Skocz do zawartości

Daiwa Exist czy Shimano Stella...?

Fudo

Rekomendowane odpowiedzi

:D chciałbym sprawdzić rozruch pod niewielkim obciążeniem i porównać kręciołki... zobaczymy co się da zrobić. Fotel to nie będzie.

LOL...

Nowa moda po maśle? Zaraz w ruch pójdą dynamometry i nowe tematy typu "jaki moment muszę przyłożyć by ruszyć przekładnie" :D

Ku..a nie dajmy się zwariować...

• Like 9

Fajnie, że jest ktoś kto może te kołowrotki porównać - Sebastian a jakie są różnice wg. Ciebie? Dlaczego Exist? Lepiej Ci się nim kręci bo: gładziej pracuje, lżej rusza, jest ładniejszy czy może coś jeszcze innego?

Niezłe macie dylematy,my pod koniec lat 90 mieliśmy do wyboru RICHEL REX'a,albo delfina,ewentualnie RELAXA

• Like 2

Niezłe macie dylematy,my pod koniec lat 90 mieliśmy do wyboru RICHEL REX'a,albo delfina,ewentualnie RELAXA

nie tylko Wy mieliście....

Ja miałem - i Relicha i Delfina... brałem co było. I już nie chcę :)

Cieszę się że mam wybór choć jest on czasami... trudny.

Z całym szacunkiem do Ciebie,ale jeśli pamiętasz tamte czasy,to twoje dzisiejsze dylematy,są dla mnie i podejrzewam wielu wędkarzy pamiętający tamte czasy trochę dziwne ,tym bardziej ze to nie ma żadnego wpływu na wyniki połowów.

Poza marketingiem nad wyższością Mont Blanc nad K2

Oczywiście, na wyniki połowów nie ma to wpływu.

Na przyjemność z wędkowania może mieć.

A ja, podobnie jak większość tutaj (a może wszyscy) łowię dla przyjemności :)

Poza tym gdyby nie było takich dylematów to nie było by takiego tematu :D idąc dalej (uppssss) - ogólnie o sprzęcie nie ma co gadać bo leszczyna jest ok.

Problem w tym, że leszczyna też leszczynie nierówna... :D :D :D

A tak nieco poważniej - te kołowrotki to kupa kasy więc warto rozważyć wszystko co do głowy wpadnie zanim się wyda pieniądze :)

Oczywiście, na wyniki połowów nie ma to wpływu.

Na przyjemność z wędkowania może mieć.

A ja, podobnie jak większość tutaj (a może wszyscy) łowię dla przyjemności :)

Poza tym gdyby nie było takich dylematów to nie było by takiego tematu :D idąc dalej (uppssss) - ogólnie o sprzęcie nie ma co gadać bo leszczyna jest ok.

Problem w tym, że leszczyna też leszczynie nierówna... :D :D :D

A tak nieco poważniej - te kołowrotki to kupa kasy więc warto rozważyć wszystko co do głowy wpadnie zanim się wyda pieniądze :)

Owszem na przyjemność połowów jak najbardziej,na tym polega marketing i pozycjonowanie brand'ów i ich produktów

Ja osobiście lubię mieć dobry sprzęt,bo to daje satysfakcję i pewność nad wodą(wolę walczyć z rybą niż ze sprzętem),ale nie przesadzam

bo powyżej tego to jest już sam marketing

• Like 1

Owszem na przyjemność połowów jak najbardziej,na tym polega marketing i pozycjonowanie brand'ów i ich produktów

Ja osobiście lubię mieć dobry sprzęt,bo to daje satysfakcję i pewność nad wodą(wolę walczyć z rybą niż ze sprzętem),ale nie przesadzam

bo powyżej tego to jest już sam marketing

Powyżej czego już jest marketing a poniżej czego go nie ma? Oto jest pytanie. Taki Biomaster to już marketing czy od TP się dopiero zaczyna? ;)

• Like 1

Raczej pod koniec lat 80-tych,bo w 90-tych były już dostępne trochę "lepsiejsze" kręcioły :-) .

Tak oczywiście 80-tych.
Dzięki za sprostowanie

Powyżej czego już jest marketing a poniżej czego go nie ma? Oto jest pytanie. Taki Biomaster to już marketing czy od TP się dopiero zaczyna? ;)

Marketing jest wtedy,kiedy cena znacznie odbiega od kosztów wyprodukowania :)

Nakłady marketingowe przy prezentacji nowej Stelli czy Exist-a są duze, ponieważ oba modele są częścią marketingu obu koncernów. To taki papierek lakmusowy preferencji rynkowych. Nowe rozwiązania skoro uzyskują uznanie wąskiego (opiniotwórczego) rynku są wprowadzane do "niższych" modeli. Czyli rozwiązania zastosowane w Stelli/Exist są już sama w sobie zachęta do zakupu....każdy chce mieć Stelle/Exist-a (nawet jeśli twierdzi inaczej) ale jak nie można go mieć to można mieć chociaż zaczerpnięte z nich technologie ;) (oczywiscie mówimy o rynku globalnym bo wiadomo ze wiecznie jakieś jednostki się buntują ;) )

Nikt chyba nie myśli ze oba koncerny "żyją" z topowych produktów....

Topowe produkty sprzedają się w tysiącach sztuk a reszta w tonach. 

Wracając do tematu co ja bym wybrał? 

Ja wybrałem Stelle kręciłem Existem (na rybach ;) ) i wybrałem Stelle. Czemu? Bo była fajniejsza :)

Właściciel Exist-a stwierdził ze jestem pojeb....

I spoko,może ma racje ale co ja poradzę...tak mam :)

Ale stwierdzenie "bo była fajniejsza" jest tu kluczowe....to taka różnica jak pomiędzy samochodami francuskimi i niemieckimi z rocznika 2016. Wiele ich nie ma i większość jest na poziomie podświadomości ;) 

• Like 1

Ja wybralem Exist'a. Nie dlatego bynajmniej, ze uwazam iz jest lepszy od Stellki. Nigdy ani jednym, ani drugim nie mialem okazji krecic na rybach.  Mam juz dwa Vanquish'e  (bardzo je lubie) wiec chcialem sprobowac cos od Daiwa. Mlynek jest juz w drodze wiec za kilka dni bede mial okazje wyprobowac go w terenie. Poza tym zdaje sobie sprawe, ze predzej czy pozniej Stellke tez kupie.  :)

• Like 2