Shtomek88 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Mam pytanko odnośnie odległości rzutów w jaka linkę lub Głowice musiał bym się zapatrzeć by móc wykonywać dalekie rzuty dodam ze moja rzeczka ma pewnie ze 20-40 metrów lub więcej ..... do wędki w klasie 5-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Nie każdy kijek podoła odległości 20m+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zadam Ci jedno pytanie. Jak długo łowisz na muchę i u kogo się uczyłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Każdy, we wprawnych rękach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 W #6 linka Rio Outbound zapewni dalekie rzuty nawet przy niedostatku techniki, ale praktycznie służy ona do łowienia streamerem lub mokrą muchą. Pytanie podstawowe czy o te metody Ci chodzi ? Muchy cały czas się uczę, ale wiem już tyle, że musisz doprecyzować pytanie bo uniwersalnej odpowiedzi na nie po prostu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 chodzi mi o warunki bardziej w których łowie chodzi mi głowie o rzuty z brzegu lub zaraz przy nim bo nie ma możliwości wejścia do wody bo jest np 1,5 m ... i chodzi mi głowie o strimera nie o sucha , mokra czy coś tylko strimer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 No to jak wyżej. Rio OB można spokojnie wrzucić na ok. 20 m., a jak poćwiczysz i warunki ku temu będą wypakujesz całą, do podkładu. Do streamera super linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Mam pytanko odnośnie odległości rzutów w jaka linkę lub Głowice musiał bym się zapatrzeć by móc wykonywać dalekie rzuty dodam ze moja rzeczka ma pewnie ze 20-40 metrów lub więcej ..... do wędki w klasie 5-6 Mnie osobiście najdalszy zasięg zapewniały linki z serii 40+ extreme, zwłaszcza w wersjach tonących. Dodam, że moje jezioro w żadnym miejscu nie miało mniej niż 1km szerokości. Łowiłem z brzegu, jednak, aby złowić rybę, nie musiałem go przerzucać w poprzek.... Może ty też nie musisz? Rzucanie w wietrze rzędu 40-50km/h przyniosło sporo doświadczeń, jedno jest takie, że w takich warunkach lepsze od głowic rzutowych o skoncentrowanej masie ale i dużej grubości (typu OBS) okazały się linki o bardziej wydłużonej głowicy za to cieńszej, mniej wrażliwej na podmuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 No dobra a rzuty w ciezkich warunkach ze zabardzo nie mozna wejsc do wody daleko a z brzegu nie da rady linki rozwinac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zapytaj Fajdka lub Włodarczyk oni wiedzą jak daleko rzucić .......wybacz za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Tajemnica dalekich rzutów tkwi jedynie w trzech punktach:1. odpowiednie wędzisko,2. odpowiednia linka,3. odpowiednia technika.Elementy z punktu nr 1 i nr 2 muszą ze sobą dobrze pasować i obydwa można kupić, element nr 3 zależy tylko od Ciebie, Twojej determinacji i pojętności.Wiem, że jestem wredny, ale prawda najczęściej bywa bolesna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ale chodzi mi o to czy lepeij linke pod strimka kupic czy moze glowice rzutowa do takowych warunkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Na temat głowic nie wypowiem się, bo nie mam doświadczenia. Jeśli chodzi o linki, dobre doświadczenia mam z RIO Outboubd Short przy korzystaniu z większych much (streamery). Przy małych muchach świetne odległości (kij w klasie 4) uzyskiwałem linką Royal Wulff TT j3. Jednak przy łowieniu z brzegu i chęci posłania muchy na 20 m wybrałbym tę pierwszą i koniecznie skorzystał z "michy", która potrafi mocno ułatwić wyciaganie linki. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Marszal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) No dobra a rzuty w ciezkich warunkach ze zabardzo nie mozna wejsc do wody daleko a z brzegu nie da rady linki rozwinacAaaa tobie chodzi że nie ma miejsca na odrzucenie linki do tylu tak? Jeśli tak, to techniki speyowe powinny pomóc. Do tego potrzebujesz linki o krótkiej głowicy tak do 9-10m max o kształcie triangle czyli z masą skoncentrowana w jej tylnej części. Przeciążenie o 1 a nawet 2 stopnie w stosunku do kija jakiego użyjesz pomoże mocno w rzutach speyowych, ale utrudni sprawę jeśli będziesz chciał machać tradycyjni znad głowy.linki o dobrym profilu do takiej zabawy to RW Ambush, Loop Evotec 85, Vision Vibe 85, i wiele innych... Jeśli masz wątpliwości co to rzuty speyowe, to tutaj pan robi dobrze: Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi