Skocz do zawartości

Dalekie Rzuty

Shtomek88

Rekomendowane odpowiedzi

W #6 linka Rio Outbound zapewni dalekie rzuty nawet przy niedostatku techniki, ale praktycznie służy ona do łowienia streamerem lub mokrą muchą. Pytanie podstawowe czy o te metody Ci chodzi ? Muchy cały czas się uczę, ale wiem już tyle, że musisz doprecyzować pytanie bo uniwersalnej odpowiedzi na nie po prostu nie ma.

Mam pytanko odnośnie odległości rzutów w jaka linkę lub Głowice musiał bym się zapatrzeć by móc wykonywać dalekie rzuty dodam ze moja rzeczka ma pewnie ze 20-40 metrów lub więcej ..... do wędki w klasie 5-6     

Mnie osobiście najdalszy zasięg zapewniały linki z serii 40+ extreme, zwłaszcza w wersjach tonących. Dodam, że moje jezioro w żadnym miejscu nie miało mniej niż 1km szerokości. Łowiłem z brzegu, jednak, aby złowić rybę, nie musiałem go przerzucać w poprzek.... Może ty też nie musisz?

Rzucanie w wietrze rzędu 40-50km/h przyniosło sporo doświadczeń, jedno jest takie, że w takich warunkach lepsze od głowic rzutowych o skoncentrowanej masie ale i dużej grubości (typu OBS) okazały się linki o bardziej wydłużonej głowicy za to cieńszej, mniej wrażliwej na podmuchy.

Tajemnica dalekich rzutów tkwi jedynie w trzech punktach:

1. odpowiednie wędzisko,

2. odpowiednia linka,

3. odpowiednia technika.

Elementy z punktu nr 1 i nr 2 muszą ze sobą dobrze pasować i obydwa można kupić, element nr 3 zależy tylko od Ciebie, Twojej determinacji i pojętności.

Wiem, że jestem wredny, ale prawda najczęściej bywa bolesna.

• Like 1

Na temat głowic nie wypowiem się, bo nie mam doświadczenia. Jeśli chodzi o linki, dobre doświadczenia mam z RIO Outboubd Short przy korzystaniu z większych much (streamery). Przy małych muchach świetne odległości (kij w klasie 4) uzyskiwałem linką Royal Wulff TT j3. Jednak przy łowieniu z brzegu i chęci posłania muchy na 20 m wybrałbym tę pierwszą i koniecznie skorzystał z "michy", która potrafi mocno ułatwić  wyciaganie linki.

Edytowane przez Marszal

No dobra a rzuty w ciezkich warunkach ze zabardzo nie mozna wejsc do wody daleko a z brzegu nie da rady linki rozwinac

Aaaa tobie chodzi że nie ma miejsca na odrzucenie linki do tylu tak? Jeśli tak, to techniki speyowe powinny pomóc. Do tego potrzebujesz linki o krótkiej głowicy tak do 9-10m max o kształcie triangle czyli z masą skoncentrowana w jej tylnej części. Przeciążenie o 1 a nawet 2 stopnie w stosunku do kija jakiego użyjesz pomoże mocno w rzutach speyowych, ale utrudni sprawę jeśli będziesz chciał machać tradycyjni znad głowy.

linki o dobrym profilu do takiej zabawy to RW Ambush, Loop Evotec 85, Vision Vibe 85, i wiele innych...

Jeśli masz wątpliwości co to rzuty speyowe, to tutaj pan robi dobrze:

Edytowane przez mack