raven88 Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Temat dotyczy Biomaster 4000 FB vs Sustain 4000 FB, a nie FG, bo taki też był Myslę, że większość po próbie sklepowej wybierze Biomka, bo w tych przypadkach w których ja miałem okazję kręcić przewaga w kulturze pracy, odgłosach i oporze (w moim odczuciu dość znaczna) była po jego stronie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 sustain to nic innego jak stradic / rarek w alu obudowie wzbogacony o łożyska i inny design, biomek jest półkę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 sustain to nic innego jak stradic / rarek w alu obudowie wzbogacony o łożyska i inny design, biomek jest półkę wyżej.A czemu Łukasz półkę wyżej? Jak dla mnie to równo lub ciut wyżej Sustain stoi w hierarchi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 A czemu Łukasz półkę wyżej? Jak dla mnie to równo lub ciut wyżej Sustain stoi w hierarchi.no chociażby sama wielkość ząbków w przekładni mówi wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 A czy przekladnia nie jest czasami taka sama jak ma te same przelozenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 A czy przekladnia nie jest czasami taka sama jak ma te same przelozenie? w sustainach jest podobnego typu jak w stradicu / rarenium czyli z drobnymi ząbkami, w biomku zdecydowanie bardziej przypomina tą z twin powerów , nie analizowałem i nie oralizowałem też samych elementów posuwu szpuli ale rarki i stradici zdecydowanie zaczynają pierdzieć i stukać pod mniejszym obciążeniem niż biomistrz.....sustain mechanicznie nie odbiega od rarka i stradica.....wiadomo że niby aluminiowa obudowa jest lepsiejsza....ale czy te plastikowe są gorsze ? nie sądze....plus jest taki że sustain różni się zdecydowanie wagą od tych dwóch delikwentów i można sobie dobrać idealnie pod wyważenie kija, no i zapasowa szpula cenna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 No faktycznie to nie te same przekladnie bo sprawdzalem na schemacie i nr. czesci jest inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 sustain jest co prawda droższy od bioma, co wskazywałoby na jego wyższą pozycję (nie analizowałem technikaliów), ale mnie zdecydowanie bardziej przekonuje biom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 w sustainach jest podobnego typu jak w stradicu / rarenium czyli z drobnymi ząbkami, w biomku zdecydowanie bardziej przypomina tą z twin powerów , nie analizowałem i nie oralizowałem też samych elementów posuwu szpuli ale rarki i stradici zdecydowanie zaczynają pierdzieć i stukać pod mniejszym obciążeniem niż biomistrz.....sustain mechanicznie nie odbiega od rarka i stradica.....wiadomo że niby aluminiowa obudowa jest lepsiejsza....ale czy te plastikowe są gorsze ? nie sądze....plus jest taki że sustain różni się zdecydowanie wagą od tych dwóch delikwentów i można sobie dobrać idealnie pod wyważenie kija, no i zapasowa szpula cenna sprawa.A porownywales moze te przekladnie czy gdzies to wyczytales no i chodzi mi o suska fg ? Pytam tu o model fg zeby nie zakladac kolejnego podobnego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Sustain FB to przecież "amerykański" Twin Power F . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 A porownywales moze te przekladnie czy gdzies to wyczytales no i chodzi mi o suska fg ? Pytam tu o model fg zeby nie zakladac kolejnego podobnego tematu tak od siusiaka fg pasuja do rarka i stradica zamiennie, sprawdzone na xx mlynkach.Czesto mialem jednocześnie rozebrane te kołowrotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 tak od siusiaka fg pasuja do rarka i stradica zamiennie, sprawdzone na xx mlynkach.Czesto mialem jednocześnie rozebrane te kołowrotkiMasz moze gdzies fotki bebechow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Masz moze gdzies fotki bebechow?nie robię fotek od dawna, sporadycznie jakichś ciekawych wynalazków i tuningów, przekładnie w tych młynkach zmieniałem z ciekawości bo organoleptycznie od razu się rzucało w oczy że to bliźniaki, sporo osób na forum posiada sustaina fg + rarka / stradica , z ciekawostek to sustain wypadał zawsze słabiej akustycznie od plastikowych rarenium / stradic , w sensie głośniejszy był 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) Mnie ciekawi jedna sprawa - proszę zwrócić uwagę na tabelkę i co jest napisane w ''Warranty''http://www.shimanofish.com.au/products/fishing-reels/spinning/biomaster-fb.htmlDlaczego w Australii dostają 10 lat gwarancji na młynki ( nie tylko Biomki ) ? Szymon to napewno jest gwarancja na młynki? Czy nie przypadkiem 10 lat gwarancji na dostępność części zamiennych Shimano? Juz sie natknąłem kiedys na to i wytłumaczono mi ze Shimano gwarantuje przez 10 lat od zakonczenia produkcji dostępność części.... Edytowane 19 Marca 2016 przez przemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Nie wiem , po prostu byłem ciekawy tego okresu.Możliwe, że jest tak jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) No stronie niemieckiego sklepu tez tak było i odpisali mi ze to gwarancja dostępnosci części... Był Rarek w promocji i mnie zaciekawiło. Młynek za 5 stówek i 10 lat gwarancji :-) faajnie by było :-) Edytowane 19 Marca 2016 przez przemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 No i po przestudiowaniu tematu kupilem Biomka 4000fb. Bylem z nim troche porzucac i powiem ze fajnie sie nim kreci.Kolowrotek raczej dobrze nasmarowany bo jest cichy. Po kilku wypadach sprawdze jak tam wyglada od srodka i wstawie jakies fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 No i po przestudiowaniu tematu kupilem Biomka 4000fb. Bylem z nim troche porzucac i powiem ze fajnie sie nim kreci.Kolowrotek raczej dobrze nasmarowany bo jest cichy. Po kilku wypadach sprawdze jak tam wyglada od srodka i wstawie jakies fotki Będziesz zadowolony z wyboru, mam mniejszy model i po pierwszym sezonie kręcenia jestem bardzo zadowolony. Trochę z próżności kupiłem nowego TP i po kilku łowieniach nie tylko nie widzę różnicy w pracy tych kręciołków, a nawet śmiem twierdzić, że Biomek kręci lepiej, użyję nawet kultowego zwrotu - ma bardziej maślaną pracę. Oczywiście to subiektywna opinia i nie polemizuję z jakością wykonania elementów mechanizmów, użytych materiałów i tzw. trwałością. Niemniej jednak jestem na tyle zadowolony z Biomka, że zamiast TP SW 4000 wybrałem odpowiednik z Biomaster. Pozdrawiam ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Będziesz zadowolony z wyboru, mam mniejszy model i po pierwszym sezonie kręcenia jestem bardzo zadowolony. Trochę z próżności kupiłem nowego TP i po kilku łowieniach nie tylko nie widzę różnicy w pracy tych kręciołków, a nawet śmiem twierdzić, że Biomek kręci lepiej, użyję nawet kultowego zwrotu - ma bardziej maślaną pracę. Oczywiście to subiektywna opinia i nie polemizuję z jakością wykonania elementów mechanizmów, użytych materiałów i tzw. trwałością. Niemniej jednak jestem na tyle zadowolony z Biomka, że zamiast TP SW 4000 wybrałem odpowiednik z Biomaster. Pozdrawiam !Ja podobnie. Miałem Twinka 2011 i Biomka. Nie widziałem specjalnej różnicy a w cenie przepaść. Został Biomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 A ja powiem, że porównywałem biomka z jeszcze droższym kołowrotkiem niż tp i biomek wygrał Dodatkowo wymieniając szpulę i korbę od rarenium fb robi się z 305g (katalogowo 295g) 285g. a z rozmiaru 2500/3000 z 265g robi się 240g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Ale w czym wygrał poza wagą ? Możesz opisać swoje spostrzeżenia i co było tym droższym modelem od TP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Ale w czym wygrał poza wagą ? Możesz opisać swoje spostrzeżenia i co było tym droższym modelem od TP ? Wagą przegrał bo jest cięższy. Jakbym napisał co to za kołowrotek to większość jerkbaita by mnie do psychiatryka wysłała Co prawda przełożenie ciut wyższe w tym kołowrotku....... ale rozmiar 4000 do czegoś zobowiązuje. Róznica jest zbyt duża wg. mnie ...o cenie nie wspominając. Na biomku po prostu żadna przyneta nie robi wrażenia. Czy założysz 30cm szczupakową gumę czy poślesz w nurt wielkiego trzepaka ....no problem......kręci lekko i płynnie. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez sajdol1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Domyślam się, że chodzi zapewne o s.... no ale "tu" nie wypada o tym młynku źle pisać Biomaster tak jakoś zawsze był przeze mnie pomijany. Szło się lekko ciut wyżej lub niżej no i raczej tak już pozostanie bo dość mam już szukania złotych środków, kupowania i sprzedawania ze stratą kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Myślę, że największym problemem biomastera jest ten nieszczęsny napis MALEZJA. Gdyby nie to, to znacznie szersze grono jerkbaitowców by go doceniło.Jeśli chodzi o szukanie złotych środków to masz rację. Ja wybrałem tą drogę licząc się ze stratami ale doszedłem do wniosku, że dopóki sam nie przetestuję to nie będę wiedział. Na forach zbyt mało jest wiarygodnych informacji a przynajmniej ciężko je wyłapać.Poza tym każdy ma inne odczucia. A dziękuję bardzo za opinie typu "świetny kołowrotek, kolega kolegi ma i jest zadowolony". Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez sajdol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 mialkem okazje w tamtym roku polowic nowym tp i biomasterem jak dla mnie praca biomka lepsza modele 2500 glowkami do ok 15g w zimie kupilem c2000s biomka ale juz tak kolorowo nie bylo zamienilem mu korbke z tp 2000 na troche wieksza jest lepiej ale nie to na co oczekiwalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi