Skocz do zawartości

Daiwa Exist czy Shimano Stella...?

Fudo

Rekomendowane odpowiedzi

@Fudo,

przede wszystkim zastanów się poważnie czy chcesz na ten wymarzony kołowrotek łapać ryby, czy też chcesz go MIEĆ.

Mogę z dużym prawdopodobieństwem przyjąć że jeżeli wykosztujesz się na kołowrotek z najwyższej półki to będzie Ci żal go zniszczyć i będziesz się cieszył samym faktem posiadania, a używał będziesz czegoś taniego.

Kup sobie raczej coś solidnego ze średnio-wyższej półki cenowej (TP, Certate, lub coś w tej klasie), a będziesz miał sprzęt  którego będziesz z czystym sumieniem używał, a też będzie Cię cieszył fakt posiadania dobrego kołowrotka.

Zakup "topowego" kołowrotka odłóż do czasu kiedy 2-3 tyś. złotych nie będą demolowały Twojej kieszeni.

• Like 1

Stella, szczególnie większe modele. Raczej te starsze. Od lat testuję przy spinningowaniu przynętami powyżej 90 g i popperami 100-150 g.

Nie do zajechania. Oczywiście trzeba dbać, czyścić, ale jeśli słona woda z Morza Czerwonego, czy Oceanu Indyjskiego nie dała jej rady, to

czapka z głowy. O hamulcu dokręconym do pozycji "beton" nie wspomnę :D Tez daje radę! Ale przy karanksach GT inaczej się nie da...............

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Nie otwierajac niepotrzebnie nowego watku, chcialbym poprosic o rade. Otoz mam zamiar kupic 2015 Daiwa Exist 3012. Kolowrotek jest nowy. Jest tez mozliwosc zakupienia tego samego kolowrotka ale z rocznika 2012. Rowniez jest to mlynek nie uzywany (ten sam rozmiar). Pytanie sprowadza sie do roznic.

Czy sa jakies znaczace roznice? Czy warto dolozyc okolo $160.00 i kupic ten nowszy rocznik?

Za pomoc z gory dziekuje.  

Wzialbym 2012 model

Ja tak samo. Raz że ładniejszy od 15' choć niby o gustach się nie dyskutuje a dwa już przetestowany przez spore grono wędkarzy. I wypadał dobrze ;)  Zresztą tak się złożyło że miałem jednego dnia w ręku oba modele, egzemplarze wystawowe, i jakoś nie czułem różnicy na plus dla nowszego.

• Like 1

Nie otwierajac niepotrzebnie nowego watku, chcialbym poprosic o rade. Otoz mam zamiar kupic 2015 Daiwa Exist 3012. Kolowrotek jest nowy. Jest tez mozliwosc zakupienia tego samego kolowrotka ale z rocznika 2012. Rowniez jest to mlynek nie uzywany (ten sam rozmiar). Pytanie sprowadza sie do roznic.

Czy sa jakies znaczace roznice? Czy warto dolozyc okolo $160.00 i kupic ten nowszy rocznik?

Za pomoc z gory dziekuje.  

A Stelli nie  :ph34r:

Edytowane przez popper
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Użytkuję Exista z 2015 roku i jestem bardzo zadowolony :) Do tej pory były tylko Stelle aż spróbowałem Exista i nie żałuję :D
Wcześcniejsze generacje Exista jakoś mi nie leżały do moich zastosowań. A co do wersji z 2012roku to "BRZYDAL" ale kręci bardzo przyzwoicie :D

• Like 1

Głównie poszedłem w kierunku Exista z ciekawości :) No i podczas uzytkowania zaskoczył  mnie właśnie jakością pracy :) Start może nie jest powalający bo to mimośród ale jestem bardzo zadowolony :) 

No i na plus jest tez szerokość szpuli w wersji 3000 jest ona znacznie większa niż u konkurencji :)

Kręcioł jest cały czas do dalszego testowania bo niestety za dużo się u mnie nie na kręcił.