Guzu Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Nie wiem czy goruje tp 15 nad tp 11.Tp 11 mial jedna przypadlosc, o przypadlosciach tp 15 nie slyszalem jeszcze.Po prostu wielu wedkarzy szuka relacji jakosci I trwalosci do ceny I innych aspektow ekonomicznych podczas doboru sprzetu.Moim zdaniem dla nich rozwiazanie to Tp JDM.Jak pisalem na forum, jak pisze na blogu, mam podejscie inne. Bezkompromisowe. Optymalizacja I dopasowanie.Wiec szukam,zmieniam.Ale nikogo do tego nie namawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Guzu możesz napisać co to za przypadłość dotyczy TP11? Dodatkowo w TP15 chyba tak jak w nowych stellkach nie ma blokady obrotów wstecznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Żeby nie było za łatwo, dodam jeszcze, że w ramach tego samego modelu, pojedyncze egzemplarze,także różnią się między sobą pracą i dostrzega się to właśnie nie tylko w łowieniu "fotelowym",ale przede wszystkim w trakcie łowienia metodami wymagającymi idealnego wyczucia zestawu.I tak, mówię o młynkach nowych. Edytowane 17 Lutego 2016 przez DonPablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Guzu możesz napisać co to za przypadłość dotyczy TP11? Dodatkowo w TP15 chyba tak jak w nowych stellkach nie ma blokady obrotów wstecznych?Przypadlosc TP 11 to brak sruby blokujacej nakretke rotoraCzesc numer 26 na tym schemacie http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02693.pdf W kilku spotkanych kolowrotkach sruba ta w trakcie uzytkowania ulegala poluzowaniu a slyszalem o calkowitym odkreceniu w trakcie lowienia.Czym to skutkowalo ?Otoz dokrecenie tej sruby ma podstawowe znaczenie dla przekladni. W koncu ta nakretka 26 nakrecana jest na pinion przekladni.Jesli zacznie sie ona odkrecac pinion ma swobode i zmienia sie geometria przekladni. Moze Shimano TP zabkowac ? owszem, moze. Wlasnie po takiej sytuacji, jak ta opisana powyzej.Teoretyzowanie ?Nie. Mam na koncie kilka przekladni wymienionych w TP 11.Nie uzywam tego modelu, to kolowrotki Kolegow. Tak, TP 15 nie ma przelacznika blokady wstecznych obrotow. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Po raz kolejny okazuje się że Jerkbait jest kopalnią wiedzy i należy tylko kijem w mrowisku zatrząść Dziękuję Wszystkim za opinie, będę wiedział na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze.Może być również tak, że zostanę przy sprawdzonych starych Daiwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Z2500iT/Z3000iT jakoś nie chcą się psuć i nic się nie odkręca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek100 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Kolego, w mojej szafie są oba kołowrotki, które wymieniłeś : "Stella 14 C2500HGS czy Exist 15 2506PE-H?", oba JDM, to tak dla ścisłości. Jakaś model starsza stelka też się znajdzie, kilka innych mniej zacnych też. Problem polega jednak na tym,że ja ich do tej pory używałem do spławika i pikerka :-) Odnośnie tego co napisał kolega Hasior - w mojej ocenie stella jest zdecydowanie przyjemniej pracującym kołowrotkiem, to jest oczywiście MOJA SUBIEKTYWNA ocena. Zaznaczam,że oba kołowrotki są super zrobione, super wyglądają i świetnie pracują i nie bardzo jest się czego przyczepić, jednak mi bardziej pasuje stella bo jej praca bardziej mi odpowiada. Napiszę to kolejny raz, gdybym ja miał kupić to brałbym bez zastanowienia stellę.Pozdrawiam i już mnie "nie ciśnij" bo nabijam niepotrzebne posty. Ja również posiadam Stelle 14' 4000XG i Exista 15' 3012H, ale Exista na rynek europejski i wg.mnie Exist o wiele lepiej kręci od Stelli tzn.dużo lżej i dużo płynniej.Dodam również,że nawet kabłąk w Exiscie o wiele lepiej i lżej się zbija jak w Stelli ale to są moje prywatne odczucia i nikt mi nie wmówi,że jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Przypadlosc TP 11 to brak sruby blokujacej nakretke rotoraCzesc numer 26 na tym schemacie http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02693.pdf W kilku spotkanych kolowrotkach sruba ta w trakcie uzytkowania ulegala poluzowaniu a slyszalem o calkowitym odkreceniu w trakcie lowienia.Czym to skutkowalo ?Otoz dokrecenie tej sruby ma podstawowe znaczenie dla przekladni. W koncu ta nakretka 26 nakrecana jest na pinion przekladni.Jesli zacznie sie ona odkrecac pinion ma swobode i zmienia sie geometria przekladni. Moze Shimano TP zabkowac ? owszem, moze. Wlasnie po takiej sytuacji, jak ta opisana powyzej.Teoretyzowanie ?Nie. Mam na koncie kilka przekladni wymienionych w TP 11.Nie uzywam tego modelu, to kolowrotki Kolegow. Tak, TP 15 nie ma przelacznika blokady wstecznych obrotow.Ciekawa informacja. Człowiek uczy się całe życie. Czyli trzeba dokleić ją np. klejem Loctite do gwintów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Ciekawa informacja. Człowiek uczy się całe życie. Czyli trzeba dokleić ją np. klejem Loctite do gwintów?Tak wlasnie bym zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Ja