Maciej 77 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Tak przyznaję się że mi się po prostu podoba i gust ma tutaj wiele do powiedzenia , ale jednocześnie ma uzupełnić arsenał do kijów 7"6' 12-14 lbs . Użytkowo ma zastąpić Certatkę granatową 2500 ca 255/260 gramów/ składana rączka na ten moment cztery młynki to chyba jeszcze nie jest duży magazyn ? Mam nadzieję że praca przyszłego młynka , nie zwali mnie z nóg , bo po realizacji zakupu już na dobre trunki na jakiś czas nie starczy .. ale z tym sobie jakoś poradzę czyli 2510 RPEH wydaję się tym czego oczekuję ... jeśli ktoś z posiadaczy by coś napisał było by miło .. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Gdzie, co ?Podaj linka Ulżę sobie albo się pogrążę....Właśnie właśnie.. Gdzie ten link bo to jest bardzo ciekawe jest! To nie wiecie że to Stella '14 została młynkiem wszechczasów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Eeeeeeeeeeee.. Młynkiem wszech czasów to jest FORCE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 To nie wiecie że to Stella '14 została młynkiem wszechczasów? W konkurencjach fotelowych 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Mam tego 2510R-PE-H. Cały zeszły sezon spędził ze mną nad Wartą w pogoni za boleniami i w zasadzie tylko za boleniami.No nie ma się do czego przyczepić, włącznie z tym, że jest to pierwszy mój kołowrotek, w którym po sezonie łowienia w Warcie nie szumi rolka.Cud normalnie. W tym roku nabyłem drugi egzemplarz, ale już bez R celem pstrągów, a stellę 2500 '10 sprzedałem. DonPablo: "Porównując do zwykłego exista '05, praca jest odrobinę bardziej "twarda", ale ja to strasznie lubię- daje poczucie pewności sprzętu jak w żadnym innym kołowrotku." Mam identyczne odczucia biorąc do ręki Morethana 3000 i porównując do Certate 3000 HC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Wklejcie tego linka, też chętnie przeczytam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 W konkurencjach fotelowych Jakie były kryteria nie wiem. Trzeba się u źródła zapytać.Podobno liczy się tylko '95, '98 i '14 , reszta widać szroty.@coma nie umiem z tel linku wkleić :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 I znów zacznie się debata daiwa vs shimano Dla mnie nie ma dylematu:Stella Milenium 2000, stella 2010, 2007, 2004 następnie pozostałe stelle i wszelakie daiwy.Miałem tego trochę w rękach i do większościowo lekkich zastosowań (pomijając milenkę) nie widzę lepszych. Daiwa Force czy Saltiga jak najbardziej do ciężkich zastosowań. Existy i tym podobne daiwy z górnej półki, często gęsto kultura pracy pozostawiała wiele do życzenia(taki mają układ pracy i wykonanie przekładni, że często gęsto hałasują).Proporcje były takie, że na 10 jedna stelka hałasuje, natomiast u daiwy stosunek jest odwrotny- tyle w temacie.Tu nie ma co i nad czym dywagować. Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się ze mną zgadzać.Pozdrawiam zarówno shimaniaków jak i daiwiaków .Bez urazy proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 A śmiałeś się jak kupiłem '10, że ma bęben pralki zamiast szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Jakie były kryteria nie wiem. Trzeba się u źródła zapytać.Podobno liczy się tylko '95, '98 i '14 , reszta widać szroty.@coma nie umiem z tel linku wkleić :-(Cóż, zaczekam aż wrócisz do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Dla mnie Daiwa do cięższych wabików, przede wszsytkim kogutów Shimano odstawiam do finezyjnego łowienia. Exista nie mam, ale np. Infinity 3000 Q Zaion mi bardziej podchodzi do sandaczowego zestawu niż Stelka 4000 Fe lub Fd. Fd 2500 używam na pstrągi i okonie i inaczej sobie nie wyobrażam Edytowane 1 Marca 2017 przez Kogut Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 A śmiałeś się jak kupiłem '10, że ma bęben pralki zamiast szpuli Tomku bo tak jest, jak dla mnie 7-ka jest ładniejsza od 10-ki, ale 10ka ma podparcie piniona a 7-ka i teoretycznie jest bardziej dopracowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Dla mnie Daiwa do cięższych wabików, przede wszsytkim kogutów Shimano odstawiam do finezyjnego łowienia. Exista nie mam, ale np. Infinity 3000 Q Zaion mi bardziej podchodzi do sandaczowego zestawu niż Stelka 4000 Fe lub Fd. Fd 2500 używam na pstrągi i okonie i inaczej sobie nie wyobrażam A TP 4000SW łowiłeś? No to nic nie mów, bo i moc piekielna i finezja lepsza jak daiwa.Na koguty jest slammer 260 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Dlaczego mam nie mówić? Chyba mogę wyrazić swoją opinię???? No nie?? Temat jest odnośnie Stelli, a nie Tp Gdzie jest zapisane, że Slammer jest na koguty? Na stopce chyba... Pozdrawiam.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Dlaczego mam nie mówić? Chyba mogę wyrazić swoją opinię???? No nie?? Temat jest odnośnie Stelli, a nie Tp Gdzie jest zapisane, że Slammer jest na koguty? Na stopce chyba... Pozdrawiam....nie denerwuj sie @Jozi miał na myśli że slammerem mozna koguta na rosół ubic 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 A TP 4000SW łowiłeś? No to nic nie mów, bo i moc piekielna i finezja lepsza jak daiwa.Na koguty jest slammer 260 . Kumpel wlasnie sprzedal SW i kupil Daiwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 A u mnie to tak ze na daiwach zaczynałem swój zakupocholizm certaty granatowe miałem we szybkich rozmiarach Exist w kolekcji tylko jeden byłMorethany były trzy sztuki po 10 latach łowienia daiwami zasmakowałem shimano od TP po stelle i na obecną chwilę żadna daiwa się u mnie nie ostała mam do daiwy sentyment i pewnie coś bym kupił ale to co jest mnie w stanie rozbawic narazie jest po za moim zasięgiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Dlaczego mam nie mówić? Chyba mogę wyrazić swoją opinię???? No nie?? Temat jest odnośnie Stelli, a nie Tp Gdzie jest zapisane, że Slammer jest na koguty? Na stopce chyba... Pozdrawiam....Bo do koguta to shimano czy daiwy szkoda .To za drogi szpas do szarpania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Miałem możliwość kiedyś porównać w boju granatową certate 3500 do TP'11 4000 ,czyli kołowrotki o niemal identycznym nawoju linki,czyli +/- 83cm. Podbijając jiga kijem wielkiej różnicy nie zauważyłem,obydwoma fajnie się łowiło.Ale już podbijając gumy z korby wyraźnie lżej i przyjemniej kręcił TP. Ale porównania exist vs stella raczej nie będzie mi dane przeprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Nie ma ideałów. Miałem parę lat temu Stelle Millennium 2500 i 4000, które to poza niewątpliwą trwałością miały też swoje wady. Jedną z nich zachciało mi się zastąpić właśnie tym czarnym Existem, o którym trochę wcześniej była dyskusja, i którego uznałem jako jedynego wtedy, jej godnego następcę. Po sezonie niezbyt intensywnego sandaczowania zacząlem czuć przekładnię, co mnie bardzo wnerwiało, chociaż nie przeszkadzało w łowieniu ryb. Uznałem jednak, że kołowrotek wyceniony w sklepie na prawie 3400 zł nie powinien się tak zachowywać po krótkim okresie, tym bardziej, że konstrukcje dwa lub trzy razy tańsze tego nie miały. I nikt mi nie wmówi, że tak ma być bo to Daiwa. Wróciłem więc do Stelli [już nie Millennium] i kupiłem niedawno do tzw. ciężkiej orki,wspomnianego przez Kolegę @Jozi Slammera 260, [ wybranego "jednego z dziesięciu" co prawda ], często tu wyśmiewanego, ale pracującego lepiej od Exista 2508R Branzino Custom], i w którym podoba mi się też to, że odkręcam tylko 3 śrubki jak chcę np. dołożyć smaru,a także to, że jest 10 razy tańszy Natomiast, gdy potrzebuję finezji to przykręcam Stellę. Wracając do Exista, to jedynie w tym z pierwszego wypustu, którego miałem w wielkości 2500, nie doczekałem się tzw. ząbkowania. Być może za krótko go miałem, bo niestety często wymieniam kołowrotki Edytowane 1 Marca 2017 przez mohave 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 mój exist po 10 latach łowienia nie doczekał się ząbkowania mało z tego źadna daiwa jaką miałem nie ząbkowała zaznaczam że wszystkie daiwy kupione były nowe sam je rozbieralem do smarowania i jakoś po złożeniu też nie ząbkowały 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Czy definicja się zmieniła? To "ząbkowanie", to w sumie nie jest jakieś mocno niebezpieczne zjawisko, ot, po prostu wystarczy zmienić o ułamki milimetra pierwotne ułożenie względem siebie elementów przekładni i już mamy lekkie trrrrrrrrrrrrr.... Zęby na kołach od tego nie powypadają, nie ma obawy, tylko tyle, że "trochę trzeszczy" i wnerwia wędkarza.. Im bardziej gówniany materiał mechanizmów, tym szybciej to "ząbkowanie" zanika czyli "się przytrze" w innym miejscu i po ptokach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Ja również nie miałem styczności z ząbkowaniem Daiw, a mam już ładną kolekcję Nie wiem co to znaczy ząbkowanie i tego nie doświadczyłem. I się zresztą bardzo cieszę :D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqbw Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Ja również nie miałem styczności z ząbkowaniem Daiw, a mam już ładną kolekcję Chętnie byśmy zobaczyli tą ładną kolekcję...;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Ok, akurat robiłem przegląd które wysłać jeszcze na smarowanie... Publicznie nie lubię się chwalić, ale wysłałem Ci priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi