Skocz do zawartości

Daiwa Exist czy Shimano Stella...?

Fudo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy goruje tp 15 nad tp 11.

Tp 11 mial jedna przypadlosc, o przypadlosciach tp 15 nie slyszalem jeszcze.

Po prostu wielu wedkarzy szuka relacji jakosci I trwalosci do ceny I innych aspektow ekonomicznych podczas doboru sprzetu.

Moim zdaniem dla nich rozwiazanie to Tp JDM.

Jak pisalem na forum, jak pisze na blogu, mam podejscie inne. Bezkompromisowe. Optymalizacja I dopasowanie.Wiec szukam,zmieniam.

Ale nikogo do tego nie namawiam :)

Żeby nie było za łatwo, dodam jeszcze, że w ramach tego samego modelu, pojedyncze egzemplarze,

także różnią się między sobą pracą i dostrzega się to właśnie nie tylko w łowieniu "fotelowym",

ale przede wszystkim w trakcie łowienia metodami wymagającymi idealnego wyczucia zestawu.

I tak, mówię o młynkach nowych.

Edytowane przez DonPablo

Guzu możesz napisać co to za przypadłość dotyczy TP11? Dodatkowo w TP15 chyba tak jak w nowych stellkach nie ma blokady obrotów wstecznych?

Przypadlosc TP 11 to brak sruby blokujacej nakretke rotora

Czesc numer 26 na tym schemacie

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02693.pdf

W kilku spotkanych kolowrotkach sruba ta w trakcie uzytkowania ulegala poluzowaniu a slyszalem o calkowitym odkreceniu w trakcie lowienia.

Czym to skutkowalo ?

Otoz dokrecenie tej sruby ma podstawowe znaczenie dla przekladni. W koncu ta nakretka 26 nakrecana jest na pinion przekladni.

Jesli zacznie sie ona odkrecac pinion ma swobode i zmienia sie geometria przekladni. Moze Shimano TP zabkowac ? owszem, moze. Wlasnie po takiej sytuacji, jak ta opisana powyzej.

Teoretyzowanie ?

Nie. Mam na koncie kilka przekladni wymienionych w TP 11.

Nie uzywam tego modelu, to kolowrotki Kolegow.

Tak, TP 15 nie ma przelacznika blokady wstecznych obrotow.

• Like 2

Po raz kolejny okazuje się że Jerkbait jest kopalnią wiedzy i należy tylko kijem w mrowisku zatrząść :)

Dziękuję Wszystkim za opinie, będę wiedział na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze.

Może być również tak, że zostanę przy sprawdzonych starych Daiwach :)

Kolego, w mojej szafie są oba kołowrotki, które wymieniłeś : "Stella 14 C2500HGS czy Exist 15 2506PE-H?", oba JDM, to tak dla ścisłości. Jakaś model starsza stelka też się znajdzie, kilka innych mniej zacnych też. Problem polega jednak na tym,że ja ich do tej pory używałem do spławika i pikerka :-) Odnośnie tego co napisał kolega Hasior - w mojej ocenie stella jest zdecydowanie przyjemniej pracującym kołowrotkiem, to jest oczywiście MOJA SUBIEKTYWNA ocena. Zaznaczam,że oba kołowrotki są super zrobione, super wyglądają i świetnie pracują i nie bardzo jest się czego przyczepić, jednak mi bardziej pasuje stella bo jej praca bardziej mi odpowiada. Napiszę to kolejny raz, gdybym ja miał kupić to brałbym bez zastanowienia stellę.

Pozdrawiam i już mnie "nie ciśnij" bo nabijam niepotrzebne posty.

Ja  również posiadam Stelle 14' 4000XG i Exista 15' 3012H, ale Exista na rynek europejski i wg.mnie Exist o wiele lepiej kręci od Stelli tzn.dużo lżej i dużo płynniej.Dodam również,że nawet kabłąk w Exiscie o wiele lepiej i lżej się zbija jak w Stelli ale to są moje prywatne odczucia i nikt mi nie wmówi,że jest inaczej.

Przypadlosc TP 11 to brak sruby blokujacej nakretke rotora

Czesc numer 26 na tym schemacie

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02693.pdf

W kilku spotkanych kolowrotkach sruba ta w trakcie uzytkowania ulegala poluzowaniu a slyszalem o calkowitym odkreceniu w trakcie lowienia.