również posiadam Stelle 14' 4000XG i Exista 15' 3012H, ale Exista na rynek europejski Chętnie zobaczę fotkę tych dwóch kołowrotków obok siebie z karteczką "specjalnie dla JB" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Ciekawa informacja. Człowiek uczy się całe życie. Czyli trzeba dokleić ją np. klejem Loctite do gwintów?A nie prościej nawiercić nieduży otwór w rotorze i wkręcić taką śrubkę blokującą?Nie wiem z czego jest wykonany rotor w TP '11 (mam 4000 XG i 2500) ale myślę, że wykonany cienki otwór sam się "nagwintuje" przy wkręcaniu śrubki, jaka jest w innych modelach. I będzie po sprawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 A nie prościej nawiercić nieduży otwór w rotorze i wkręcić taką śrubkę blokującą?Nie wiem z czego jest wykonany rotor w TP '11 (mam 4000 XG i 2500) ale myślę, że wykonany cienki otwór sam się "nagwintuje" przy wkręcaniu śrubki, jaka jest w innych modelach. I będzie po sprawie A po co wiercić skoro Loctite wystarczy?TP nie mam. W TP SW blokada jest. Ale w Biomku JDM 2011 i w Aero Ci4+ brak. Już biegnę kleić. Dzięki Daniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek100 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Jak pokażesz to przeczytasz Wiesz, są tutaj tacy co mają po 3 Steezy a bajkopisarzy nie brakuje Więc proszę bardzo.Sorry za jakość ale telefonem przed chwilą robiłem na Twoje życzenie Kamilu. Edytowane 17 Lutego 2016 przez Tomek100 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Chyba się zakochałem Miał ktoś styczność z taką maszyną? http://www.ebay.pl/itm/DAIWA-EXIST-HYPER-BRANZINO-CUSTOM-2508R-Angelrolle-Rolle-Japan-NEU-Reel-/262831186490?hash=item3d31f5a23a:g:6n0AAOSwnHZYkJaD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Chyba się zakochałem Miał ktoś styczność z taką maszyną? http://www.ebay.pl/itm/DAIWA-EXIST-HYPER-BRANZINO-CUSTOM-2508R-Angelrolle-Rolle-Japan-NEU-Reel-/262831186490?hash=item3d31f5a23a:g:6n0AAOSwnHZYkJaDDo mnie wkrótce zawita taka maszynka Ale nie ten egzemplarz Postaram sie opisać wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Szkoda, że aż tyle kosztuje... 3 tysie rozumiem, no ale nie 5 :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Pomalowany na czarno Exist 05 szpulka nieco zbajerowana,nie spodziewaj się uzytkowo nic więcej niż z exista 05.miałem ten model.fajny jest bo carny w sumie teraz sam mam tylko czarne młynki,nie lubie pstrokacizny,więc jak Ty też złotek i sreberek nie lubisz,to technicznie i wizualnie bedziesz spełniony.Chociaż "ruskie " mówią że korpuś "kak skorupka"cienki https://www.youtube.com/watch?v=AN4kAiSTye8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Pamiętajmy że to 2508rCzyli bebechy i korpus 3000 a rotor 2500Do tego przekładnia hyper cystom Najbliżej do niego existowi 2508r z rocznika 05 (jdm).Ale ów exist jest srebrny, ma zwykła przekładnie ( moim zdaniem to plus) i kosztuje ok 40% tego czarnego. A czarnego miałem kiedyś, trafił do kolekcjonera. Którym ja akurat nie jestem Użytkowo widziałbym go jako optymalny kołowrotek do łowienia sandaczy na woblery wieczorkiem... Ot, taki cudaczek Edytowane 28 Lutego 2017 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Pamiętajmy że to 2508rCzyli bebechy i korpus 3000 a rotor 2500Do tego przekładnia hyper cystom Najbliżej do niego existowi 2508r z rocznika 05 (jdm).Ale ów exist jest srebrny, ma zwykła przekładnie ( moim zdaniem to plus) i kosztuje ok 40% tego czarnego. A czarnego miałem kiedyś, trafił do kolekcjonera. Którym ja akurat nie jestem Użytkowo widziałbym go jako optymalny kołowrotek do łowienia sandaczy na woblery wieczorkiem... Ot, taki cudaczek mi się udało dla @Kraba teraz wyrwać tego exista hyper branzino w rozsądnej cenie z zapasową szpulą, fakt że jak dla mnie i tak tani nie był, ale to chyba młynek który skupia w sobie to czego na rynku w daiwach użytkownicy poszukują do tego jest piękny , dotąd miałem w rękach 3 sztuki w Polsce , myślę że kluczowym argumentem "za" jest tu prestiż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Bo najważniejszy jest prestiż na łowisku.:-)Dla tego niektórzy nie machają ręką i mają groźne miny. Edytowane 28 Lutego 2017 przez brig 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Bo najważniejszy jest prestiż na łowisku.:-)A juz szczegolnie w lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A jak z dostępem części zamiennych do tej gwiazdeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Piękna jest niunia :D Nie mogę się napatrzeć. Jak ja lubię design i konstrukcję Daiw. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A jak z dostępem części zamiennych do tej gwiazdeczki? Tak : http://www.sl-planets.co.jp/shop/p/p00055831/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Zebym ja jeszcze umiał rozszyfrować te krzaczki z reguły czerwony kolor nie wróży dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi