Skocz do zawartości

Nawijanie plećki na stradica.

Krisu23

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Wczoraj kupiłem pierwszy w miarę porządny kołowrotek tj Stradic 2500fc. I trochę zgłupiałem nawijając plećkę. Ma bardzo szeroką krawędź szpuli skierowaną pod kątem 45stopni do osi szpulki. I teraz nie wiem ile podkładu dać. Czy tak, żeby dochodziło tylko do dołu tej krawędzi. Czy tak żeby częściowo ją przykrywało. bo zawsze dawałem ok 2mm od krawędzi szpulki, ale nie było takiego dziwnego kształtu.

http://img199.imageshack.us/img199/4335/szpula.png

Uploaded with ImageShack.us

Tak to mniej więcej wygląda. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim rantem więc nie wiem dokąd nawinąć. Przepraszam za mega poglądowy rysunek ale nie mam czasu bo lecę do pracy.

Przy okazji polecam salon wędkarski Jeżozwierz w Rudzie Śląskiej.

www.jezozwierz.pl Mają na razie dosyć ograniczony asortyment ale w zajebistych cenach. Stradic 665zł, Plećka Momoi takumi 0.12 za 137zł. Taniej nigdzie nie widziałem.

Może trochę nie w temacie, a może trochę tak. Mam ponawijane plecionki na Stradic'ki FI i FE. Z tym, że ja nawijam odwrotnie, najpierw plecionkę, a później podkład :D... później czywiście przewijam na prawidłowa stronę. Jeżeli chodzi o FE to nigdy nie miałem problemu ani z plecionką ani z żyłką - zawsze nawijał idalnie (w sumie szkoda, że ich już nie ma). Na FI to się pieprzyłem jak głupi osioł. W FI dodają takie podkładki pod szpulę, dzięki którym można kontrolować kształt nawoju (nie wiem czy Twój model też je posiada). Kilkukrotnie musiałem nawijać i odwijać plecionke z kołowrotka, żeby uzyskać pożądany kształ. Więcej pracy, ale może spróbujesz własnie w ten sposób.

Pozdrawiam... i oby dobrze służył :D.

Nawijanie na odwrót tj z podkładem na wierzchu i póżniejsze przewijanie to raczej nie na temat bo oczywiste. Podkładek nie było. Nawinąłem trochę na ten rant i rzuca się bardzo dobrze. Testowałem na bolkach, więc chyba najlepsza opcja weryfikacji.