Fudo Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Mam dylemat co będzie lepszym pstrągowym rozwiązaniem. Stella 14 C2500HGS czy Exist 15 2506PE-H. Wiem że są to kołowrotki na podobnym poziomie, ale na obydwa mnie nie stać, a cieżko mi przychodzi podjąć decyzje. Proszę posiadaczy bądź znawców o opinie bądź rady. Pozdrawiam. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Fudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Czegoś nie rozumiem, skoro na obydwa Cię nie stać, to po co pytasz o którykolwiek? Wybierz inne tańsze rozwiazanie, np Certate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Czegoś nie rozumiem, skoro na obydwa Cię nie stać, to po co pytasz o którykolwiek? Wybierz inne tańsze rozwiazanie, np Certate.Kolega napisał ze nie stać go na dwa. Musi jeden odrzucić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ja bym wybrał stelle ze wzgledu na kulture pracy bo ktoś już gdzieś pisał o ząbkowaniu nowego exista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Witam. Mam dylemat co będzie lepszym pstrągowym rozwiązaniem. Stella 14 C2500HGS czy Exist 15 2506PE-H. Wiem że są to kołowrotki na podobnym poziomie, ale na obydwa mnie nie stać, a cieżko mi przychodzi podjąć decyzje. Proszę posiadaczy bądź znawców o opinie bądź rady. Pozdrawiam.Nap pstrąga widziałem na forum 2506 za 500złhttp://jerkbait.pl/topic/62342-s-daiwa-luvias-2506/Ja bym łyknął od razu a stelle dodatkowo bym kupił bo szpula do niej będzie kosztować tyle co luvias. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Cholera jak Ja bym chciał miec taki dylemat. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 To trochę tak jak przy wyborze brunetka czy blondynka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Kazda stella jest do D.... a Kazda Daiwa zabkuje Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez PocoLoco 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Musisz założyć nowy temat, kołowrotek pod pstrąga do 3000pln. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Fudo toś się dowiedział ale BRUNETKA zawsze górą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Siemka Jak masz kaskę to reszka na stelcie a orzeł na exita 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja wybrałbym Stellę. Nie miałem wprawdzie Exista ale miałem 2szt Certate. Moje porównanie jest na korzyść Stelli czy TP '11, którymi teraz łowię. Nie wiem czy są wytrzymalsze od Daiwy, bo za szybko pozbyłem się Certate. W ręku wydają się dużo mocniejsze. Daiwy kręcą jakby lżej, ale to raczej przez inny system przekładni zastosowany w środku. Są też na dzień dobry lepiej spasowane, nie ma tam ani grama luzu, w Shimano ten luz jest wyczuwalny nawet w nowych Stellach. Mnie bardziej podpasowało jednak Shimano, stąd Certate poszły do ludzi. Łowią na pewno tyle samo ryb, co Shimano Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby podejść do jakiegoś lepszego sklepu i pokręcić jednym i drugim. Sam bys ocenił, który Ci bardziej pasuje, bo wybór internetowy można porównać do wyboru i porównań Ferrari i Lamborghini Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Witam. Mam dylemat co będzie lepszym pstrągowym rozwiązaniem. Stella 14 C2500HGS czy Exist 15 2506PE-H. Wiem że są to kołowrotki na podobnym poziomie, ale na obydwa mnie nie stać, a cieżko mi przychodzi podjąć decyzje. Proszę posiadaczy bądź znawców o opinie bądź rady. Pozdrawiam.A możesz powiedzieć, czym kierowałeś się podając te dwa modele? Chodzi mi o to, czemu nie stella 10, czy starszy exist?Osobiście nie lubię daiwy R4 i jestem "dinozaurem" łowiącym na turki ziA/force albo stellę millenium/sw08. Mam subiektywne przeświadczenie, że im nowszym sprzęt, tym gorzej z trwałoscią. Ale jest to subiektywne przeświadczenie, bo za mało sprzętu miałem w rękach, aby uważać się za eksperta. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudo Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Oczywiście to nie jedyne modele jakie brałem pod uwagę, myślałem również o poszczególnych modelach Exista 12, bądź Stelli 10. Te dwa mi po prostu najbardziej przypadły do gustu i wydaje mi się ze najlepiej będą spełniały moje oczekiwania. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Fudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 witam..posuadam exista 2012 kupilem w tym roku i jest kolowrotkiem bez zarzutow choc jedna wage bym znalazl..brak zapasowej szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 exista nie mialem nie krecilem mialem do certaty najwyzej ale do malych przynet i do opadu jak dla mnie tylko daiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Proponuję poszukać Daiwa TD-Z. To moim zdaniem najbardziej dopieszczone maszynki z pod znaku "D" w kontekście trfałość/jakość/finezja.Nie dziwi ,że na ebay cena trzyma się stałego pułapu 500 USD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ja wybrałbym Stellę. Nie miałem wprawdzie Exista ale miałem 2szt Certate. Moje porównanie jest na korzyść Stelli czy TP '11, którymi teraz łowię. Nie wiem czy są wytrzymalsze od Daiwy, bo za szybko pozbyłem się Certate. W ręku wydają się dużo mocniejsze. Daiwy