Skocz do zawartości

Daiwa Exist czy Shimano Stella...?

Fudo

Rekomendowane odpowiedzi

Pomińmy fakt, że jest unikalny (bo na to się nie łowi) i piękny (bo to kwestia gustu) :D

Używam tego młynka od 3 lat.

Pomijając najcięższy spinning, do którego musiałbym mieć Force'a, gdyby przyszło mi wybrać tylko jeden kołowrotek do wszystkiego- to byłby on.

Dlaczego? Bo jest niesamowicie uniwersalny.

Przy wadze 230 g mogę go spokojnie podpiąć tak do pstrągówki/okoniówki (zwykłej, takiej do 10 czy 15 g, nie UL) jak do szczupakówki czy sandaczówki, gdzie wiadomo- obrotówka 3-4 to rzecz normalna, 20-30 g główka + guma to standard. W całym tym zakresie zastosowań spisuje się bez zarzutu.

7 kg hamulca wystarcza, żeby zatrzymać wszystko, poza dużym sumem.

Genialne spasowanie, płynność i lekkość pracy pozwala komfortowo łowić lekkimi przynętami a jednocześnie dzięki mocarnej przekładni hyper 3000, daje radę bez żadnych stuków i puków z przynętami stawiającymi duży opór.

Jakie są wrażenia z jego pracy...

Kołowrotek startuje lżej i szybciej od każdej stelli. Praca nie jest miękka i maślana jak w stellach, ale jednocześnie jest lżejsza.

I mówię tu o dowolnej stelli, poza 2014, której nie miałem i mieć nie zamierzam.

Porównując do zwykłego exista '05, praca jest odrobinę bardziej "twarda", ale ja to strasznie lubię- daje poczucie pewności sprzętu jak w żadnym innym kołowrotku.

Jeśli chodzi o części, jest wszystko na PLAT.

• Like 7

A tam dziewczynki... Pójdziesz z torbami! :D Exist nie obchodzi dnia kobiet, walentynek jak i innych "ŚWIĄT". Stoi sobie piękna w gablotce. Świeci się rant szpulki, a jak Cię będzie kusiła tooo.... Rozbierzesz no i fachowo przesmarujesz i wyczyścisz :D :D Nie no... Żarcik. Kobiety nas-wędkarzy są potrzebne :D Szczególnie na rybach  :lol:  :lol:

• Like 2

A ja I tak wole zauberka ;-),a reszte kaski wydac na paliwo I przynety xD

Ewentualnie dziewczynki :-D

gdybym nie był abstynentem to bym Ci polał , ale nie za zaubera, paliwo i przynęty.

na 8 stron tematu wreszcie ktoś trafił w sedno :P

zrzutka na exista dla Kolegi Seba666 ! zasłużył

• Like 2

gdybym nie był abstynentem to bym Ci polał , ale nie za zaubera, paliwo i przynęty.

na 8 stron tematu wreszcie ktoś trafił w sedno :P

zrzutka na exista dla Kolegi Seba666 ! zasłużył

Łukasz,nie podjudzaj !!!! ????

Na "cienkasa" zrzut był to zaraz na exista "do woreczka".

Witam

pytanie  do  znających temat  planuję  zakup  nowego exista 15    2500/ 2510 RPEH   docelowo  do połowu   szczupak  na lekko   do max sumarycznie  14 g przynęty  kanały / jeziora / rozlewiska  żyłka  .....i w mniejszym zakresie

przy opadzie  10-16 g  z wąską  gumą  typu ES 4" -plecionka .  Czy  to  będzie  dla tej wielkości przynęt    zakres   optymalny   ( nieprzeciążający )   czy  raczej  brać   wielkość   3000    ...?

pozdrawiam

Maciej

To jeden z tych dylematów, które nigdy nie zostaną rozstrzygnięte :D

niestety po ostatnich targach w Poznaniu zostały rozstrzygnięte :(

pewna znacząca osoba w świecie długoletnich testów sprzętu wydała werdykt z którym nie sposób się nie zgodzić, nawet wczoraj ktoś podlinkował to w innym dziale na forum.

I znów zacznie się debata daiwa vs shimano

:)

Ju noł łot aj min , czek yt !

• Like 2

Witam

Panowie dzięki  za szybki odzew  : ja już stelkę mam  2010  4000 SFE   mam też  Vańki  4000  i 2500 HGS (12) od kolegi powyżej  ( dzięki )   i się  kurcze  uparłem  na  exista   15    1)  podoba  mi  się   2)  będę  mógł  sam  ew po czasie   

sprawdzić Wasze   oceny shimano via daiwa :P  akurat  rywalem/ wyborem   byłby  Shimano 2500 ( 2010)   ale  już nowe  są  mało dostępne , a poza tym  mam ten model  o numer większy ....w tej wielkości  ta daiwa

ma nieco szerszą  szpulę / jest lżejsza    ( czasem  żyłka  ca 0,25 mm)   od shimano  2500/3000 . DonPablo    dał ciekawą  uwagę  że  body z wielości od  3000   to wygląda  na to  że  powinien  nie być  wysilony  do zadań jakie zakładam ..?

i ten  2500 rpeh  mimo większego  przełożenia  będzie  mocniejszy  od  2500  ...? Jeśli  tak  to 15 g  więcej  chętnie  zaakceptuję ...

Wszystkie Wasze  uwagi  są  dla  mnie  bardzo  pomocne   i cenne   ......

pozdrawiam

Maciej

Drogi Kolego Macieju :) skoro poniekąd trudnisz się kolowrotkowym zbieractwem jak większość tu Nas zgromadzonych , to nadmienie Ci iż 15g nie będzie obciążeniem dla żadnego z tych sprzętów ;) masz stelle ? Podoba Ci się exist ? Bierz śmiało, nie zawiedziesz się, .....2500 styknie, 2500rpeh bedzie napewno uniwersalniejszy bo zaadaptujesz go również do cięższych zadan gdyby jednak praca zawaliła Cię z nóg :) w tych topowych sprzętach chyba głównie o zakupie decyduje gust nabywcy :)

Edytowane przez Profil_Nieaktywny
  • Like 1

pewna znacząca osoba w świecie długoletnich testów sprzętu wydała werdykt z którym nie sposób się nie zgodzić, nawet wczoraj ktoś podlinkował to w innym dziale na forum.

Gdzie, co ?

Podaj linka :D Ulżę sobie albo się pogrążę....

Ju noł łot aj min , czek yt !

Właśnie właśnie.. Gdzie ten link bo to jest bardzo ciekawe jest!  :)