Skocz do zawartości

Daiwa Exist czy Shimano Stella...?

Fudo

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysztof  masz  już  ten  kij  czy  będziesz  dopiero  składał ?    Po wadze , długości    i  mocy  blanku    nie  jest  to  zawodnik  wagi  lekkiej   ,  i zakładając  że  jest  lub  będzie  dobrze  wyważony   i tak jak  piszesz  235  g i  jest  ok

to wnioskować  można  że  kij  zrobiony  ... no bo jak  inaczej  było by  ok ..?   Biorąc  pod  uwagę  parametry kija / blanku  przeznaczenie  itd  nie  widzę  210 gramów  , lepszą  opcją  będzie  stella  4000 FJ  i tak ma  niewiele bo 255 g.

U mnie  m1 86 MH 17 lb  / 30 g    dobrze zbalansowana  ,   pracuje  ze stellą  275 g/  4000 SFE   i całość   daje  poczucie  mocy  i dobrego spasowania . Mogę  się  mylić  ale  obstawiam  , że  stella  255-275 g da więcej  mocy

niż  nowy exist / nowy wanguish  ca  210 g.  Gdybyś  pytał o kij   ca  10-14 lb  7  - 8 stóp   jak   najbardziej   te  210 gramów  ok ...

• Like 1

Nie tłumaczcie już jemu bo i tak zrobi po swojemu....Kupi exista 4000c... lub shimano 2500 bo przecież 4000 to za cięzki i za duży.Założy przynętę o wadze 18-20g(pewnie więcej bo kij 20lb) puści w nurt i szybko zweryfikuje iż coś tu nie gra... bo cała gra rozchodzi się o 40g wagi kołowrotka ,nie wspominając że przy takim kiju to będzie co najmniej śmiesznie wyglądać,o wyważeniu nie wspomnąć.

Kupi po prostu 2X.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 4

Mam Stelle 4000 FJ (255g), która bardzo dobrze wyważa kije:

Phenix'a BCX88MH-17lb (waga blanku 75g)

oraz SP922ML-12LB (waga blanku 72g).

Oba ubrane w Torzite i dzieloną rękojeścią.

W tym roku spróbuję też podpiąć 3000 HGM (235g) pod SP922ML-12LB i sprawdzę jako to "działa" nad wodą.

Myślę, że w Twoim przypadku z wyważeniem będzie bardzo podobnie.

Edytowane przez maniak

Zatęsknisz Waść za aksamitną pracą stelli, oczywiście po czasie pewnym :) .

Lepiej tęsknić niż mieć urwaną łapę od tych 40gram ha ha ha :-)

Ps. Świat zwariował. 250gramowy młynek w rozmiarze 4000 to za dużo przy 20 funtowym kiju...

Edytowane przez przemo_w
  • Like 9

Wydaje mi się, że każdy zestawia sprzęt jak chce / lubi / może .

A przynajmniej ja mam takie podejście do tego zagadnienia.

Fakt, rzadko pytam o radę w kwestii kompletowania moich zestawów do wędkowania... Ale też absolutnie jest mi wszystko jedno, co o moich zestawach myślą inni :D

• Like 5

Mnie dziwi tylko jedna kwestia. Mam fizycznie Stelle i Existy. Modele uważane za top też, czyli i S10 i E05 oraz współczesne. Łatwo mi porównać klasę tych prostych narzędzi... Przecież nie może być tak, że kieruję się jakimś tam sznytem itp. Łowię ryby dobre 30 lat więc jakieś podstawowe pojęcie posiadam. Nigdy nie udało mi się zużyć/zniszczyć ani D ani S ale nowe modele Daiwa mają aksamitna pracę są lekkie i nie zużywają się szybciej niż Shimano... stąd nie pojmuję dlaczego i z jakiego powodu Stella ma być czymś wyjątkowym, lepszym od Exista a już zupełnie, czemu trwalszym?

Reasumując, jeśli kołowrotek pracuje nieco bardziej miękko, jest lżejszy, podobnie trwały, ma mniejsze body i, co akurat jest kwestią indywidualną, podoba mi się, to czemu mam napisać, że Stella jest lepsza skoro, przytoczone cechy posiada Exist?

• Like 1

Zdrowy rozsądek podpowiada by nie wyciągać takich ogólnych wniosków na podstawie oględzin w sklepie jednego egzemplarza, czy dwóch.

A może to tylko mi się zdarza widzieć ileś kołowrotków danego modelu i wyłapać szereg drobnych różnic pomiędzy nimi ? :o

• Like 1

Moim zdanie,a mam to podparte praktyką, Daiwa potrafi zmienić nieco pracę przekładni na bardziej wyczuwalną. po forsownym holu,lub agresywnym użytkowaniu w opadzie(podbijanie z młynka).Shimano jest mniej podatne na takie zmiany po podobnym traktowaniu.

Porównywałem  Daiwę Exist 15 3012H ze Stella 10 3000HG. Młynki topowe,cena zbliżona,Normalne ,że każdy sprzęt się zużywa i tego nie neguję,ale moim zdaniem ,jeden szybciej drugi trochę wolniej.Jeśli aspekty wizualne nie graja roli,to ja wolę za podobna kasę sprzęt zużywający się nieco wolniej.

Ja zapiąłem pełnołuskiego za kapotę  w rzece z dużym nurtem i głębokim na 5m dole,na 15 lb plecionce,ryba 13,8 kg nie wiem czy tylko 13.8 kg, czy aż 13.8 kg ?dla tego młynka, ale ciężko było oderwać od dna po tym pojedynku z pełnym spektrum działania hamulca  młynek zaczął trochę ciężej działać,być może zbyt długie naprężenia materiałowe w podzespołach względem siebie,spowodowały jakiś ułamek zmiany geometrii w młynku.nie mniej jednak uważam ,że to super kołowrotek,hamulec układanie linki,no ale jednak zasiał ziarenko niepewności ,młynek pracował pod tą rybą 40 minut w pełnym naprężeniu zestawu.

Ja zapiąłem pełnołuskiego za kapotę w rzece z dużym nurtem i głębokim na 5m dole,na 15 lb plecionce,ryba 13,8 kg nie wiem czy tylko 13.8 kg, czy aż 13.8 kg ?dla tego młynka, ale ciężko było oderwać od dna po tym pojedynku z pełnym spektrum działania hamulca młynek zaczął trochę ciężej działać,być może zbyt długie naprężenia materiałowe w podzespołach względem siebie,spowodowały jakiś ułamek zmiany geometrii w młynku.nie mniej jednak uważam ,że to super kołowrotek,hamulec układanie linki,no ale jednak zasiał ziarenko niepewności ,młynek pracował pod tą rybą 40 minut w pełnym naprężeniu zestawu.

Nie jestem wogole zaskoczony

i właśnie po to są luzy techniczne w kołowrotkach. Spasowanie na zero odbije się czkawką przy takim zdarzeniu.

Ważna jest oczywiście technika holu, ale chyba każdy słodkowodny średni młynek spiningowy miałby prawo do zmęczenia się walką z takim okazem zapiętym za kapotę