Czym to skutkowalo ?

Otoz dokrecenie tej sruby ma podstawowe znaczenie dla przekladni. W koncu ta nakretka 26 nakrecana jest na pinion przekladni.

Jesli zacznie sie ona odkrecac pinion ma swobode i zmienia sie geometria przekladni. Moze Shimano TP zabkowac ? owszem, moze. Wlasnie po takiej sytuacji, jak ta opisana powyzej.

Teoretyzowanie ?

Nie. Mam na koncie kilka przekladni wymienionych w TP 11.

Nie uzywam tego modelu, to kolowrotki Kolegow.

Tak, TP 15 nie ma przelacznika blokady wstecznych obrotow.

Ciekawa informacja. Człowiek uczy się całe życie. Czyli trzeba dokleić ją np. klejem Loctite do gwintów?

Ciekawa informacja. Człowiek uczy się całe życie. Czyli trzeba dokleić ją np. klejem Loctite do gwintów?

A nie prościej nawiercić nieduży otwór w rotorze i wkręcić taką śrubkę blokującą?

Nie wiem z czego jest wykonany rotor w TP '11 (mam 4000 XG i 2500) ale myślę, że wykonany cienki otwór sam się "nagwintuje" przy wkręcaniu śrubki, jaka jest w innych modelach. I będzie po sprawie ;)

• Like 1

A nie prościej nawiercić nieduży otwór w rotorze i wkręcić taką śrubkę blokującą?

Nie wiem z czego jest wykonany rotor w TP '11 (mam 4000 XG i 2500) ale myślę, że wykonany cienki otwór sam się "nagwintuje" przy wkręcaniu śrubki, jaka jest w innych modelach. I będzie po sprawie ;)

A po co wiercić skoro Loctite wystarczy?

TP nie mam. W TP SW blokada jest. Ale w Biomku JDM 2011 i w Aero Ci4+ brak. Już biegnę kleić. Dzięki Daniel.

• 1 rok później...

Do mnie wkrótce zawita taka maszynka :) Ale nie ten egzemplarz ;) Postaram sie opisać wrażenia.

Pomalowany na czarno Exist 05 szpulka nieco zbajerowana,nie spodziewaj się uzytkowo nic więcej niż z exista 05.

miałem ten model.fajny jest bo carny w sumie teraz sam mam tylko czarne młynki,nie lubie pstrokacizny,więc jak Ty też złotek i sreberek nie lubisz,to technicznie i wizualnie bedziesz spełniony.

Chociaż "ruskie " mówią że korpuś "kak skorupka"cienki :)

https://www.youtube.com/watch?v=AN4kAiSTye8

Pamiętajmy że to 2508r

Czyli bebechy i korpus 3000 a rotor 2500

Do tego przekładnia hyper cystom

Najbliżej do niego existowi 2508r z rocznika 05 (jdm).

Ale ów exist jest srebrny, ma zwykła przekładnie ( moim zdaniem to plus) i kosztuje ok 40% tego czarnego.

A czarnego miałem kiedyś, trafił do kolekcjonera. Którym ja akurat nie jestem :)

Użytkowo widziałbym go jako optymalny kołowrotek do łowienia sandaczy na woblery wieczorkiem...

Ot, taki cudaczek

Edytowane przez Guzu

Pamiętajmy że to 2508r

Czyli bebechy i korpus 3000 a rotor 2500

Do tego przekładnia hyper cystom

Najbliżej do niego existowi 2508r z rocznika 05 (jdm).

Ale ów exist jest srebrny, ma zwykła przekładnie ( moim zdaniem to plus) i kosztuje ok 40% tego czarnego.

A czarnego miałem kiedyś, trafił do kolekcjonera. Którym ja akurat nie jestem :)

Użytkowo widziałbym go jako optymalny kołowrotek do łowienia sandaczy na woblery wieczorkiem...

Ot, taki cudaczek

mi się udało dla @Kraba teraz wyrwać tego exista hyper branzino w rozsądnej cenie z zapasową szpulą, fakt że jak dla mnie i tak tani nie był, ale to chyba młynek który skupia w sobie to czego na rynku w daiwach użytkownicy poszukują :P do tego jest piękny :) , dotąd miałem w rękach 3 sztuki w Polsce , myślę że kluczowym argumentem "za" jest tu prestiż.

• Like 1