kręcą jakby lżej, ale to raczej przez inny system przekładni zastosowany w środku. Są też na dzień dobry lepiej spasowane, nie ma tam ani grama luzu, w Shimano ten luz jest wyczuwalny nawet w nowych Stellach. Mnie bardziej podpasowało jednak Shimano, stąd Certate poszły do ludzi. Łowią na pewno tyle samo ryb, co Shimano Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby podejść do jakiegoś lepszego sklepu i pokręcić jednym i drugim. Sam bys ocenił, który Ci bardziej pasuje, bo wybór internetowy można porównać do wyboru i porównań Ferrari i Lamborghini Żbiku, ale Ceratki do Stelki to bym nie porównywał.Mam Ceratki, mam Stelki, mam TP.O ile Stella jest wyżej, o tyle Ceraty czy TP to już podobna pólka cenowo-jakościowa.Ja też bym wybrał Stellę, ale z innego powodu - miałem w rękach kilka słabych, zmęczonych i rozczarowujących Existów i kilka, kompletnie nie rozczarowujących Stellek.Użytkowane przez te same osoby - czyli nie wynikało to z niedbalstwa.Nie wiem nic o modelu 2015 - mam na myśli Exista - być może będzie klasa sama w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Kazda stella jest do D.... a Kazda Daiwa zabkuje A ja wybrałbym Ryobi Ecscia - i już widzę ile pojedzie niepochlebnych epitetów. J-LK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Daniel, moze faktycznie zle sie wypowiedziałem. Certate stawiam na równi z TP jeśli chodzi o pozycjonowanie, do Stelli faktycznie nie można Certate porównywać. Chociaż uważam, ze aż tak potężnej różnicy miedzy TP2500 '11, a Stella 2500 '10 nie ma (mam oba od nowego). Tak jak napisałem, nie miałem w rękach Exista, użytkowałem jedynie Certate (2500R i 2510PE-H). Ich shimanowski odpowiednik, TP, wg mnie jest ciekawsza opcja. Czuć w ręku, ze jest masywniejszy i jakoś wydaje sie wytrzymalszy. Stella to dla mnie bajka, pasują mi idealnie, stad nie przesiadłbym sie na Exista, znając Certate. No chyba, ze Exist to zgoła odmienny kołowrotek, w co watpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Daniel, moze faktycznie zle sie wypowiedziałem. Certate stawiam na równi z TP jeśli chodzi o pozycjonowanie, do Stelli faktycznie nie można Certate porównywać. Chociaż uważam, ze aż tak potężnej różnicy miedzy TP2500 '11, a Stella 2500 '10 nie ma (mam oba od nowego). Tak jak napisałem, nie miałem w rękach Exista, użytkowałem jedynie Certate (2500R i 2510PE-H). Ich shimanowski odpowiednik, TP, wg mnie jest ciekawsza opcja. Czuć w ręku, ze jest masywniejszy i jakoś wydaje sie wytrzymalszy. Stella to dla mnie bajka, pasują mi idealnie, stad nie przesiadłbym sie na Exista, znając Certate. No chyba, ze Exist to zgoła odmienny kołowrotek, w co watpię.Śmieszna sprawa z tym "wydawaniem się wytrzymalszym". I piszę to bez żadnego podjazdu/hejtowania czy tym podobnych. Mnie Turek Force wydaje się subiektywnie wytrzymalszy niż Stella SW 2008 XG w rozmiarze 4000, a wyczytałem już kiedyś opinię na tym forum, że stella sw 2001 PG mocy ma więcej niż Turki Daiwy. No i bądź tu mądry Generalnie w tych nowych kołowrotkach chyba coraz więcej "finezji", która skutkuje coraz szybszym się zużywaniem. Akurat w stelli 14 te drobne ząbki nie wróżą trwałości. I jeszcze jedna rzecz mi się "wydaje" - wprawdzie są kołowrotki, które mają u wędkarzy "dożywocie", ale większość po pewnym czasie się nudzi i trafia na giełdę, a łatwiej sprzedać stellę niż exista BTW: Osobiście poszedłbym za wskazówkami kolegów @Jozi czy @TroutFan i poszukał zadbanej TD w rozmiarze 2500. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez psd27 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 @Fudo.Kupujesz zapałki. Wyjmujesz z pudełka 2 szt. W jednej obłamujesz "łepek". Dajesz do wyciągnięcia jedną. Najlepiej "Marysi".Wcześniej oczywiście każdej z zapałek przypisujesz konkretny model. Jak już Marysia, czy inna "Isia"wyciągnie (łącznie z zapałką), ten jeden konkretny model, wybierz odwrotnie.Ot tak. Dla przekory.Na bank będziesz i tak zadowolony z wyboru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 To ja doleje oliwy do ognia Daiwa R4 idealna konstrukcja do jigowania ,kolowrotek tak skonstruowany zwlaszcza w rozm 3000, duzy rotor w tym przypadku, jest jego zaleta,Shimano idealna konstrukcja pod woblery ,blystki itp. oczywiscie da sie lowic tym i tym na to i na to opisuje tylko jakie mam spstrzezenia wiec Kolego musisz koniecznie kupic Daiwe i Shimano,polowisz zobaczysz i wybierzesz ,a pozniej jednego z nich odsprzedasz tu na gieldzie za polowe ceny bo zabkowanie Cie zenerwuje albo "Nowa Stellka po 2 intensywnych sezonach "zgubi swoje maselko" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 dokladnie tak jak napisal przedmowca ja dlugi czas posiadalem szimance i daiwy i sie nie pogryzly po kilku wypadach z szimancami bralem daiwe i znow druga mlodosc w tym roku pozbylem sie daiw szkoda bo tylko infinity zaczela b delikatnie zabkowac zostala tylko jedna i musze dokupic z 2 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 To ja zażartuję - kup sobie kolego Zaubera FD nie będzie ani super masełka ani silnego ząbkowania, tryby pancerne a i cena niziutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi