Qowax001 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Zebym ja jeszcze umiał rozszyfrować te krzaczki z reguły czerwony kolor nie wróży dobrze ?czasem bywa tak , że po upojnych nocach tygodniami czeka się na ten kolor. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Pomińmy fakt, że jest unikalny (bo na to się nie łowi) i piękny (bo to kwestia gustu) Używam tego młynka od 3 lat.Pomijając najcięższy spinning, do którego musiałbym mieć Force'a, gdyby przyszło mi wybrać tylko jeden kołowrotek do wszystkiego- to byłby on.Dlaczego? Bo jest niesamowicie uniwersalny.Przy wadze 230 g mogę go spokojnie podpiąć tak do pstrągówki/okoniówki (zwykłej, takiej do 10 czy 15 g, nie UL) jak do szczupakówki czy sandaczówki, gdzie wiadomo- obrotówka 3-4 to rzecz normalna, 20-30 g główka + guma to standard. W całym tym zakresie zastosowań spisuje się bez zarzutu.7 kg hamulca wystarcza, żeby zatrzymać wszystko, poza dużym sumem.Genialne spasowanie, płynność i lekkość pracy pozwala komfortowo łowić lekkimi przynętami a jednocześnie dzięki mocarnej przekładni hyper 3000, daje radę bez żadnych stuków i puków z przynętami stawiającymi duży opór.Jakie są wrażenia z jego pracy...Kołowrotek startuje lżej i szybciej od każdej stelli. Praca nie jest miękka i maślana jak w stellach, ale jednocześnie jest lżejsza.I mówię tu o dowolnej stelli, poza 2014, której nie miałem i mieć nie zamierzam.Porównując do zwykłego exista '05, praca jest odrobinę bardziej "twarda", ale ja to strasznie lubię- daje poczucie pewności sprzętu jak w żadnym innym kołowrotku. Jeśli chodzi o części, jest wszystko na PLAT. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 No fajnie... Teraz świra dostanę na punkcie owego młynka W co ja się wpakowałem. Trza zbierać kasę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Chyba się zakochałem Miał ktoś styczność z taką maszyną? http://www.ebay.pl/itm/DAIWA-EXIST-HYPER-BRANZINO-CUSTOM-2508R-Angelrolle-Rolle-Japan-NEU-Reel-/262831186490?hash=item3d31f5a23a:g:6n0AAOSwnHZYkJaD4.5 tys to nie moja bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 4.5 tys to nie moja bajka R Custom Ci styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) A ja I tak wole zauberka ;-),a reszte kaski wydac na paliwo I przynety xDEwentualnie dziewczynki :-D Edytowane 28 Lutego 2017 przez seba666 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Za polowe tej ceny jest uzywka na ebay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A tam dziewczynki... Pójdziesz z torbami! Exist nie obchodzi dnia kobiet, walentynek jak i innych "ŚWIĄT". Stoi sobie piękna w gablotce. Świeci się rant szpulki, a jak Cię będzie kusiła tooo.... Rozbierzesz no i fachowo przesmarujesz i wyczyścisz :D Nie no... Żarcik. Kobiety nas-wędkarzy są potrzebne Szczególnie na rybach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Za polowe tej ceny jest uzywka na ebay Ale mała... mała. Taka 3000 by się przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cormoran76 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Idzcie wy już wszyscy na ryby .......... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A ja I tak wole zauberka ;-),a reszte kaski wydac na paliwo I przynety xDEwentualnie dziewczynki :-Dgdybym nie był abstynentem to bym Ci polał , ale nie za zaubera, paliwo i przynęty. na 8 stron tematu wreszcie ktoś trafił w sedno zrzutka na exista dla Kolegi Seba666 ! zasłużył 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 gdybym nie był abstynentem to bym Ci polał , ale nie za zaubera, paliwo i przynęty. na 8 stron tematu wreszcie ktoś trafił w sedno zrzutka na exista dla Kolegi Seba666 ! zasłużyłŁukasz,nie podjudzaj !!!! ????Na "cienkasa" zrzut był to zaraz na exista "do woreczka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Witam pytanie do znających temat planuję zakup nowego exista 15 2500/ 2510 RPEH docelowo do połowu szczupak na lekko do max sumarycznie 14 g przynęty kanały / jeziora / rozlewiska żyłka .....i w mniejszym zakresie przy opadzie 10-16 g z wąską gumą typu ES 4" -plecionka . Czy to będzie dla tej wielkości przynęt zakres optymalny ( nieprzeciążający ) czy raczej brać wielkość 3000 ...? