Skocz do zawartości

Daiwa Exist czy Shimano Stella...?

Fudo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jeden woli córkę a drugi teściowa

Ja mam dwie stelki 4000xg i 4000sw oba super kołowrotki ale brakowało mi czegoś pod okonia

I tym razem poszedłem w Daiwe exist 1003

Miałem Ja raz na rybach ale zacny kołowrotek

Dyskusja który lepszy to Jak wybrać miedzy mercedesem a bmw

• Like 1

Panowie jeden woli córkę a drugi teściowa

Ja mam dwie stelki 4000xg i 4000sw oba super kołowrotki ale brakowało mi czegoś pod okonia

I tym razem poszedłem w Daiwe exist 1003

Miałem Ja raz na rybach ale zacny kołowrotek

Dyskusja który lepszy to Jak wybrać miedzy mercedesem a bmw

Dobrze prawisz, ja jednak wolę córkę czyli stellę, teściową zostawiam innym :lol:  :lol: :lol: . 

• Like 1

Exist jest topowym wyborem dla zwolenników Daiwy a Stella analogicznie dla entuzjastów Shimano. Zasada prosta jak drut i chyba zrozumiała (chyba że mamy zaje...y mózg jakimś luciem i wklejkowymi xfastami do 10G na suma). Miałem Shimano a teraz przesiadłem się całkowicie na Daiwe i gdybym miał wolne 2,5 tysia to kupił bym Exista, a raczej Certate plus Avida :D

Lubię takie tematy z cyklu "kawa czy herbata " . Jeden łowi na stelle inny na exista ...zawsze bedzie za i przeciw. Najlepiej mieć oba  :)

Wtedy nie sciągać metki z kręcioła i  dodać ostro migającą diodkę  w jej pobliżu ,tak ażeby koledzy łowiący gdzieś obok dokładnie widzieli ile zapłciliśmy za kołowrotek. Szacun rośnie momentalnie :)

najlepiej to mieć na tuningowych częsciach,szpule ,korby, knoby,standy wtedy każdy nad woda kto nie wie"o co kaman" myśli że mamy podróbę  :D i mamy spokój  ;)

Wtedy pomyślą , że burak jesteś i nie stać Cię nawet na mikado :) NIe ma złotego środka i ta zle i tak nie dobrze :)

Tak, tylko jak bedziemy się przejmowali tym, co sobie ktoś pomyśli, to lepiej wcale nie wychodzić nad wode.

Najważniejsze to to, żeby sam łowiący był w pełni usatysfakcjonowany swoim sprzętem, a czy to bedzie sprzęt za kilka czy kilkanaście stówek to mało istotne.

• Like 2

Tak, tylko jak bedziemy się przejmowali tym, co sobie ktoś pomyśli, to lepiej wcale nie wychodzić nad wode.

Najważniejsze to to, żeby sam łowiący był w pełni usatysfakcjonowany swoim sprzętem, a czy to bedzie sprzęt za kilka czy kilkanaście stówek to mało istotne.

To jest sentencja którą powinniśmy się kierować... i nie odbiegać od tematu :)

• Like 1

Lubię takie tematy z cyklu "kawa czy herbata " . Jeden łowi na stelle inny na exista ...zawsze bedzie za i przeciw. Najlepiej mieć oba :)

Wtedy nie sciągać metki z kręcioła i dodać ostro migającą diodkę w jej pobliżu ,tak ażeby koledzy łowiący gdzieś obok dokładnie widzieli ile zapłciliśmy za kołowrotek. Szacun rośnie momentalnie :)

Dziwna teoria.

Myślę że każdy kupuje to na co może sobie pozwolić .

A metki jeszcze u nikogo nie widziałem .

To jest pasja więc wydajemy wszystko a nawet więcej niż można.

A wracając do tematu są to dwa inne kołowrotki ja wolę exista na większe gramatury mam stellę.

Kocham masełko jakie dają mi one i co zrobię a jak znajdziecie coś o podobnej pracy i wadze tańsze to chętnie kupię sprzedam exista i kupię Neptuna ☺

Pozdrawiam

Edytowane przez brig
  • Like 4

panowie wczoraj na targach porownywalem kolowrotki miedzy exist a stella i mam jednoznaczna odp..za stelle nie dalbym 1000zl jest nie wart tej kasy...kolowrotek za taka kase powinien chodzic jak maszynka a on chodzi bardzo ciezko i z wygladu w ogole mi sie nie podoba

Czyli co-jednak zagubione klucze do tej słynnej gabloty ze Stelkami sie odnalazły :lol: ?Można było pokręcić?

Edytowane przez drag

A a już kiedyś pisałem,że kręciłem tą nową Stellą i płynnością pracy mocno odstawała od Stelli 2500F ,że nie wspomnę o Millennium,bo według mnie to sprzęt plasujący się ze 2-3 klasy niżej.Z wyglądu też :) . Prawdziwa Stella skończyła się w 2010 roku,a jedyne,co łączy teraz te kołowrotki,to nazwa. Wydaje mi się,że Shimano za jakiś czas powróci do "starych" rozwiązań technicznych.

Edytowane przez CM Punk