Pickerel Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Łukasz z tych wszystkich w/w modeli Daiwy który Twoim zdaniem jest najlepszym kompromisem ceny do jakości? Nigdy nie miałem Certaty/Exista i tam coś mnie naszło żeby po latach bezwzględnej dominacji marki Shimano w moim arsenale wypróbować coś ze stajni Daiwy. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Łukasz z tych wszystkich w/w modeli Daiwy który Twoim zdaniem jest najlepszym kompromisem ceny do jakości? Nigdy nie miałem Certaty/Exista i tam coś mnie naszło żeby po latach bezwzględnej dominacji marki Shimano w moim arsenale wypróbować coś ze stajni Daiwy. Pozdrawiamwzystkie mają wady i zalety...standardem jest certata, exist to taka lekka certata....morethan to mocna i brutalna certata najciekawej wypadają wszystkie eRKi pod nasze polsko jerkbaitowe zboczone wymagania...ciężko jest oceniać i chyba nie jestem osobą która to może zrobić bo nie mam drona , laseru i hydraulicznej ręki na warsztacie więc nawet opinie nie są precyzyjne. wpadnij za tydzień to przetestujesz z 10 różnych daiw mimowolnie staje się kolekcjonerem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 ..jedno jeszcze pytanie do "wiedzących"..Czy jeśli producent pisze że korbka ma długość powiedzmy 45 czy 55mm to oznacza to odległość od środka osi do środka osi czy jakis inny wymiar (np. całkowity) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Dokładnie tak jak myślisz czyli jest to odległość od środka osi do środka osi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Dokładnie tak jak myślisz czyli jest to odległość od środka osi do środka osi...dzięki dobry człowieku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 wpadnij za tydzień to przetestujesz z 10 różnych daiw mimowolnie staje się kolekcjonerem...Nie pozostawiasz mi innego wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Daiwy lubię za bezawaryjny nawój, nowe modele mają jedwabiście gładką pracę. Niestety nowe Shimano nie mają tak ładnej pracy jak kiedyś a nawój choć równiejszy optycznie to jednak nie tak przyjazny wędkarzowi i sznurkom. Nigdy nie byłem zwolennikiem kołowtotków od Daiwy i nie lubię, poza nielicznymi wyjątkami, wcześniejszych modeli ale nowe zdecydowanie biją Shimano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Wywrotowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Wszystkim wielkie dzięki za uwagi i spostrzeżenia wybór planowany /dokonany Exist 15 2510 RPEH czyli hybryda z body od 3000 ,a rotor szpula od 2500 ma nieco dłuższe też ramię korby bo 60 mm zamiast 55 mm -pewnie z powodu wyższego przełożenia .....waga ca 215 g. wymieni certatkę granatową 2500 / 255 g , przewidziana praca z kijami 12/14 lbs z plecionką sunline 8x 10 lbs . Ma być z początkiem kwietnia ..... pozdrawiam Maciej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Wszystkim wielkie dzięki za uwagi i spostrzeżenia wybór planowany /dokonany Exist 15 2510 RPEH czyli hybryda z body od 3000 ,a rotor szpula od 2500 ma nieco dłuższe też ramię korby bo 60 mm zamiast 55 mm -pewnie z powodu wyższego przełożenia .....waga ca 215 g. wymieni certatkę granatową 2500 / 255 g , przewidziana praca z kijami 12/14 lbs z plecionką sunline 8x 10 lbs . Ma być z początkiem kwietnia ..... pozdrawiam Maciejto granatowa chetnie odkupie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 długo się zastanawiałem nad tym czy ją sprzedać ale nowy zakup wymagał " wsparcia " i już poszła w dobre ręce wraz ze szpulą zapasową .....oby nowa zabawka złagodziła tęsknotę ..... co dziwne kolega nowy posiadacz ma taką samą równie zadbaną i teraz ma dwa x body i trzy szpulki ......nie chciał tej z nowej serii przypadek ...? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Mam nową Certate i granatową również, obie ładnie pracują z tym, że nowa wyraźnie bardziej miękko a granatowej korba lata jak by nie była podłączona do koła co często określane jest mianem samokręcenia. Oba modele warte są polecenia, nie plączą linek ani tanich mono praca zadowoli nawet fotelarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Wszystkim wielkie dzięki za uwagi i spostrzeżenia wybór planowany /dokonany Exist 15 2510 RPEH czyli hybryda z body od 3000 ,a rotor szpula od 2500 ma nieco dłuższe też ramię korby bo 60 mm zamiast 55 mm -pewnie z powodu wyższego przełożenia .....waga ca 215 g. wymieni certatkę granatową 2500 / 255 g , przewidziana praca z kijami 12/14 lbs z plecionką sunline 8x 10 lbs . Ma być z początkiem kwietnia ..... pozdrawiam Maciej..no wlasnie ta korba troche dluga - chętnie bym dokupil taka 45~50mm (uciekła mi dziś jedna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Witam do Lexi jaki masz model /wielkość obecnie ? Wymiana korby na zbyt krótką może sprawić dyskomfort w czasie realnego wędkowania przy dużych przełożeniach 2510 R albo przy wielkości 3000 gdzie jest korba 60 mm ; przy 2500 przełożenie 4,8:1 jest 55 mm zejście poniżej może być lekko ryzykowne . Vaniek 12 4000 i Vaniek 12 2500 HGS mają po 60 mm i jak dla mnie nawet w tym mniejszym nic mi nie przeszkadza .... domyślam się ,że może chodzić tutaj o moment siły który jest proporcjonalny do długości ramienia .... pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Witam do Lexi jaki masz model /wielkość obecnie ? Wymiana korby na zbyt krótką może sprawić dyskomfort w czasie realnego wędkowania przy dużych przełożeniach 2510 R albo przy wielkości 3000 gdzie jest korba 60 mm ; przy 2500 przełożenie 4,8:1 jest 55 mm zejście poniżej może być lekko ryzykowne . Vaniek 12 4000 i Vaniek 12 2500 HGS mają po 60 mm i jak dla mnie nawet w tym mniejszym nic mi nie przeszkadza .... domyślam się ,że może chodzić tutaj o moment siły który jest proporcjonalny do długości ramienia .... pozdrawiam MaciejDokładnie to 2510R-PE ...myślę ze skracając korbę w żaden sposób nie jestem w stanie zaszkodzić mlynkowi, w druga stronę co innego (teoretycznie oczywiście).....wiec pomyślałem o 45mm, przymierzyłem z certate serii 2000 -wygodniej mi jakoś a "pary" w łapie jeszcze ci u mnie dostatek wiec jakiejś specjalnej dźwigni nie potrzebuje jak będę nim wiadro ze studni ciągnął ....zapewne 40 lat kręcenia krótkimi korbami spowodowało stale zwichniecie psychofizyczne.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Może ktoś podpowiedzięć jaka może być cena Nowej Stelli Milenium 1000ss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Może ktoś podpowiedzięć jaka może być cena Nowej Stelli Milenium 1000ssA to wznowili produkcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Mozna kupic w Holandii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Tak Krzyśku można tylko jakie ceny są tych stelek bo przepłacić to nie sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Aha, Czyli istnieja gdzies na swiecie pojedyncze egzemplarze (nieuzywane) kolowrotka sprzed 17 lat.I teraz jest pytanie "jaka jest cena" - a jaka moze byc cena ? i kto ja moze znac ? Cena ma wynikac z pojedynczej transakcji sprzed jakiegos czasu z jakiegos kraju ? Ze ktos od kogos kupil ? czy istnieje wzor na cene nieuzywanej Millenium w funkcji ceny Stelli AR czy innej Stelli ? Czy cena ma wynikac z tego, ze gdzies w chwili obecnej wisi w internecie oferta na taki sprzet ? Nie da sie przeplacic za cos, czego nie ma na rynku.Jak sie kupuje dobra rzadkie - kolekcjonerskie Moze taka zyciowa, pozawedkarska, refleksja, ze po prostu nie wszystko jest dla wszystkich ? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 W sumie masz racje Danielu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) nie wszystko jest dla wszystkich ? W czasach populistycznej głupawki, to za wysoka półka rozumowania Daniel dlatego, że w "suwerenie " wyzwala odruch myślenia wywodzący się ze źle rozumianego "wszyscy jesteśmy równi" i implikuje "wszyscy możemy to samo". Żeby nie wzbudzać dyskusji wyjaśnię co mam na myśli.Wszyscy jesteśmy równi wobec wartości abstrakcyjnych, lecz zachowując swoją osobistą odmienność dialog z rzeczywistością i owymi wartościami siłą rzeczy musi się toczyć naszymi słowami i czynami, co powoduje, że jest inny - dla każdego indywidualny. Dlatego próby równania tego "dialogowania" w stosunku do jakiejkolwiek wartości są jedynie manipulacją a w stosunku do "wartości rynkowych" to już naprawdę ręce opadają. Bardzo mocno chcę jedną rzecz podkreślić!!! Zdecydowałem się to napisać, nie żeby deprecjonować pytającego!!!Wątków o takim zabarwieniu jest na forum bez liku i wciąż to samo uproszczenie, które wyrywa mnie ze spokoju.Nie znam recepty, jak to zmienić choć wydaje się czasem, że to ścieżka biegnącą gdzieś pomiędzy: uważnością, pokorą i nie popadaniem w skrajne stany emocjonalne. Ścieżka ta biegnie z całą pewnością z dala od: pośpiechu, rywalizacji, przemożnej chęci posiadania oraz tego co można ogólnie określić "więcej i lepiej". Jeśli kogoś ten post osobiście dotknął i wkurzył,- bezrefleksyjnie - to przepraszam.Proszę uznać, że to napisał ktoś komu się w głowie poprzewracało np: od dobrobytu lub innych czynników mających wpływ na chęć moralizowania... Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Rheinangler 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Z tą Stellą jest tak jak z woblerami D.Mleczki ....Dla mnie ot.....wobler....dla niektórych warty .....? :-)Ps. @Pit w żaden sposób nie chciałem Cię urazić to tylko porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Dla wielu zdobycie Stelli Millennium rownowazne jest z koncem poszukiwan, kresem drogi, slowem wedkarskim rajem. Przypomina mi sie pewna przypowiesc sprzed wiecej niz jednego milenium, zdaje sie jednak, ze czlowiek nic sie nie zmienil, wciaz potrafi dac wiele za cos, co dla innych mogloby miec wartosc duzo nizsza ???? "Królestwo niebieskie podobne jest do skarbu ukrytego w roli. Znalazł go pewien człowiek i ukrył ponownie. Uradowany poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił tę rolę. Dalej, podobne jest królestwo niebieskie do kupca, poszukującego pięknych pereł. Gdy znalazł jedną drogocenną perłę, poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił ją". Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dla wielu zdobycie Stelli Millennium rownowazne jest z koncem poszukiwan, kresem drogi, slowem wedkarskim rajem. ......".Tak. To bardzo smutne. No, bo jak tu gonić króliczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi