiast TP SW 4000 wybrałem odpowiednik z Biomaster. 

Pozdrawiam !

Ja podobnie. Miałem Twinka 2011 i Biomka. Nie widziałem specjalnej różnicy a w cenie przepaść. Został Biomek.

Ale w czym wygrał poza wagą ? Możesz opisać swoje spostrzeżenia i co było tym droższym modelem od TP ? :)

Wagą przegrał bo jest cięższy. Jakbym napisał co to za kołowrotek to większość jerkbaita by mnie do psychiatryka wysłała :)

Co prawda przełożenie ciut wyższe w tym :ph34r:   kołowrotku....... ale rozmiar 4000 do czegoś zobowiązuje. Róznica jest zbyt duża wg. mnie ...o cenie nie wspominając. Na biomku po prostu żadna przyneta nie robi wrażenia. Czy założysz 30cm szczupakową gumę czy  poślesz w nurt wielkiego trzepaka ....no problem......kręci lekko i płynnie.

Edytowane przez sajdol1
  • Like 1

Domyślam się, że chodzi zapewne o s.... no ale "tu" nie wypada o tym młynku źle pisać ;) Biomaster tak jakoś zawsze był przeze mnie pomijany. Szło się lekko ciut wyżej lub niżej no i raczej tak już pozostanie bo dość mam już szukania złotych środków, kupowania i sprzedawania ze stratą kasy :)

Myślę, że największym problemem biomastera jest ten nieszczęsny napis MALEZJA. Gdyby nie to, to znacznie szersze grono jerkbaitowców by go doceniło.

Jeśli chodzi o szukanie złotych środków to masz rację. Ja wybrałem tą drogę licząc się ze stratami ale doszedłem do wniosku, że dopóki sam nie przetestuję to nie będę wiedział. Na forach zbyt mało jest wiarygodnych informacji a przynajmniej ciężko je wyłapać.Poza tym każdy ma inne odczucia. A dziękuję bardzo za opinie typu "świetny kołowrotek, kolega kolegi ma i jest zadowolony".

Edytowane przez sajdol1