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Do tego brałbym zdecydowanie stellę 4000 z 2007 lub 2010 roku, żadna daiwa. Edytowane 1 Marca 2017 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Taka jest dostępność w/w stellek że może uda mu się rozpocząć sezon szczupakowy jesienią a nie w Majówkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Jeśli musisz koniecznie model '15, to zdecydowanie bierz tego 2510RPE-H.Dostaniesz młynek ważący 215 g z body 3000 dającym zapas mocy.Żadne shimano, zwłaszcza wielkości 4000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 I znów zacznie się debata daiwa vs shimano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 To jeden z tych dylematów, które nigdy nie zostaną rozstrzygnięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 To jeden z tych dylematów, które nigdy nie zostaną rozstrzygnięte niestety po ostatnich targach w Poznaniu zostały rozstrzygnięte pewna znacząca osoba w świecie długoletnich testów sprzętu wydała werdykt z którym nie sposób się nie zgodzić, nawet wczoraj ktoś podlinkował to w innym dziale na forum. I znów zacznie się debata daiwa vs shimano Ju noł łot aj min , czek yt ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 W takim razie wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Witam Panowie dzięki za szybki odzew : ja już stelkę mam 2010 4000 SFE mam też Vańki 4000 i 2500 HGS (12) od kolegi powyżej ( dzięki ) i się kurcze uparłem na exista 15 1) podoba mi się 2) będę mógł sam ew po czasie sprawdzić Wasze oceny shimano via daiwa akurat rywalem/ wyborem byłby Shimano 2500 ( 2010) ale już nowe są mało dostępne , a poza tym mam ten model o numer większy ....w tej wielkości ta daiwa ma nieco szerszą szpulę / jest lżejsza ( czasem żyłka ca 0,25 mm) od shimano 2500/3000 . DonPablo dał ciekawą uwagę że body z wielości od 3000 to wygląda na to że powinien nie być wysilony do zadań jakie zakładam ..? i ten 2500 rpeh mimo większego przełożenia będzie mocniejszy od 2500 ...? Jeśli tak to 15 g więcej chętnie zaakceptuję ... Wszystkie Wasze uwagi są dla mnie bardzo pomocne i cenne ...... pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Drogi Kolego Macieju skoro poniekąd trudnisz się kolowrotkowym zbieractwem jak większość tu Nas zgromadzonych , to nadmienie Ci iż 15g nie będzie obciążeniem dla żadnego z tych sprzętów masz stelle ? Podoba Ci się exist ? Bierz śmiało, nie zawiedziesz się, .....2500 styknie, 2500rpeh bedzie napewno uniwersalniejszy bo zaadaptujesz go również do cięższych zadan gdyby jednak praca zawaliła Cię z nóg w tych topowych sprzętach chyba głównie o zakupie decyduje gust nabywcy Edytowane 1 Marca 2017 przez Profil_Nieaktywny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 niestety po ostatnich targach w Poznaniu zostały rozstrzygnięte pewna znacząca osoba w świecie długoletnich testów sprzętu wydała werdykt z którym nie sposób się nie zgodzić, nawet wczoraj ktoś podlinkował to w innym dziale na forum. Gdzie, co ?Podaj linka Ulżę sobie albo się pogrążę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Do opadu 10-16g ze smukła guma ES4" nic lepszego jak Exist 2500R nie znajdziesz.U mnie robi taka wlasnie robote, a Stellą krece glownie w fotelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 niestety po ostatnich targach w Poznaniu zostały rozstrzygnięte pewna znacząca osoba w świecie długoletnich testów sprzętu wydała werdykt z którym nie sposób się nie zgodzić, nawet wczoraj ktoś podlinkował to w innym dziale na forum. Ju noł łot aj min , czek yt !Właśnie właśnie.. Gdzie ten link bo to jest bardzo ciekawe jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi