krzysztof1983 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Shimano 4000odpada ..jest za duzy i za ciezki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Krzysztof masz już ten kij czy będziesz dopiero składał ? Po wadze , długości i mocy blanku nie jest to zawodnik wagi lekkiej , i zakładając że jest lub będzie dobrze wyważony i tak jak piszesz 235 g i jest ok to wnioskować można że kij zrobiony ... no bo jak inaczej było by ok ..? Biorąc pod uwagę parametry kija / blanku przeznaczenie itd nie widzę 210 gramów , lepszą opcją będzie stella 4000 FJ i tak ma niewiele bo 255 g. U mnie m1 86 MH 17 lb / 30 g dobrze zbalansowana , pracuje ze stellą 275 g/ 4000 SFE i całość daje poczucie mocy i dobrego spasowania . Mogę się mylić ale obstawiam , że stella 255-275 g da więcej mocy niż nowy exist / nowy wanguish ca 210 g. Gdybyś pytał o kij ca 10-14 lb 7 - 8 stóp jak najbardziej te 210 gramów ok ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie tłumaczcie już jemu bo i tak zrobi po swojemu....Kupi exista 4000c... lub shimano 2500 bo przecież 4000 to za cięzki i za duży.Założy przynętę o wadze 18-20g(pewnie więcej bo kij 20lb) puści w nurt i szybko zweryfikuje iż coś tu nie gra... bo cała gra rozchodzi się o 40g wagi kołowrotka ,nie wspominając że przy takim kiju to będzie co najmniej śmiesznie wyglądać,o wyważeniu nie wspomnąć.Kupi po prostu 2X. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez woblery L.E. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Krzysztof Ty jesteś gorszy niż kobita przed okresem... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_bass Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Shimano 4000odpada ..jest za duzy i za ciezki Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkaTutaj się mylisz. To idealna konstrukcja i waga tegoż kołowrota, pod ten kijek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam Stelle 4000 FJ (255g), która bardzo dobrze wyważa kije:Phenix'a BCX88MH-17lb (waga blanku 75g)oraz SP922ML-12LB (waga blanku 72g). Oba ubrane w Torzite i dzieloną rękojeścią.W tym roku spróbuję też podpiąć 3000 HGM (235g) pod SP922ML-12LB i sprawdzę jako to "działa" nad wodą. Myślę, że w Twoim przypadku z wyważeniem będzie bardzo podobnie. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez maniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Danuta Rinn podpowiada "Gdzie ci mężczyźni, prawdziwi tacy....." Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez przemo_w 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Coś czuję, że nauka z tych postów pójdzie w las. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Decyzja podjęta exist 4000 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Decyzja podjęta exist 4000 Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkZatęsknisz Waść za aksamitną pracą stelli, oczywiście po czasie pewnym . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Zatęsknisz Waść za aksamitną pracą stelli, oczywiście po czasie pewnym .Lepiej tęsknić niż mieć urwaną łapę od tych 40gram ha ha ha :-)Ps. Świat zwariował. 250gramowy młynek w rozmiarze 4000 to za dużo przy 20 funtowym kiju... Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez przemo_w 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Jakieś nowe standardy... Niech kolega pamięta, żeby za wiele linki nie nawijać, bo zwiększy masę kręcioła nawet o 5 g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Wydaje mi się, że każdy zestawia sprzęt jak chce / lubi / może . A przynajmniej ja mam takie podejście do tego zagadnienia.Fakt, rzadko pytam o radę w kwestii kompletowania moich zestawów do wędkowania... Ale też absolutnie jest mi wszystko jedno, co o moich zestawach myślą inni 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 I ja tez mam takie zdanie ..akurat jak dla mnie stella 4000 jest za wielka i za ciężka ..i niema tematu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Mnie dziwi tylko jedna kwestia. Mam fizycznie Stelle i Existy. Modele uważane za top też, czyli i S10 i E05 oraz współczesne. Łatwo mi porównać klasę tych prostych narzędzi... Przecież nie może być tak, że kieruję się jakimś tam sznytem itp. Łowię ryby dobre 30 lat więc jakieś podstawowe pojęcie posiadam. Nigdy nie udało mi się zużyć/zniszczyć ani D ani S ale nowe modele Daiwa mają aksamitna pracę są lekkie i nie zużywają się szybciej niż Shimano... stąd nie pojmuję dlaczego i z jakiego powodu Stella ma być czymś wyjątkowym, lepszym od Exista a już zupełnie, czemu trwalszym? Reasumując, jeśli kołowrotek pracuje nieco bardziej miękko, jest lżejszy, podobnie trwały, ma mniejsze body i, co akurat jest kwestią indywidualną, podoba mi się, to czemu mam napisać, że Stella jest lepsza skoro, przytoczone cechy posiada Exist? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Nie mielaem jeszcze nigdy stelli ale kręciłem troszke modelem 3000i 4000 i wydaje mi się ze exist bije Stellę...strasznie ciężko chodzi kabłąk przy zamykaniu w stelli...i jeszcze kilka mankamentow Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zdrowy rozsądek podpowiada by nie wyciągać takich ogólnych wniosków na podstawie oględzin w sklepie jednego egzemplarza, czy dwóch.A może to tylko mi się zdarza widzieć ileś kołowrotków danego modelu i wyłapać szereg drobnych różnic pomiędzy nimi ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Moim zdanie,a mam to podparte praktyką, Daiwa potrafi zmienić nieco pracę przekładni na bardziej wyczuwalną. po forsownym holu,lub agresywnym użytkowaniu w opadzie(podbijanie z młynka).Shimano jest mniej podatne na takie zmiany po podobnym traktowaniu.Porównywałem Daiwę Exist 15 3012H ze Stella 10 3000HG. Młynki topowe,cena zbliżona,Normalne ,że każdy sprzęt się zużywa i tego nie neguję,ale moim zdaniem ,jeden szybciej drugi trochę wolniej.Jeśli aspekty wizualne nie graja roli,to ja wolę za podobna kasę sprzęt zużywający się nieco wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Dwa sezony łowię E15 3012H i jedyne co zauważyłem to coraz płynniejszą pracę tego Exista. Nie wiem, może za małe przynęty, ryby...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Ja zapiąłem pełnołuskiego za kapotę w rzece z dużym nurtem i głębokim na 5m dole,na 15 lb plecionce,ryba 13,8 kg nie wiem czy tylko 13.8 kg, czy aż 13.8 kg ?dla tego młynka, ale ciężko było oderwać od dna po tym pojedynku z pełnym spektrum działania hamulca młynek zaczął trochę ciężej działać,być może zbyt długie naprężenia materiałowe w podzespołach względem siebie,spowodowały jakiś ułamek zmiany geometrii w młynku.nie mniej jednak uważam ,że to super kołowrotek,hamulec układanie linki,no ale jednak zasiał ziarenko niepewności ,młynek pracował pod tą rybą 40 minut w pełnym naprężeniu zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Ja zapiąłem pełnołuskiego za kapotę w rzece z dużym nurtem i głębokim na 5m dole,na 15 lb plecionce,ryba 13,8 kg nie wiem czy tylko 13.8 kg, czy aż 13.8 kg ?dla tego młynka, ale ciężko było oderwać od dna po tym pojedynku z pełnym spektrum działania hamulca młynek zaczął trochę ciężej działać,być może zbyt długie naprężenia materiałowe w podzespołach względem siebie,spowodowały jakiś ułamek zmiany geometrii w młynku.nie mniej jednak uważam ,że to super kołowrotek,hamulec układanie linki,no ale jednak zasiał ziarenko niepewności ,młynek pracował pod tą rybą 40 minut w pełnym naprężeniu zestawu.Nie jestem wogole zaskoczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 i właśnie po to są luzy techniczne w kołowrotkach. Spasowanie na zero odbije się czkawką przy takim zdarzeniu. Ważna jest oczywiście technika holu, ale chyba każdy słodkowodny średni młynek spiningowy miałby prawo do zmęczenia się walką z takim okazem zapiętym za kapotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Ja przylowilem na lekkim sandaczowaniu na rarka 2500 fa 2 sumy 174. 145 cm jak chodził tak chodzi odsprzedalem koledze i dalej fajnie kręci żadnych negatywnych zmian nie czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Panowie ja lowie 4sezony na exista z 2012 roku ..i praca tak jak była w dzień zakupu tak jest i dziś ... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Panowie ja lowie 4sezony na exista z 2012 roku ..i praca tak jak była w dzień zakupu tak jest i dziś ... Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkI jeszcze dodaj że nie był ani razu serwisowany ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi